BAZAR

Târg de Mucenici, de vineri până duminică, în curtea Muzeului Țăranului

Special pentru aceste zile, moldovence pricepute din Stăuceni, județul Botoșani, vor veni să prepare, sub ochii vizitatorilor, mucenici tradiționali frământați din făină de grâu, însiropați cu miere și pudrați din belșug cu miez de nucă.

Indiferent de denumirea lor (Mucenici, Sfinți, Brânduși, Bradoși, Moși de paresimi), în funcție de zonele etnografice ale țării, aceste copturi au formă de om, albină, pasăre sau de colac, pentru acest eveniment urmând a fi pregătiți și mucenici uriași, cu înălțime de un metru și având chip de om. Aluatul gustos va fi împletit și sub formă de soare sau de hartă a României.

Pentru cei care respectă zilele de post, gospodinele vin la târg cu zacuscă de vinete sau de ghebe, miere și păstură, dulcețuri, siropuri și sucuri naturale sau mere aromate, păstrate cu mare grijă peste iarnă. Nu vor lipsi nici brânzeturile de capră, preparatele din pește, prăjiturile de casă, plăcintele de Turnu, turta dulce din Covasna și pălinca din Bistrița Năsăud.

Spre a cinsti cum se cuvine ziua celor 40 de mucenici, vizitatori sunt așteptați cu mâncare proaspăt gătită: sărmăluțe de post, tocană de primăvară și mucenici muntenești aburind la ceaun, cu multă scorțișoară și nucă pisată.

Potrivit sursei citate, în târg se vor găsi și obiecte tradiționale, lucrate cu multă măiestrie de meșteri autentici, pentru ziua de 8 Martie, Ziua Femeii, oaspeții putând alege de aici persoanelor dragi cadouri cu totul deosebite: ii cu alesături, rochii din lână împâslită, genți din piele naturală cu motive naționale, obiecte de ceramică pictată, din lemn sculptat, straie și podoabe tradiționale, icoane pe lemn sau pe sticlă.

Totodată, în curtea din spate, iubitorii de antichități pot găsi obiectul mult dorit la colecționarii de artă.

Târgul, cu un program zilnic între orele 10,00 — 18,00, are intrare liberă.

Sursa: Agerpres


Recomandarile noastre


Parteneri

Știri – Gândul

Știri – CanCan.ro

Back to top button