ESENTIAL

Cascadorul Szoby Cseh-în conflict cu Primăria lui Negoiță pe un proiect dedicat copiilor și câinilor

În 2005, cascadorul Szoby Cseh a înfiinţat Asociaţia Gladiator, care are ca scop prevenirea și combaterea delincvenței juvenile prin sport (escaladă, gimnastică acrobatică, improvizație scenică și cascadorie, scrimă, box sau arte marțiale). Prin protocolul încheiat între Școala Generală nr. 22 ”Mexic”, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Sector 3 și Asociația Gladiator, Szoby Cseh putea derula activități cu caracter educativ pentru copiii aflați în evidența DGASPC Sector 3, în sala de sport a instituției de învățământ. Totodată, protocolul îi dădea cascadorului dreptul de a folosi jumătate din sala de sport a Școlii Mexic, pentru a-i ajuta pe copiii defavorizați sau pe cei cu dizabilități, prin intermediul programelor derulate de Asociația Gladiator.

Unul dintre programele inițiate de Szoby Cseh se axează pe interacțiunea dintre copiii defavorizați sau cu dizabilități și animalele de companie. ”Câinii sunt în cel mai îndepărtat loc care ni s-a dat pe acte pentru tabără de vară. Acolo sunt corturi, pentru că nu am bani să trimit toți copiii vara în diverse locuri, mai ales că, de când e noua garnitură la putere, mi s-a oprit orice sponsorizare. În locul pentru tabăra de vară i-am adunat pe câinii școlii care stăteau la intrare și cerșeau de la copii. Eu sunt foarte milos cu animalele și cu cine are nevoie de ajutor, în general. Cățeii fac parte din program pentru că îi ajută pe copii să-și dezvolte latura afectivă, mai ales pe cei care nu mai comunică cu părinții și îi idolatrizează pe cei mai răi băieți din cartier. Câinii au cotețele lor, sunt deparazitați, sterilizați și vaccinați. Au analize făcute cum n-au nici oamenii. Înainte, în locul spațiului unde se află cuștile lor era o groapă de gunoi cu câini, pisici și șobolani morți”, a explicat Szoby Cseh.

Potrivit reprezentanților Primăriei Sectorului 3, țarcul din curtea Școlii ”Mexic” nu este un adăpost propriu-zis, ci un spațiu în care au fost adăpostiți temporar câinii maidanezi care pătrundeau în interiorul școlii. Acest amplasament a fost construit cu acordul fostului director al Şcolii Generale nr. 22.  ”Până în prezent nu au fost reclamate incidente, iar până să fie închiși în acest spațiu câinii pătrundeau în curtea școlii și exista riscul de a-i ataca pe elevi”, au precizat oficialii Primăriei Sectorului 3.

”Noi avem cinci căței, plus alți patru câini care erau ai școlii, și o altă cățelușă pe care am adus-o de la o doctoriță de la Fundeni. În total sunt 10 căței. Când dormeau opt – zece câini la poarta școlii în zăpadă și îi mai lăsau portarii să intre pe coridoare nu deranjau pe nimeni. Acum că au cuști cu parter, etaj, terasă și flori la geam, ca-ntr-un orășel, îi deranjează. Am amenajat așa pentru că e vorba de niște copii care trebuie să învețe ce e frumos, că trebuie să zâmbești, să respecți. Eu trebuie să rămân la patru câini, cum sunt prevăzuți și în proiect. Restul sunt pentru adopții. Mai vin copiii cu pui de câini și nu poți să-i arunci afară în zăpadă și stau aici până sunt adoptați. Când sunt mici își găsesc mai repede stăpâni, dar apoi e nenorocire. Mi-au distrus viața câinii ăștia, dar n-am încotro, n-am unde să-i las. Străinii au pus ochii pe noi pentru că au văzut că patrupezii sunt compatibili cu copiii, se joacă cu ei, îi iubesc, dorm împreună. Cred că am dat vreo 30 de câini spre adopție până acum, mulți dintre ei ajungând la familii de străini”, a explicat cascadorul. 

Unii părinți și membrii consiliului de administrație nu sunt însă de aceeași părere și vor ca Szoby Cseh să părăsească sala de sport a școlii, acuzându-l că a adus câini în sala de sport, a subînchiriat spațiul și le-a restricționat elevilor accesul la competițiile școlare sportive.

Szoby Cseh şi-a propus, în urmă cu câţiva ani, să relizeze un centru de educare prin mişcare şi de limitare a pornirilor agresive. Dacă stăm să ascultăm povestea, care spune că terapia cu animale de companie este benefică pentru copii, nu putem contesta faptul că acest proiect, aşa cum e el desenat pe hârtie, sună bine, dar de la proiect până la fapte e drum lung. În realitate, însă, primul impact pe care l-am avut când am vizitat sala de sport a fost că mirosea a stână din cauza câinilor. Mulți părinți s-au plâns, chiar și când l-au prins pe primar acolo, de faptul că elevii școlii nu au o sală de sport în deplinătatea funcționării ei. Nu cer sistarea programului pe care îl are Szoby Cseh pentru copiii defavorizaţi, dar asta nu trebuie să însemne altceva, adică sub pălăria acestui program să se deruleze şi alte aceste activităţi, iar el să beneficieze de anumite surse de venit care nu revin şcolii„, a declarat, pentru B365.ro, Inocenţiu Voinea, consilier local al Sectorului 3, membru în consiliul de adminsitrație al Școlii Nr. 22.

Unii părinţi spun că, din cauza Asociației Gladiator, elevii acestei unități de învățământ nu pot participa la concursuri şcolare sportive, deși se pregătesc la alte cluburi de profil. ”Noi nu avem nimic personal cu domnul Szoby Cseh, numai că acest proiect s-a extins mult prea mult, în detrimentul copiilor noștri. Dânsul poate o fi vrut să facă un lucru bun, dar nu a ținut cont de faptul că acel contract, dintre asociație, școală și DGASPC, prevedea faptul că dumnealui își poate desfășura activitatea, câteva ore pe zi, și putea avea acces la o cameră unde să își țină aparatura. Numai că, între timp, domnul Szoby Cseh și-a pus aparatură fixă pe jumătate de sală. Dacă ar fi fost o aparatură mobilă nu ne-ar mai fi deranjat. Practic, elevii Școlii 22 nu pot participa la nicio competiție pentru că, dacă vor să se înscrie într-un concurs trebuie să aibă o sală de sport la dispoziție, dar jumătate de sală este ocupată 24/24 cu aparatura domnului Szoby Cseh. Anul trecut, mai mulți părinți, care au copii la diferite cluburi de fotbal, volei sau handbal, au protestat pentru că elevii nu puteau participa la competiții sportive școlare din cauza spațiului restrâns”, a declarat, pentru B365.ro, Mihaela Voicu, mama unuia dintre elevii Școlii ”Mexic” și membră în consiliul de administrație al unității de învățământ.

Câinii, la întrecere cu elevii, în sala de sport

Din cauza câinilor pe care Szoby Cseh îi ține în curtea școlii, pentru educarea copiilor din Asociația Gladiator, dar și pentru adopții, mai mulți părinți s-au revoltat, spunând că patrupezii erau duși în sala de sport și astfel era pusă în pericol sănătatea copiilor lor. „În urmă cu un an, când îmi duceam copilul la karate, am văzut cum câinii stăteau în sala de sport, iar mirosul era îngrozitor. De atunci nu mi-am mai dus copilul la karate, însă am înțeles că între timp și-ar fi scos câinii din sală. Anul trecut a fost un mare scandal cu toți părinții nemulțumiți. Am făcut acea mișcare virulentă pentru că ne deranja prezența câinilor în sala de sport, unde copiii noștri stăteau pe jos, alergau și puteau lua numeroși microbi. Noi, părinții, ne-am implicat doar în momentul în care am văzut cu ochii noștri câinii în sala de sport. Ca să nu mai facem noi scandal i-a mutat în spate și le-a amenajat un adăpost. Domnul Szoby Cseh avea și pe cineva care locuia în sala de sport ca să aibă grijă de câini. L-am văzut acolo timp de cinci ani, dar în ultima vreme nu l-am mai observat, probabil din cauza faptului că doamna directoare armează acum sala la ora 20.00”, spune Mihaela Voicu.

În replică, Szoby Cseh susține că părinții au fost manipulați de Dorina Cristina Dorobanțu, care preda educație fizică și sport la Școala 22. ”Am 45 de plângeri scrise de părinți și de copii care spun că li s-au promis note mai bune dacă nu vor mai veni la Gladiator. Femeia asta, care numai profesoară nu era, voia, de la început, toată sala de sport. Acum chiar o va obține pentru că ne vor da afară cu asociația. De cum a ajuns acolo, femeia asta a zis că în toată sala e numai păr de câine, că înghit copiii părul de câine, dar în acea sală de sport n-a intrat niciodată vreun câine. Femeia asta și-a manipulat propria clasă și a venit, acum doi ani, cu 22 de plângeri în care toți părinții scriau la fel până la ultima virgulă. Vrea să am necaz cu câinii, pe de o parte, dar și să arate că Asociația Gladiator n-are căutare. Javra asta a adus o cățea de pe stradă și a băgat-o în sală și ea era cățărată sus pe geamuri, disperată, și a făcut poze. A smuls dintr-o saltea un morman de 1/4 mc de umplutură din saltele și spunea că e părul adunat de la câini. Însă câinii n-au intrat niciodată în sală, sunt ținuți la distanță, într-un țarc. N-am văzut caracter mai infect, murdar. Și consilierul acela e omul profesoarei de sport. A fost în sală și trăgea de aparatură spunând că în acea sală de sport trebuie organizate campionate. În loc să aprecieze faptul că am făcut un proiect unic în România, apreciat și peste hotare, singurul proiect care chiar funcționează, după cum au spus englezii, vine un politician să-mi spună ce știe el să facă”, a declarat Szoby Cseh, pentru B365.ro. 

În replică, membra consiliului de administrație al școlii îl contrazice pe cascador și spune că nimeni nu i-a înscenat nimic. ”Noi, ca părinți, ne-am chinuit, de cinci ani, prin toate metodele posibile, să-l dăm afară din școală, dar nu s-a putut. Omul acela nu poate fi scos din sală. Sunt probabil substraturi mai mari pentru că dânsul, când se simte încolțit, apelează la presă, și toată lumea sare în apărarea lui, dar nimeni nu știe, de fapt, care este adevărul și că nu e chiar așa cum spune dumnealui. Domnul Szoby Cseh minte cu nerușinare. Sunt numai aberații și invenții și spun asta pentru că știu exact ce se întâmplă. Nu am niciun interes pentru că nu e școala mea, nu e proprietatea mea. Eu sunt un simplu părinte, iar eu spun ceea ce am văzut, nu din ce mi-a spus altcineva. Profesoara de sport a intrat cu copiii acolo și n-a suportat mirosul. De acolo a pornit scandalul, pentru că doamna profesoară i-a impus să scoată câinii din sala de sport, nicidecum să facă dânsa ceva care să-l învinuiască pe domnul Szoby Cseh. Astea sunt măgării”, a replicat Mihaela Voicu.

Sala de sport, subînchiriată unor artiști de circ

Părinţii nemulțumiți mai spun că, multă vreme, Szoby Cseh a subînchiriat sala de sport unor artişti de circ şi a obţinut bani de pe urma lor, profitând de faptul că Asociaţia Gladiator nu plăteşte costurile la utilităţi. ”Domnul Szoby Cseh a vrut să facă un proiect frumos, dar pe lângă acel proiect a subînchiriat sala de sport pentru a avea beneficii financiare. A adus acolo circari și profesori de karate care subînchiriau sala de la el pentru a face repetiții sau pentru a organiza cursuri. Sunt șocată de faptul că spune că-l deranjează circarii, dar dânsul i-a adus, ei i-au plătit până acum. După ce doamna directoare nu i-a mai lăsat să intre în școală, circarii și cei care organizau până acum cursuri de karate în sala de sport a școlii, au venit la noi să ne ceară să le subînchiriem spațiul. Sunt oameni care fac antrenamente de ani de zile în acea sală. Au venit la noi pentru că domnul Szoby Cseh le-a spus că nu-i mai poate primi. Chiar domnul de la Orlando ne-a confirmat, atunci când a venit să se intereseze de costurile pentru închirierea sălii de sport, că îi plătea bani lui Szoby Cseh pentru a folosi spațiul respectiv. Până acum, în contul Școlii 22 nu intră niciun bănuț din astfel de activități. Oricum, noi nu putem închiria sala de sport până nu va fi eliberată de Szoby Cseh. Chiar dacă vom închiria pe viitor acel spațiu nu vom permite existența unor aparate fixe în sala de sport pentru a nu-i deranja pe elevi”, a explicat Mihaela Voicu.

Cascadorul spune însă că spațiul destinat Asociației Gladiator este subînchiriat de conducerea școlii, care le permite artiștilor de circ să folosească aparatura destinată copiilor defavorizați. ”Directoarea subînchiriază spațiul nostru, cu aparatura noastră, și ăia (n.red – circarii) vin cu mâna goală și vor plasă și perete de alpinism de la noi, ca să se antreneze. Își pun recuzita în așa fel încât la noi nu ai pe unde să treci, iar la ei e liber peste tot. Toate astea sunt numai ca să te scoată din minți”, spune Szoby Cseh.

Facturi uriașe la întreținere

Membrii consiliului de administrație al Școlii ”Mexic” se plâng și de faptul că, spun ei, din cauza Asociației Gladiator, instituția de învățământ are facturi foarte mari la utilități. ”Ceea ce deranjează, dar nimeni nu spune, sunt cheltuielile foarte mari. Vin niște facturi incredibil de mari la școala asta pentru că nu vin facturile defalcate pentru școală și pentru sala de sport. Sunt facturi de zeci de mii de lei la apă și peste tot pentru că domnul Szoby Cseh și-a făcut și piscină în curtea școlii. Are o obrăznicie cruntă. Vara își pune acea piscină în spatele sălii de sport. Nu știe nimeni absolut nimic ce se întâmplă acolo. Este o nebuloasă totală. Iar noi, ca părinți, nu prea avem cum să intervenim, decât pe cale legală și exact asta vrem să și facem. Din cauza acestei săli de sport s-au schimbat doi directori. Așa că toată lumea își ține scăunelul sub funduleț și este rezervată în declarații, dar noi părinții ne chinuim, de cinci ani, să se soluționeze această problemă. Actualul primar ne-a promis, prin octombrie – noiembrie că la următoarea ședință ni se va da un rezultat în această privință, dar nu s-a întâmplat nimic. Greșeala noastră a fost că, la acea ședință a comitetelor de părinți din școli, nu am cerut să ni se declare în scris că se vor lua măsuri, a explicat Mihaela Voicu.

Inocențiu Voine spune că, potrivit protocolului încheiat în 2005, DGASPC Sector 3 trebuia să finanțeze funcționarea Asociației Gladiator. ”De când s-a schimbat conducerea primăriei, școala nu a mai primit nici 5 bani pentru Asociația Gladiator, deși se folosesc, în continuare, apa, energia electrică și căldura, astfel încât consumul pe cap de elev a depășit 380 lei”, a explicat consilierul local.

Szoby Cseh spune că decizia luată de autorități de a nu mai sprijini asociația va avea consecințe asupra copiilor defavorizați sau cu dizabilități. ”Au blocat, practic, Gladiatorul. De șapte luni mă lupt cu noul primar pentru acest proiect. Trebuie să mă mut în două luni și trebuie să iau cățeii, și pe cei ai școlii, cărora nu le-a dat nimeni niciodată de mâncare. Însă, peste două luni îmi vor spune, probabil, că nu au nicio sală la dispoziție. Dacă nu îmi dau altă sală o să ies pe posturi, în presă, și o să spun cine sunt ăștia, pentru că-i doare în pix de populație. Ăsta era un lucru gata făcut în Sectorul 3, puteai să-ți lași copilul la școală, nu-i lua nimeni mâncarea, nu-i punea nimeni cuțitul la gât. Acum vor apărea astfel de evenimente și aici. Mă chinui să susțin Gladiatorul din resurse propriiVara trecută m-au părăsit profesorii pentru că nu mai aveam bani. Făceam citostatice și țineam singur, la 45 grade, în sală, antrenamentele copiilor ca să nu mă părăsească și ei. Pentru proiectul ăsta am primit Ordinul ”Serviciul Credincios”, un grad de cavaler și niște nimeni vor să desființeze Gladiatorul. Pe ei îi doare în pix că părinții acestor copii caută în gunoaie și că acei copii, dacă nu sunt educați, se îndreaptă direct către pușcărie. Nu ai voie, domnule, să-i părăsești pe copiii cu care lucrezi, mai ales pe cei cu nevoi speciale. Și așa, până acum ne-au părăsit 50 de foame pentru că am întâmpinat mai multe greutăți, după ce am rămas fără sponsori”, a declarat Szoby Cseh.


Recomandarile noastre


Parteneri

Știri – Gândul

Știri – CanCan.ro

Back to top button