BAZAR

Taraf TV, AMENDAT de CNA cu 10.000 de lei din cauza videoclipurilor de manele cu conţinut vulgar

CNA s-a autosesizat şi a monitorizat televiziunea Taraf TV, cu format muzical („manele şi muzică de petrecere”) în perioada 20-27 ianuarie, în intervalul orar 07:00-23:00, care a difuzat videoclipuri în cadrul emisiunilor „Manele de 10 stele”, „Chef de chef cu lăutari”, dar şi în afara emisiunilor (a difuzat videoclipuri fără a fi cuprinse în cadrul unor emisiuni).

Cele două emisiuni identificate de Serviciul de Monitorizare, ediţiile din 23 ianuarie, au fost difuzate de la 18:30 şi, respectiv, de la 21:10, cu încadrarea „AP” („cu acordul părinţilor). Totodată, în intervalul monitorizat, 07:00-23:00, videoclipurile au fost însoţite permanent de semnul de avertizare „AP”.

Aspectele reţinute în rapoartele de monitorizare privind conţinutul videoclipurilor au fost următoarele: imagini care prezintă dansuri erotice, mişcări din fund şi coapse, sugerând actul sexual; filmări în prim plan cu zone intime feminine (fund, sâni, organe sexuale, acoperite de lenjerie tanga) sau cu zone intime masculine (gesturile unor tineri care, stând în picioare sau dansând, îşi cuprind cu mâna organul genital).

De asemenea au fost identificate scene cu minori imitând dansul erotic al tinerelor şi asistând la comportamente nepotrivite vârstei, iar, în general, vestimentaţia dansatoarelor este constituită din lenjerie intimă formată din sutien şi chiloţi tanga sau semitanga.

Totodată textele pieselor (care au conţinut expresii vulgare, nepotrivite în raport cu ora de difuzare) sugerează faptul că femeia ar putea fi plătită pentru servicii sexuale, ameninţată de bărbat cu: arma, bâta de baseball, pumnul, lovită cu palma, punând femeia în ipostaze degradante. Iar în videoclipul „Te fură golanii”, difuzat la ora 09:48, artiştii Liviu Guţă şi Irina Lepa fumează.

Potrivit articolului 39(2) din Legea Audiovizualului, „Difuzarea în serviciile de televiziune şi de radiodifuziune a programelor care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor se poate face numai dacă, prin alegerea intervalului orar de difuzare, prin codare sau ca efect al altor sisteme de acces condiţionat, se asigură faptul că minorii din zona de transmisie, în situaţii normale, nu pot auzi sau vedea emisiunile respective”, informează Mediafax. 

Raportul de monitorizare întocmit de CNA menţionează şi descrie mai multe videoclipuri, printre care şi: „Eşti cealapadie” – melodie interpretată de Nicky Yaya şi Cristi de la Buzău, „Bună rău” – Alin de la Milano şi Mr. Juve, „Ce femeie bombă” – Copilu’ Vagabont şi Dani Prinţu Banatului, „America” – Liviu Guţă, „Kana Jambe” –Bogdan Artistu’, „Bine rău” – Bogdan de la Ploieşti, „Să iasă fum” – Denis Ramniceanu, „Like” – Cocoş de la Călăraşi, „Până, până la pământ” – Tzâncă Uraganul.

Acestea au fost difuzate pe tot parcursul zilei, unele dintre ele chiar de la ora 08:00.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button