„Țară, țară, vrem Oraș!” la Street Delivery. În acest week-end avem voie să ocupăm chiar și Casa Poporului

18 sept. 2021
198 afișări
"Țară, țară, vrem Oraș" la Street Delivery! În acest week-end avem voie să ocupăm chiar și Casa Poporului

De vineri, 17 septembrie, și până duminică, toți bucureștenii pot să ceară și să joace “Țară, țară, vrem Oraș!”. Începe Street Delivery, cel mai important și mai longeviv festival urban din București, dar și din marile orașe ale țării. Sunt anunțate evenimente care ne dau voie să ocupăm spațiile interzise din București, inclusiv Peluza din fața Senatului, de la Casa Poporului. Mai jos, programul, ca să știți ce avem de ocupat, plus interviu special cu Dorothee Hasnaș, curator din partea Ordinului Arhitecților din România, despre acest mare, mare eveniment-puzzle, răspândit în tot Bucureștiul.

Curtea Senatului și Palatul Parlamentului vor fi “dezinterzise”: copiii pot să vadă Casa Poporului fără bilet de intrare, iar adulții, la preț redus. Între Timpuri noi și Nod Makerspace va începe “Dâmbovița Delivery”, cu activități pe apă și pe uscat. La Baza Sportivă Cireșarii (Piața Domenii), Asociația “Părinți de Cireșari” va cere (în moduri creative) redeschiderea unui spațiu verde ținut sub lacăt mai bine de 13 ani.

afis, street delivery
„Dedicăm acesta ediție copiilor, deoarece pe ei i-a afectat pandemia cel mai mult”.

Street Delivery” reimaginează Bucureștiul ca pe o mare tablă de joc, cu proiecte răspândite prin cartiere

B365: Pe ce este concentrată ediția din acest an a “Street Delivery”?

Dorothee Hasnaș, curator O.A.R: “Tema acestui an este Leapșa, dedicăm acesta ediție copiilor, deoarece pe ei i-a afectat pandemia cel mai mult. Dacă ai zece ani și ai stat un an în casă, asta înseamnă foarte mult timp, o zecime din viața ta”.

street, delivery
Foto credit Street Delivery.

De aceea spunem: «Țară, țară, vrem Oraș». Schimbăm perspectiva de la mare la mic, batem străzile în căutarea unui oraș în care bunele practici sunt mărite, reproduse, aplicate. A unui oraș cu repere adoptate, cu spații deschise comunităților, un oraș văzut de copilul cu înghețata în mână, care vrea să alerge și să se joace. Street Delivery își propune să reimagineze orașul ca pe o mare tablă de joc, cu proiecte răspândite prin cartiere, dar și la pas, așa cum merită să fie redescoperit Bucureștiul”.

afis, street, delivery
„Senatul ne-a pus la dispoziție acel spațiu și cred că este o mare realizare, un exemplu de transparență”.

Dorothee Hasnaș, curator, O.A.R: “Avem cele patru zone principale care de deschid din nou, la care se adaugă peluza din fața Senatului, de la Casa Poporului. Senatul ne-a pus la dispoziție acel spațiu și cred că este o mare realizare, un exemplu de transparență. Mi se pare îmbucurător că participa și Senatul României”.

Toți copiii pot să intre în Casa Poporului de pe “Dealul Interzis”

B365: Ce se va întâmpla mai exact în spațiul de la Senat, pe peluză?

Dorothee Hasnaș, curator, O.A.R: Acolo, ideea este de accesibilitate, nu este ideea să chemăm toată lumea în centru ca să se calce în picioare, noi susținem proiecte bune care se întâmplă în cartiere, pentru că nu stă toată lumea în centru și nu vine toată lumea în centru. Bucureștenii trăiesc în cartiere. Pe peluza de la Senat vor fi ateliere pentru copii, o scenă cu muzică și dans, cursuri de prim ajutor, corturi de la Crucea Roșie. Vor fi și tururi ghidate la Senat cu preț redus pentru adulți și gratuite pentru copii, deci toți pot vedea Casa Poporului. Acolo unde era odată cartierul Uranus este un spațiu uriaș, un spațiu care face parte din Dealul Interzis. Public, dar inaccesibil. Acum toată lumea va avea acces și aceasta este o mare realizare. Unele proiecte sunt pornite și susținute de locuitorii din cartiere, pentru că această este direcția în care mergem. Să fie susținute cartierele, să aibă fiecare cartier câte un event, să nu vină tot orașul în centru, pentru am învățat din Pandemie că proximitatea este foarte importantă”.

street ,delivery
Foto credit Street Delivery.

Încercăm să facem Bucureștiul mai trăibil”

Dorothee Hasnaș: “Inițial, Street Delivery și-a propus să facă o breșă verde între Grădinile Cișmigiu, Icoanei și Ioanid, adică axa Est-Vest a Bucureștiului-verde pentru pietoni. Insă, am învățat că accessibilitatea este mai importantă decât pietonalizarea. Din păcate, acum nu mai există calcanul de la Verona, a fost demolat pentru nimic, ar fi fost important să se păstreze ca landmark. Totuși, muralul va fi prin tot orașul. Deschidem și locuri noi, pentru că ideea este să se păstreze ceva de la o ediție la alta a acestui festival.

Pietonalul de la Biserica Anglicană a fost primul, acum este deschisă și Grădina Universitarilor, acolo este Unteatru, a intrat în circuitul orașului. Va mai fi și marșul bicicliștilor pe 18 septembrie, practic încercăm să facem Bucureștiul mai trăibil. Totul este gratuit, nu este un festival cu intrare plătită, este un proiect compus din mai multe proiecte ale societății civile care îmbunătățesc calitatea vieții de cartier din București”.

Oamenii vor să stea într-un oraș pentru parcuri și viață culturală, nu pentru blocuri”

Dorothee Hasnaș: “Deși anul acesta a fost mai greu pentru noi, organizatorii, pentru că sunt mai multe locuri și mai multe restricții, rezultatul va fi mai puternic și mai important. Un oraș nu este atractiv pentru că are dezvoltatori imobiliari, ci pentru că are o viață culturală și spații accesibile, libere pentru toți. De asta vor să stea oamenii într-un oraș, pentru parcuri, zone verzi, teatre, evenimente, nu pentru blocuri. De aceea încurajăm societatea civilă să vină cu proiecte care să crească de la an la an, cetățenii să se implice, să se identifice cu orașul lor”.

street ,delivery
„De asta vor să stea oamenii într-un oraș, pentru parcuri, zone verzi, teatre, evenimente, nu pentru blocuri”, foto credit Street delivery.

Street Delivery este o inițiativă civică de recuperare a spațiului public și de imaginare a unui oraș mai prietenos cu oamenii, pornită în anul 2006 de Fundația Cărturești și de Ordinul Arhitecților din România. Evenimentul anual reprezintă un proiect strategic al Ordinului Arhitecților din România și este finanțat prin #TimbrulDeArhitectură.

Street Delivery a început în anul 2006 pe strada Pictor Arthur Verona, unde se află Casa Mincu – sediul Ordinului Arhitecților din România și Casa Dimitrie Sturdza – sediul Cărturești Verona și al Fundației Cărturești, cu scopul de a crea o legătură verde între grădinile Icoanei, Ioanid și Cișmigiu și de a oferi oraș̦ului sugestii pentru un viitor posibil – cum a fost pietonalizarea de la Biserica Anglicană, activarea grădinii Universitarilor și a malurilor Dâmboviței.

Acțiunea a fost inițiată în București și preluată apoi de alte nouă oraș̦e importante din România (Oradea, Timiș̦oara, Iași, Cluj-Napoca, Baia Mare, Craiova, Bacău, Sibiu, și Brașov), în mod organic, în baza implică̆rii comunităților locale, ceea ce pune Bucureștiul în poziția de lider al schimbării și a implicării sociale.

Street Delivery are în aproape toate cazurile parteneriate cu administrațiile și instituțiile locale. Mai mult decât un moment de consum, aceste trei zile vor fi un moment generator, menit să inspire inițiative de transformare urbană a Bucureștiului”, se arată în prezentarea festivalului.

„Aceste trei zile vor fi un moment generator, menit să inspire inițiative de transformare urbană a Bucureștiului”, foto credit Street Delivery.
Între 17 și 19 septembrie se copilărește tot orașul, cu jocuri și evenimente ludic-serioase”

Anul acesta Street Delivery își ia haina jocului nostru din copilărie, Leapșa. Între 17 și 19 septembrie se copilărește tot oraș̦ul, cu jocuri și evenimente ludic-serioase împrăștiate din Drumul Taberei pă̂nă la Timpuri Noi și conectate de necesitatea iminentă de oraș̦ al pietonului, oraș̦ prietenos. Mai mult decât un moment de consum, aceste trei zile vor fi un moment generator, care să ne inspire atât la nivel individual, cât și la nivel colectiv spre inițiative și idei pentru transformarea urbană a Bucureștiului”, se mai spune în prezentarea Street Delivery. Un oraș̦ mai accesibil pentru copii e un oraș̦ mai accesibil pentru toți. Ne-am întins de data asta peste locuri demult închise și le-am făcut din nou parte din oraș̦”.

Ce puteți face în week-end la Street Delivery
  • La baza Sportivă Cireș̦arii se vor desfăşura activităţi în jurul parcului de 33000 mp, închis deja de 13 ani, între râsete și voci, alergături și să̆rituri, entuziasm și reușită (proiect al asociației Părinți de Cireș̦ari.
  • În curtea Senatului vom putea explora ateliere diferite, de la dans, până la bricolaj, ne vom putea juca pe peluză și în pauze ne vom putea potoli foamea și setea de la foodtrucks, chiar din curte. Concert și vizite ghidate în clădire- gratis pentru copii, preț redus pentru adulți.
  • Pe strada Arthur Verona între Bd. Magheru și grădinile dinspre Icoanei/Ioanid, explorăm ideea unei singure grădini – grădina Icoanei cu cea a Universitarilor se vor conecta prin singura stradă din București vecină doar cu verdeața.
  • La Timpuri Noi ne jucăm pe apă. În față la Nod Makerspace ne vom aduna, cu mic cu mare, ca să ne imaginăm ce rol ar putea să aibă Dâmbovița în viețile noastre urbane.Acestea sunt doar căteva dintre locurile unde ne vom juca anul acesta și de unde vom creș̦te în continuare, la care se adaugă proiectele premiate – în drumul Taberei, la Grivița, pe peluza Muzeului Țăranului.
  • Tururi ghidate pe diverse teme: Aici A Stat, dans, fotografie, explorarea cartierelor.
  • Urmăriți pagina de Facebook, Street Delivery București, și cea de Instagram, @streetdelivery, pentru mai multe detalii.
  • Toate evenimentele din cadrul Street Delivery vor respecta regulile de protecție împotriva Covid-19.
  • Cei care doresc să participe sunt rugați să aibă la îndemână codul QR din certificatul Covid.
  • Identitate vizuală SD2021: Alina Marinescu Site: www.street.delivery FB: https://www.facebook.com/StreetDelivery IG: https://www.instagram.com/streetdelivery https://www.oar.archi/proiecte-culturale/street-delivery.
Cookies