FIT CITY

Ţânţarii care transmit virusul Zika, şi în Bucureşti. Min. Sănătăţii cere program de igienizare

„A fost atenționată Primăria Generală a Capitalei să-și revizuiască planul anual de combatere a țânțarilor în municipiul București, astfel încât să fie asigurată folosirea substanțelor active (larvicide și insecticide) și pentru combaterea țânțarilor din specia Aedes albopictus (vectori pentru transmiterea virusului Zika) a căror existență a fost demonstrată și documentată și în Municipiul București de către specialiștii din Institutul Cantacuzino.

S-a recomandat intensificarea măsurilor de desțânțărizare în zonele cunoscute a fi posibile locații de înmulțire a țânțarilor (parcuri, lacuri etc, inclusiv depozitele de anvelope), cât și în jurul celor două mari spitale de boli infecțioase din București (Institutul Național de Boli Infecțioase Matei Balș și Spitalul Clinic Dr. Victor Babeș) în care există posibilitatea internării cazurilor suspecte de infecție Zika de import, pentru a preveni răspândirea virusului în populația de țânțari autohtoni”, se arată în documentul oficial, potrivit Profit.ro.

Directorul Institutului Cantacuzino, Adrian Ionel, a declarat pentru News.ro, că Institutul a identificat în septembrie 2015 specia de ţânţar Aedes albopictus, vector pentru transmiterea virusului Zika, în pădurile şi lacurile din jurul Capitalei.

CITEŞTE ŞI Bucureștiul, fără serviciu de deratizare și dezinsecție. Primăria va demara procedura de atribuire

De la sfârșitul anului trecut, Primăria Capitalei a rămas fără contract pentru asigurarea serviciului public de dezinsecție, dezinfecție și deratizare, existând riscul izbucnirii unei epidemii. Mai mult, până când Primăria va finaliza procesul de delegare a acestui serviciu vor mai trece doi ani. În această situație, reprezentanții municipalității vor să demareze, în regim de urgență, o procedură de atribuire a unui contract pentru prestarea acestor servicii până când va fi terminată licitația pentru delegarea serviciului. Această procedură de urgență reprezintă o „scurtătură”, pentru că licitația este înlocuită cu negocierea directă cu un operator economic. Un proiect de hotărâre privind demararea unei proceduri de atribuire în regim de urgență a fost aprobat, luni, de Consiliului General al Municipiului București.

În document nu sunt prezentate alte detalii legate de „existența demonstrată și în București” a țânțarilor din specia care transmite virusul Zika, precum momentul exact în care a fost descoperit acest fapt sau eventuale alte orașe cu o astfel de problemă, alături de Capitală.

Invocând faptul că în Bucureşti este necesar un program unitar de igienizare pentru tratarea vectorilor care ameninţă grav sănătatea populaţiei, riscând astfel izbucnirea unor epidemii, inclusiv pericolul de infestare cu virusul Zika, Primăria va atribui în regim de urgenţă, deci fără o licitaţie care presupune proceduri mai lungi, un contract de dezinsecţie, deratizare şi dezinfecţie. Acordul pentru atribuirea acestui contract a fost semnat la începutul acestei săptămâni de Consiliul General al Municipiului Bucureşti.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button