Țânțari cu West Nile, identificați în București. Metoda ingenioasă prin care specialiștii prind și testează țânțarii

24 iul. 2021
171 Afișari
Țânțari cu West Nile, identificați în București. Metoda ingenioasă prin care specialiștii prind și testează țânțarii
Sursa foto: Pixabay

Cercetătorii de la Institutul Cantacuzino din Capitală se pot lăuda cu faptul că sunt primii care au depistat în acest an țânțari purtători ai virusului West Nile chiar în centrul Bucureștiului, în zona de întâlnire dintre sectoarele 5 și 6 ale Capitalei.

Din fericire, până în acest moment nu au fost identificate persoane infectate cu virusul West Nile. Foarte important de știut este faptul că transmiterea virusului West Nile se realizează exclusiv de la țânțari la om, nu și de la om la om. Deși în circa 80% dintre cazurile de infectare cu acest virus persoanele nu prezintă simptome, există și cazuri în care persoana înțepată de țânțari purtători ai virusului West Nile poate prezenta simptome.

De exemplu, în cazul persoanelor imunodepresive sau a vârstnicilor pot apărea chiar meningite, care se pot dovedi în cele din urmă fatale, în cazul în care nu li se dă atenție și nu sunt tratate, conform ProTV.

În ce zone din București au fost localizați țânțari cu virusul West Nile

Identificarea țânțarilor purtători ai West Nile a fost confirmată de autoritățile sanitare din domeniu dar și de Primăria Capitalei. Țânțarii purtători ai acestui virus periculos au fost depistați în zona Eroilor – Universitatea, zonă care include și parcurile Cișmigiu și Izvor, ultimul fiind situat chiar peste drum de Parlamentul României.

La aflarea acestei vești, specialiștii de la Institutul Cantacuzino au instalat în cele 6 secotare ale Capitalei nu mai puțin de 16 capcane speciale. O astfel de capcană costă 300 de dolari. Prin urmare, din cauza costului ridicat dar și pentru că în anii trecuți au fost furate astfel de capcane, acestea au fost amplasate în zone umede și verzi, la umbră, în cadrul unor obiective păzite, precum curțile unor secții de poliție.

Aceste capcane pentru țânțari, plasate în zone preferate de țânțari, umbroase și umede, prezintă un aspirator conectat la o sursă de energie electrică. După două zile, fiecare dintre cele 16 aparate a prins circa 100-150 de țânțari, au spus cei de la Institutul Cantacuzino.

Ce se întâmplă cu țânțarii prinși de capcane

Țânțarii vii prinși de capcane sunt apoi congelați la -20 de grade Celsius. În cele din urmă, țânțarii sunt apoi tratați cu substanțe speciale pentru a vedea dacă insecta poartă virusul West Nile. Ţânţarul ia virusul de la păsări migratoare ca pitulicea, rândunica, graurii, ori ciocârliile care îl aduc din Africa. Din fericire, copiii sunt cei mai puțin afectați, deoarece au un sistem imunitar puternic, conform cercetătorilor.

Ce simptome prezintă o persoană infectată cu virusul West Nile

În cazul în care persoana prezintă simptome, putem vorbi despre febră, durere de cap intensă, dureri musculare, vărsături şi erupţii cutanate. În această situație se recomandă vizita la medic, pentru că există riscul apariției meningitei. În rândul persoanelor de peste 60 de ani cu afecțiuni cronice (diabet, cancer, boli renale, hipertensiune arterială) pot apărea simptome mai grave, precum rigiditate a gâtului, sensibilitate crescută la lumină, convulsii, frisoane, oboseală cronică şi slăbiciune musculară.

Nu există vaccin şi tratament pentru virusul West Nile. Se tratează doar simptomele, iar dacă acest lucru nu se întâmplă, se poate ajunge la deces. Cercetătorii nu ştiu dacă virusul a apărut în acest an mai devreme pentru că tratamentele împotriva ţânţarilor au fost făcute cu întârziere ori din cauza ploilor abundente din luna iunie.

Cookies