După căderea regimului Nicolae Ceaușescu & tovarășa soție, aleșii poporului au fost cuprinși de frenezia redenumirii unor străzi și bulevarde din București. Au dispărut numele unor artere cu pătrunsă semnificație ideologică pentru regimul totalitar: 23 august, 6 Martie, 11 iunie, Gheorghe Dimitrov, Iosip Broz Tito, Lenin, Gheorghe Gheorghiu-Dej, etc.
În timp ce Partidul Național Țărănesc, devenit PNȚCD, se afla în opoziție (Convenția Democrată câștigase alegerile), liderii partidului au dorit ca o stradă centrală să primească numele marelui om politic Ion Mihalache. Așa a ajuns bd. 1 Mai să se numească Ion Mihalache. Numai că în Convenția Democrată există și P.S.D.R, condus de Sergiu Cunescu, care susținea denumirea de 1 Mai.
Despre cum s-a făcut rocada la PMB stă mărturie ziarul Libertatea din iulie 1997, nr. 2154, sursa de mai jos fiind “Imagini și Povești din București”, pagina de facebook, de Cristian Bulfon.
Consilierii municipali au rezolvat, ieri, o problemă vitală pentru bucureșteni. Ei au schimbat denumirea bulevardului 1 Mai în Ion Mihalache și a Bulevardului Ion Mihalache în 1 Mai. La această decizie s-a lucrat mai mult de două săptămâni.
Consilierii PD s-au certat non stop cu țărăniștii. Ei considerau că intenția de schimbare a numelui acestei artere este nejustificată, ziua de 1 Mai fiind sărbătorită în întreagă lume. “1 Mai este un simbol al doctrinei social-democrate și cred că măsura este un atac al politicii pe care o ducem”, a afirmat în plen Anton Vătășescu, viceprimar general a Capitalei. Viorel Lis a zis să fie 1 Mai și 1 Mai s-a făcut.
Chiar în timpul ședinței de ieri părerile consilierilor au fost împărțite. Prima propunere a sunat cam așa: Bulevardul 1 Mai să se numească Kiseleff, că și așa, din cauza rușilor n-am intrat în NATO”. Cea de-a două propunere a fost: “Dacă se dorește o semnificație istorică, hai să legăm numele lui Mihalache de Unire. Să-l punem în locul Bulevardului Burebista, cel de lângă bulevardul Decebal”. Primarul Lis a intervenit tranșant: “Denumirea bd. 1 Mai se va schimba oricum. Ori va reveni la vechea denumire, Filantropiei, ori îi spunem “Ion Mihalache”. Fosta stradă Compozitorilor din Drumul Taberei, actuala Ion Mihalache, ar putea fi denumită 1 Mai”. Și 1 Mai s-a făcut.
Consilierii PD spun că bucureștenii care locuiesc pe bd. 1 Mai vor fi obligați să-și schimbe toate actele, fapt ce ar provoca mari neplăceri și cheltuieli pentru cetățeni.
Deși Bulevardul 1 Mai a devenit Bd. Ion Mihalache, Piața 1 Mai a rămas pe poziție și azi cu denumirea sa muncitorească.