Tânărul Sebastian în pandemie. “Alo? Vezi că mama e conspiraționistă anti-COVID și are 40.000 de followers pe Youtube”

de:
11 nov. 2020
48 Afișari
Tânărul Sebastian în pandemie. “Alo? Vezi că mama e conspiraționistă anti-COVID și are 40.000 de followers pe Youtube”

E greu spre imposibil să estimezi impactul pe termen lung al pandemiei de coronavirus. E certitudine mahmureala economică din care, cu adevărat, habar nu avem când ne vom trezi. E certitudine și că nu avem nici cea mai vagă idee despre cum anume carantina și îndepărtarea de oameni va afecta, pe termen lung, sănătatea mintală a oamenilor. Ce știm destul de clar acum este ce vedem cu ochiul liber. 

Vedem, de exemplu, prietenii de-o viață care se fac țăndări pentru că oamenii gestionează diferit atât teama monumentală de boală, cât și restricțiile și schimbările dramatice pe care le presupun.

Tulburător e când vezi ce ravagii poate produce și într-o familie o criză nebunească precum “criza COVID.”

„Ce face mama e foarte periculos. Am fost șocat când am aflat”

Pe Sebastian e un tânăr de 21 de ani pe care l-a sunat fratele său într-o zi. Sec: “Sebastian, cred că avem o problemă, mama are 40.000 de umăritori pe YouTube. În clipa aia, mi-a picat fața, mi-am dat seama imediat ce se întâmplă”, povestește tânărul într-un interviu pentru BBC.

Probabil că e foarte cool să afli că mama ta e foarte populară în social media în vremuri obișnuite. În pandemie, ascensiunea bruscă este ori ceva impresionant în sensul cel mai bun, ori foarte, foarte bizar-alarmant. În cazul lui Sebastian, e valabilă a doua variantă.

Mama lui a devenit, în pandemie, una dintre cele mai înverșunate susținătoare de “teorii ale conspirației COVID”. E locvace, furioasă și faimoasă.

“Ceea ce face mama e foarte periculos”, spune Sebastian. “N-aș vrea să fiu acum, aici, să vorbesc despre asta, dar cred că e un lucru care trebuie făcut înainte ca toată povestea asta să devină și mai mare, înainte ca tot mai mulți oameni să înceapă să creadă lucrurile astea.”

Mama lui Sebastian conduce marile mitinguri anti-lockdown, unde urlă de la megafon că toată povestea asta cu COVID e o invenție, o minciună gogonată, că vaccinurile sunt, de fapt, un plan diabolic de genocid și că (desigur :-), 5G-ul o să prăjească toată omenirea. 

Copilăria cu o mamă conspiraționistă

Sebastian pare de-a dreptul îngrozit de forța și de influența mamei sale: “Mii de oameni se uită la ea ca la Sursa Adevărului și aș vrea să le spun tuturor că mama nu este așa ceva. E o persoană care adoră să fie în centrul atenției (…) Copilăria mea a fost un infern. E dificil să explic, pentru că nu am crescut și nu am trăit într-un context financiar dificil. Aveam o casă mare și frumoasă într-un oraș mare, dar… “

Sebastian a crescut cu povești conspiraționiste spuse de mama lui. Teorii despre extincții în masă și alte grozăvii care îi pândesc pe oameni la tot pasul și pe care le plănuiesc mințile diabolice ale unor oameni foarte puternici și perfizi. Practic, a crescut cu povești despre “Oculta Mondială” neobosită și mefistofelică. “Aveam 10, 11 ani și nu puteam să cred că vine genocidul…” Sebastian a plecat de acasă la 17 ani. Mama lui a considera că plecarea e o mare trădare. A fost convinsă că decizia nu e a lui. Că baiatul ei a intrat în “Marele Complot”, după ce “Oculta” l-a racolat.

Pentru Sebastian, felul în care a reacționat mama lui la criza COVID e profund dureros. Credințele și valorile lor sunt atât de diferite încât ruptura pare ireparabilă.

Povestea lui Sebastian, spusă chiar de el, este aici:

Vorbim, precis, doar despre una dintre nenumăratele întorsături dramatice cu care criza COVID a lovit în familii, în prietenii, în relațiile dintre oameni. 

Una peste alta, e evident greu spre imposibil să estimezi impactul pe termen lung al pandemiei de coronavirus. Mai ales la capitolul sănătate mintală.

Cookies