Tânărul de 17 ani, acuzat de propagandă jihadistă, REȚINUT de DIICOT

de:
08 dec. 2015
1 Afișari
Tânărul de 17 ani, acuzat de propagandă jihadistă, REȚINUT de DIICOT
UPDATE 20.28 – Tânărul de 17 ani din Craiova suspectat de propagandă jihadistă şi ridicat, marţi, de procurorii DIICOT, a fost reţinut, seara, după ce a fost audiat timp de peste două ore de anchetatori. Potrivit unor surse judiciare citate de Agepres.ro, tânărul va fi supus, miercuri, unei expertize psihiatrice. Conform DIICOT, băiatul a studiat studiat modalitatea în care se poate construi artizanal o bombă. Totodată, el s-a arătat interesat să achiziționeze arme și grenade.

UPDATE 17.20- Anchetatorii l-au adus în jurul orei 17.15, la sediul central al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), pe tânărul de 17 ani, elev la un liceul din Craiova, suspectat de promovare a unui mesaj, prin orice mijloace, în public, cu intenţia de a instiga la săvârşirea unei infracţiuni, indiferent dacă mesajul susţine sau nu în mod direct terorismul ori dacă au fost săvârşite sau nu respectivele infracţiuni. Pedeapsa pentru această faptă este închisoarea de la şase luni la trei ani. Procurorii au ridicat de la locuința sa documente, materiale de propagandă jihadistă şi sisteme informatice. Conform Mediafax, la audieri asista si un psiholog pentru ca tanarul suspectat de propaganda jihadista este minor.

UPDATE: Tânărul ridicat de procurorii DIICOT povesteşte, în limba arabă, cum a devenit musulman.

”Numele meu este Omar al-Faruq dupa ce a fost (…) şi am 16 ani şi jumătate. M-am născut şi am crescut creştin ortodox şi am devenit muslman după ce am găsit adevărul”, scria tânărul pe numele său Luigi Constantin B., în ianuarie 2014, pe blogul Gazda Islamică, unde a postat şi o fotografie cu el, scrie Mediafax. 

”Am avut un prieten pe nume Omar Hamadi (…) care stăpânea bine limba română. (…) Mi-a spus despre evenimentele care au avut loc în Siria şi pentru că am trăi într-o ţară europeană nu am auzit despre aceste evenimente vreodată şi, când am aflat ce s-a întâmplat cu el, m-am dus să fac unele cercetări pe această temă”, spune tânărul.

El povesteşte că a urmărit pe internet evenimentele din Siria şi că într-o primă înregistrare a putut vedea armata lui Bashar al-Assad, care l-a şocat.

”După cinci luni de cercetare, am aflat ce s-a întâmplat în Siria şi că nu reprezintă Islamul şi apoi am încercat să găseasc musulmanii din Craiova/România şi îi mulţumesc lui Allah că am găsit-o pe sora (Damian Maya)”, afirmă băiatul.

Tânărul spune că i-a povestit acesteia despre informaţiile obţinute şi i-a spus că vrea să ştie mai multe despre Islam, pentru a deveni musulman.

”Îi mulţumesc lui Allah, a fost de acord să mă înveţe cum să devin musulman şi după trei luni de predare a Islamului am devenit un alt om, un musulman. (…) Mulţumesc lui Allah că m-am oprit de la toate relele, cum ar fi fumatul, alcoolul, drogurile (…)”, mai scrie tânărul.

El mai povesteşte că i-a spus mamei sale despre cât de frumos este să fii musulman şi au avut o discuţie îndelungată pe această temă. De asemenea, spune că a avut de ales între relaţia cu tatăl său şi islamism şi a ales ”viaţa cu Allah”.

”Am ales viaţa mea cu Allah. (Tatăl meu-n.r) mi-a spus o mulţime de cuvinte dure, că nu sunt fiul său şi că el nu a avut niciun fiu. Acum, eu locuiesc cu bunicul meu şi bunica mea”, mai scrie băiatul.

Tânărul povesteşte şi despre planurile sale, după ce va împlini 18 ani: ”La 18 ani, după finalizarea studiilor, voi lua bacalaureatul şi permisul de conducere şi apoi vreau să merg la Universitatea Islamică din Medina (cu voia lui Allah), în scopul de a salva Coranul Sfânt şi cărţile Hadith şi Islamul, în scopul de a cunoaşte povestea completă şi a devenit un predicator islamic”.

Un adolescent de 17 ani a fost reținut la Craiova, el fiind acuzat de propagandă jihadistă în spațiul virtual, anunță Realitatea TV.

Tânărul era monitorizat de ceva timp de SRI și DIICOT. Acesta ar fi transmis mai multe mesaje cu conținut jihadist colegilor și prietenilor pe internet. El ar fi postat filmulețe cu decapitările executate de membrii ISIS și mesaje entuziaste după atentatele din Paris. 

Surse judiciare precizează că tânărul era radicalizat și întreținea legături cu membri ai ISIS, iar, în paralel, încerca să racoleze adepți. Este primul caz de acest gen înregistrat în România, scrie profit.ro.

Anchetatorii efectuează percheziții și la domiciliul adolescentului, unde au descoperit materiale de propagandă atât stocate pe suport informatic, cât și în variantă clasică, precizează aceleași surse.

Cookies