BAZAR

Tamara Buciuceanu a fost decorată cu Ordinul Steaua României

Tamara Buciuceanu, supranumită “doamna comediei româneşti”, a fost decorată cu Ordinul Național „Steaua României” pentru “remarcabilele interpretări artistice, dragostea, dăruirea şi talentul de care a dat dovadă în promovarea artei teatrale”, informează un comunicat de presă remis B365.ro.

Decoraţia acordată actriţei Tamara Buciuceanu-Botez reprezintă cea mai înaltă distincţie a statului român.

În semn de înaltă apreciere, președintele Traian Băsescu a conferit Ordinul Naţional “Steaua României” în grad de Cavaler Tamarei Buciuceanu-Botez, arată un comunicat de presă al Administraţiei Prezidenţiale. Decorarea a fost făcută la propunerea ministrului Culturii, Kelemen Hunor.

Tamara Buciuceanu s-a născut pe 10 august 1928. Între 1948 şi 1951 a frecventat Institutul de Teatru “Vasile Alecsandri” din Iaşi, însă, în anul IV, s-a transferat la Bucureşti, la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică, la clasa profesorului Ion Bălţăteanu (asistentă Sorana Coroamă). A absolvit facultatea în anul 1952.

Tamara Buciuceanu a jucat în peste 25 de filme, personajul său emblematic fiind profesoara Isoscel din seria “Liceenii”. Actrița a jucat pe scenele marilor teatre ale Capitalei: Giuleşti, Bulandra, Teatrul Naţional și Teatrul de Comedie.

De asemenea, Tamara Buciuceanu a interpretat-o pe Coana Chiriţa pe scena Teatrului Naţional din Iaşi. A avut roluri importante în teatru în piese precum “Coana Chiriţa”, “Romeo şi Julieta la început de noiembrie”, “Scaunele”, “Cumetrele”, “Doctor fără voie”, “Nepotul”, “Aşteptând la arlechin”, “Domnişoara Nastasia”, “Mamouret”.

Cartea de vizită a carierei sale rămâne fără îndoială personajul Vicăi Delcă din piesa “Dimineaţă pierdută” după Gabriela Adameşteanu.

Tamara Buciuceanu a avut o cariera impresionantă și în televiziune, memorabile fiind cupletele sale din programele de Revelion. TVR Media a lansat în 2006 DVD-ul “Tamara Buciuceanu”, ce cuprinde o selecţie din apariţiile sale memorabile în programele de divertisment ale Televiziunii Române. Totodată, în 2013, a fost lansat volumul “Tamara Buciuceanu. O viaţă închinată scenei”, de Bogdana Darie.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button