Tamaie naturala de la Manastirea Vatopedi, Sfantul Munte Athos

de:
01 oct. 2018
256 Afișari
Tamaie naturala de la Manastirea Vatopedi, Sfantul Munte Athos

Ce este tamaia si de ce tamaiem?

Tamaia este cunoscuta din cele mai vechi timpuri si insoteste orice act de inchinare, slujba sau rugaciune, savarsit in biserica, in casa fiecarui credincios sau in oricare alt loc. Arderea de tamaie, inaltarea si raspandirea de miresme binemirositoare simbolizeaza marturisirea credintei si a dragostei noastre fata de Dumnezeu, ca semn al jertfei si al gandului curat, al inimii deschise catre Cel de Sus. Totodata, tamaia bine mirositoare este un semn al prezentei lui Dumnezeu, a Duhului Sfant, prezenta aducatoare de pace, liniste si bucurie. 

 

Tamaia de la Manastirea Vatopedi, Sfantul Munte Athos acum si in Romania

Cei de la Librariabizantina.ro sunt unici distribuitori al Sfintei Mari Manastiri Vatopedi, din Sfantul Munte Athos, Grecia si aduc in Romania tamaia facuta de calugarii athoniti, precum si alte lucruri plamadite prin grija parintilor de la Athos, sub ascultare si in rugaciune. 

 

Arome de tamaie

Tamaia este asociata deseori cu expresia „miros de buna mireasma”, si pe buna dreptate, pentru ca tamaierea raspandeste un miros placut, linistitor si induce o stare inaltatoare. Sunt deja binecunoscute aromele de tamaie, pe baza de esente naturale, specifice Sfantului Munte Athos: Florile Athosului, Floarea Pustiei, Floarea noptii, Floare de lamaie, Mana Maicii Domnului, Chiparos, Gardenie, Iasomie, Violeta, Crin, Mosc, Zorele, Nuca, Scortisoare, Trandafir, Trandafir salbatic, Heruvic, Bizantina, Mir. 

Ambalare si gramaj: Tamaia vine in 4 forme de ambalare: cutie de 50 g, 200 g, 500 g si 1 kg. 

 

Beneficii ale tamaierii

Tamaia alunga fortele raului. Ca semn al prezentei Sfantului Duh dar si ca marturisire printr-un semn vazut, material, a credintei noastre in Dumnezeu si a faptului ca ne supunem si ne inchinam Lui, respingand orice alt stapan si orice alta putere, fumul si mirosul de tamaie are puterea de alungare a oricaror forte ale raului, de oriunde ar veni acestea, din partea oamenilor sau din partea vrajmasului. 

 

Ne vorbeste Biblia despre folosirea lumanarii si a tamaii?

Folosirea tamaii are temei in Sfanta Scriptura, in viata si in traditia Bisericii dintotdeauna. In Vechiul Testament se vorbeste despre „jertfe de tamaie pentru numele lui Dumnezeu” (Maleahi 1,11). Tamaia este totodata asociata cu rugaciunea. „Sa se indrepteze rugaciunea mea ca tamaia inaintea Ta”, citim in psalmi (Psalm 140, 2), iar in Apocalipsa avem o imagine din Liturghia cereasca parca luata din Liturghia noastra de duminica: „Si a venit un inger si a stat la altar, avand cadelnita de aur, si i s-a dat lui tamaie multa, ca s-o aduca impreuna cu rugaciunile tuturor sfintilor, pe altarul de aur dinaintea tronului. Si fumul tamaii s-a suit, din mana ingerului, inaintea lui Dumnezeu, impreuna cu rugaciunile sfintilor” (8, 3-4).

 

Tamaia in casa crestinului

In casa putem aprinde tamaie ori de cate ori simtim nevoia, dar mai ales atunci cand ne facem rugaciunea. Crestinul poate sa tamaieze de unul singur prin casa, dupa ce face semnul crucii deasupra tamaii aprinse. Se aprinde tamaie si cand suntem tulburati de ganduri urate, de vise urate sau de duhuri necurate. Tamaia binemirositoare este semnul rugaciunii noastre curate care se inalta catre Dumnezeu. 

Cookies