Tales from the Crypt I Top trei istorii din cimitirul Bellu din București, trei morminte cu mister nepătruns de istorici și cercetători

20 mai 2022
5841 Afișari
Tales from the Crypt I Top trei istorii din cimitirul Bellu din București, trei morminte cu mister nepătruns de istorici și cercetători
Tales from the Crypt I Top trei istorii din cimitirul Bellu din București, trei morminte cu mister nerezolvat de istorici și cercetători

Cimitirul Bellu din București este cea mai mare și mai faimoasă necropolă din România. Nicăieri în lume nu există o concentrare atât de mare personalități istorice și culturale, care să-și doarmă somnul de veci într-un singur loc. Grădina cu suflete a Banului Barbu Bellu este Ansamblu Monument Istoric, pentru care au creat opere de arhitectură funerară cei mai mari sculptori și arhitecți din România și din Europa. Trei morminte, monumente de arhitectură, uimesc prin grandoare și mister: locul de odihnă eternă al poetei Iulia Hașdeu, Ansamblul Funerar Doamna cu umbrela, nu cu Butucul, și mormântul fraților Poroineanu. Top 3 Tales from the Crypt Made în Cimitirul Bellu, mai jos.

IULIA, HASDEU
Iulia Hașdeu a murit de tuberculoză, cu două luni înainte să împlinească vârsta de 19 ani.

Pe locul 1 se află în mod cert și absolut monumentul funerar ridicat de „nemângâiatul tată”, savantul Bogdan Petreicu Hașdeu pentru fiica sa, Iulia Hașdeu. Iată faptele, ceea ce știm sigur despre ilustra tânără răposată de la Bellu. Iulia Hașdeu a murit de tuberculoză, cu două luni înainte să împlinească vârsta de 19 ani. A fost copilul minune supradotat al României, prima femeie din țară care a studiat la Sorbona. Performanțele sale au făcut vâlvă în epocă: vorbea franțuzește la vârsta de doi ani, la 4 ani știa să scrie, la șapte compunea nuvele, la 11 ani finaliza cursurile Liceului Sfântul Sava, iar în paralel urma Conservatorul de Muzică din București.

MONUMENT, IULIA, HASDEU
Templul Iuliei Hasdeu din Cimitirul Bellu in perioada interbelică. Ansamblul funerar a fost profanat in repetate rânduri. Foto credit Wikimedia.

Hașdeu povestește că vorbea cu duhul fiicei sale, în timpul ședințelor de spiritism

Devastat de pierderea singurului copil, Bogdan Petriceicu Hașdeu i-a închinat două monumente : Templul Mic ridicat la Bellu și Templul Mare, castelul ultra bizar de la Câmpina. Planurile pentru cele două clădiri au fost dictate de Iulia, în urma unor ședințe de spiritism, mărturisea Hașdeu.

„Trecuseră şase luni după moartea fiicei mele. Era în martie: iarna plecase, primăvara nu sosise încă. Într-o seară umedă şi posomorâtă şedeam singur în odaie, lângă masa mea de lucru. In fața mea, ca ‘totdeauna, era o testea de hârtie şi mai multe creioane. Cum? Nu ştiu, nu ştiu, nu ştiu, dar fără ca s-o ştiu, mâna mea lua un creion şi-i rezema vârful de luciul hârtiei. Începui a simţi la tâmpla stângă bătăi scurte şi îndesate, întocmai ca şi când ar fi fost băgat în ea un aparat telegrafic. Deodată mâna mea se puse într-o mişcare fără astâmpăr. Vreo cinci secunde cel mult. Când braţul se opri şi creionul căzu dintre degete, mă simţii deşteptat dintr-un somn, deşi eram sigur că nu adormisem. Aruncai privirea pe hârtie şi cetii acolo foarte limpede: «Je suis heureuse; je t’aime; nous nous reverrons; cela doit te suffire. Julie Hașdeu». Sunt fericită; te iubesc; ne vom revedea; Asta ar trebui să-ţi fie îndeajuns. Era scris şi iscălit cu slova fiicei mele”, a scris Bogdan Petriceicu Hașdeu în cartea sa, Sic Cogito.

hasdeu, cimpina
Familia Hasdeu, Părinții nemângâiați la Castelul esoteric de la Cimpina, inchinat Iuliei Hasdeu. Foto credit Asociatia Iulia Hasdeu.

Monumentul funerar de la Bellu a fost proiectat după indicațiile Iuliei Hasdeu, în timpul ședințelor de spiritism

Tot spiritul Iuliei i-a spus lui Hașdeu să ducă în cavoul de la Cimitirul Bellu trei busturi: al lui Iisus Hristos, al lui Shakespeare și al lui Victor Hugo, toate formând Trinitatea. Monumentul funerar al Iuliei Hașdeu de la „Bellu” și castelul de la Câmpina, sunt singurele temple spiritiste din lume. Pe frontispiciul de sub cei doi sfincși cu țâțe scrie: „Mai ședi puțin”.

bellu, iulia, hasdeu
Monumentul funerar al Iuliei Hasdeu de la „Bellu” și castelul de la Câmpina, sunt singurele temple spiritiste din lume. Foto credit Wikimedia.
hasdeu
Bogdan Petriceicu Hasdeu in castelul de la Cimpina, inainte sa moară. Foto credit Wikipedia.

În anii ’80, niște esoterici din Brazilia au vrut să cumpere Templul Iuliei cu tot cu oseminte, deși capul fetei fusese furat încă din anii ’30

Paul Filip, cronicarul cimitirului Bellu, cel care a publicat patru volume despe istoria necropolei, afirmă că în anii ’80, o asociație esoterică din Brazilia a oferit statulului român suma de 5 milioane de dolari ca să cumpere Templul Iuliei Hașdeu din Bellu cu tot cu oseminte. Nu pentru ceea ce a fost fata supradotată, ci pentru ceea ce a devenit în viața de apoi. Ceaușescu a refuzat. La mormânt, în locul unde ar fi trebuit să fie Crucea se află un glob pamintesc susținut de doi sfinsci. Sub ei se află în craniu cu gura căscată, lângă care stă scris : Lăsați rândunica să-și facă cuib. Fricki, foarte fricky, nu-i așa ? În anii ’30, capul Iuliei Hașdeu de la Bellu a fost furat, se presupune că pentru material didactic în cadrul ședințelor de spiritism ale unor ciudați. Acestea toate sunt fapte și nu legende sau povești de adormit bebeluși. Rugăm Netflix să facă film horror cu ședințe de spiritism la Bellu, urgent. Cu siguranță că ar rupe.

bellu
Constantin Poroineanu (1843-1908) a fost un moșier din Caracal, putred de bogat. Foto credit Cimitirul Bellu.
Locul 2: Monumentul fraților Poroineanu, un incest urmat de trei sinucideri

Pe locul doi, tot sugestie pentru Netflix, Tales from the Crypt Made în Bellu, se află mormântul fraților Poroineanu. Aici nu mai avem de-a face cu un horror cu stafii, cranii, duhuri și incantații, ci de-a dreptul cu o telenovelă oltenească, una care s-a terminat foarte, foarte prost.

bellu
Monumentul Fraților Poroineanu. Foto credit Cimitirul Bellu.

Constantin Poroineanu (1843-1908) a fost un moșier din Caracal, putred de bogat. Politician liberal, filantrop, Poroineanu a prins zece legislaturi în Parlamentul României din partea județului Romanați. Fiul Serdarului Sache Poroineanu și al Elenei Poroineanu, fiica lui Ștefan Jianu din Caracal, se trăgea din boierii jieni. S-a născut la Târgoviște în anul 1843, a studiat Dreptul la Paris și s-a întors în țărișoară, după ce a avut un amor nebun cu o tânără franțuzoaică pe care a lăsat-o grea, de ce nu? Acasă nu a zis nimic de bebeluș, mucles, secret. Peste ani și ani, băiatul său, Sergiu, a plecat la rândul lui la Paris ca să studieze tot Dreptul, normal. S-a îndrăgostit tot de o franțuzoaică, s-au pupat, s-au iubit mult, mult, enorm, că de aia este Parisul Orașul Iubirii, apoi au venit în România să facă nuntă la Caracal. Cea care s-a prins că e ceva în neregulă cu cei doi iubiți a fost bona lui Sergiu. Sergiu și iubita lui, Mathilda, erau frați, cumplită întorsătură de situațiune! Incestul se consumase.

bellu
Sergiu și Mathilda erau frați, cumplită întorsătură de situațiune! Foto credit Cimitirul Bellu.
Sergiu și Mathilda au murit de glonț, moșierul Poroineanu s-a spânzurat

Când și-au dat seama că sunt frați – nu știm cum și-au dat seama, că de aia e misterul mister- Sergiu și Mathilda și-au pus capăt zilelor. E un fel de-a zice și-au pus, deoarece Sergiu a împușcat-o pe Mathilda, poc-poc cu pistoletul, apoi un glonte pentru el: bum, bum. Devastat de întâmplare, nemângâiatul tată s-a spânzurat. Cu toții se liniștesc la Bellu. Singura problemă la această telenovelă este că nu știm cât este adevărată. Poate fi la fel de adevărată ca o ședință de spiritism în urma căreia duhurile vin să-și proiecteze locul de odihnă veșnică la Bellu. Dar asta nu e treaba noastră, e treaba scenaristului.

bellu
Foto credit Cimitirul Bellu.
Ansmablul funerar Poroineanu, opera sculptorului Casei Regale, Rafaelo Romanelli

Cert este că Ansamblul funerar Poroineanu este unul dintre cele mai frumoase și mai impunătoare din Cimitirul Bellu, creația unui mare artist italian, Rafaelo Romanelli, cel care-a fost sculptorul Regelui Carol I. Puteți vedea operele sale extraordinare și pe domeniul Palatului Peleș.

bellu
Monumentul funerar a fost realizat tot de sculptorul Rafaelo Romanelli și constă într-o statuie care reprezintă o doamnă cu o umbrelă, în mărime naturală. Foto credit Bucurestiul meu drag.
Locul 3 : „Acest animal de doctor m-a omorât- Cet animal de medecin m’a tue!”

Pe locul trei se află Doamna cu Umbrela, nu Doamna cu Butucul. Monumentul funerar a fost realizat tot de sculptorul Rafaelo Romanelli și constă într-o statuie care reprezintă o doamnă cu o umbrelă, în mărime naturală. Mormântul aparține Katalinei Boschott, o guvernantă din Belgia stabilită în Micul Paris, care i-a învățat limbi străine pe copiii medicului Andrei Popovici. Doctorul și Doamna au avut o aventură la Băile Herculane, s-au pupat, s-au iubit, că de aia Băile Herculane erau propice amorului, astăzi fiind o ruină apocaliptică.

bellu
Doamna cu Umbrela. Foto credit Cimitirul Bellu.
Caz cert de malpraxis medical la Cimitirul Bellu

Cert este că doamna Katalina s-a întors de la Herculane foarte bolnavă, intr-o criză atroce de peritonită, a fost operată și a murit pe masa de operație. Aceasta ar fi legenda. Ce știm însă extrem de cert este că pe inscripția sa de la Bellu scrie : „Cet animal de medecin m’a tue. Herkulesbad-Mehadia 11-12 ot 1906”, adică animalul ăsta de doctor m-a omorât. Cât timp un medecin este pomenit pe o cruce de mormânt, intriga sentimentală nu mai are nicio importanță. Constatarea face dreptate tuturor pacienților din România care au fost personaje principale în cazuri de malpraxis. Acest animal m-a omorât, ia de-aici, Doctore.

bellu
Foto credit Cimitirul Bellu.

 

Cookies