Taekwondo la București cu Gareth. Profesorul englez de științe care s-a îndrăgostit de România și predă arte marțiale în Capitală

21 iul. 2021
2020 Afișari
Taekwondo la București cu Gareth. Profesorul englez de științe care s-a îndrăgostit de România și predă arte marțiale în Capitală
Taekwondo la București cu Gareth. Profesorul englez de științe care s-a îndrăgostit de România și predă arte marțiale în Capitală

Fascinantul București reușește să mă surprindă din nou după ce l-am cunoscut pe Gareth Avenell, un englez stabilit în România de aproape șase ani, profesor de științe la International School of Bucharest în timpul zilei și antrenor de Taekwondo, una dintre cele mai apreciate forme de arte marțiale, pe seară. Îndrăgostit de România și pasionat de drob, britanicul a reușit să adune în jurul său o adevărată comunitate pe care o cultivă în spiritul unui nou stil de viață ce promite să te facă mai calm și mai echilibrat într-o lume din ce în ce mai haotică și fără sens. Primul curs este mereu gratuit și peste 95% din cei care îi calcă pragul aleg să rămână, plăcut surprinși de ceea ce găsesc în sala de antrenamente.

B365.ro continuă seria Micile Afaceri din MARELE ORAȘ cu povestea lui Gareth Avenell, un tânăr englez de 36 de ani, mutat în România încă din 2015, venit aici ca profesor de științe. Fost component al echipei naționale a Angliei de Taekwondo, cu peste 20 de ani de antrenamente la cel mai înalt nivel, el a lansat, fix în pandemie, o sală de arte marțiale în Capitală, numită Fortis, în care copiii și adulții deoptrivă vin să deprindă un nou stil de viață, să își crească încrederea în ei și să socializeze, într-o perioadă în care dezvoltarea personală nu mai este un moft, ci o necesitate.

Pentru noi, social media este cea mai mare invenție în afacerile mici. Cred sincer că ceea ce avem cu Taekwondo este foarte bun pentru majoritatea oamenilor și iubesc cu adevărat antrenamentul. Peste 95% din oamenii care ne trec pragul continuă să se antreneze cu noi. Dacă îi fac să treacă de ușă și să încerce un antrenament, peste 95% dintre ei rămân. Cred că este o rată de retenție foarte bună. Dar, pentru ca oamenii să știe de mine, trebuie să mă expun public și fac asta prin Instagram, Facebook și Google. Google Maps ne-a adus, surprinzător, mulți oameni. Sunt și alte săli de Taekwondo în București, dar nu foarte multe. Competitorul nostru direct sunt alte cursuri de arte marțiale sau concurăm cu sălile de forță. Într-un final, când te antrenezi pentru ceva timp, devine un stil de viață„, mi-a explicat Gareth, vorbind despre mica sa afacere care este cu mult mai mult de atât.

Gareth Avenell, britanicul care îți arată că orice este posibil, chiar și în România

Aceasta este povestea lui Gareth Avenell, un englez din sudul Angliei, născut într-un oraș istoric, Canterbury, asemănător Sibiului după cum o spune chiar el, care a început o viață nouă în România, atras de țara noastră într-un mod care pur și simplu te surprinde. După ce a intrat în contact cu românii, încă din 2007, când odată cu aderarea țării noastre la UE un val de studenți români au luat cu asalt Anglia pentru studii.

Se pare că, în perioada respectivă, aproape 10% dintre studenții aflați la studii în Marea Britanie erau români. Felul lor de a fi și-a lăsat o adevărată amprentă asupra britanicului, care a ajuns să își facă prieteni români și chiar să vină vara în Vama Veche alături de aceștia. Mai mult, el și-a descoperit și mâncarea românească preferată, drobul.

Pentru un britanic care s-a mutat în România a fost foarte important pentru mine să colaborez cu români. A făcut parte din filozofia mea. Viața mea în România a început în timpul facultății, în 2007, când România a intrat în UE și 10% dintre studenți erau români. Mulți au venit la cursurile mele de Taekwondo în Anglia și apoi am început să merg la petreceri studențești organizate de români, acelea erau cele mai bune, mi-am făcut prieteni, am început să vizitez țara, am mers la Vama Veche pe timpul verii, iar când am descoperit un job de profesor în București m-am gândit că este momentul perfect pentru mine să fac o mutare, iar România era o țară care avea un loc foarte mare în inima mea„, mi-a spus Gareth cu drag, vorbind despre legătura pe care o are cu țara noastră.

„Pentru un britanic care s-a mutat în România a fost foarte important pentru mine să colaborez cu români. A făcut parte din filozofia mea.”

O serie de evenimente a făcut ca, în 2015, el să aibă oportunitatea de a preda la o școală de limba engleză din București, lucru care a coincis cu o pauză de la cariera sa de practicant de arte marțiale la cel mai înalt nivel. Totuși, lucrurile s-au schimbat și în pandemie a revenit activ la marea sa pasiune, care practic i-a croit un adevărat stil de viață, Taekwondo-ul, deschizând în Capitală o sală de antrenament, după ce făcuse asta și în Anglia în urmă cu mai mulți ani.

Vama Veche, 2010
Interviul a fost luat în limba engleză, cu toate că Gareth înțelege româna și o vorbește bine pentru un britanic.

„Numele meu este Gareth Avenell, sunt un instructor de taekwon-do din UK, locuiesc în România de aproape 6 ani. Sunt de asemenea profesor la o școală internațională. Dar, în primul lockdown m-am plictisit puțin acasă, mi-am eliberat sufrageria de canapele și am decis să îmi fac un spațiu ca să mă antrenez, însă am realizat că trebuie să mă întorc la Taekwondo. Ca să fiu motivat să fac asta și să împart dragostea mea pentru Taekwondo cu toată lumea, m-am gândit să deschid un club. Ideea a venit în primul lockdown. Oficial, am deschis la 1 octombrie, dar gândul a venit prin iulie, am căutat un loc, un nume, am făcut un site și conturi de social media. Am mai avut cluburi în Anglia, unul chiar la universitate, acela era chiar  cunoscut. Am învățat multe lucruri acolo și aveam o idee despre cum să deschid o astfel de sală”

Anul acesta, în septembrie, se împlinesc 20 de ani de când Gareth a început drumul său pe calea Taekwondo, de la vârsta de 16 ani. Pasionat de arte marțiale când era copil, a trecut prin judo, ca apoi în liceu să descopere artele marțiale coreene pe care le-a studiat asiduu.

Ca atlet, Gareth a participat la mai multe competiţii în UK şi în întreaga lume, reprezentând echipa Angliei în 2007 la Campionatul European din Slovacia şi la cel Mondial din Canada. Marea realizare a fost o medalie de bronz la nivel de echipă la europenele din acel an.

Am participat la primul curs de Taekwondo din viață si mi-a plăcut

Zilele trecute, am fugit pentru câteva ore din fața calculatorului și am ajuns în mijlocul unei clase de Taekwondo susținute de Gareth într-o cladire aproape de Universitate, undeva pe lângă Biserica Armenească. Cum primul curs era gratuit, am zis că merită încercat. Mi-am lăsat așteptările acasă și, împins de la spate de un prieten drag, am zis că trebuie să încerc și eu. Ce am găsit mi-a depășit cu mult așteptările și m-a făcut să îmi dau seama că Bucureștiul este plin de oameni la care nu te-ai fi gândit niciodată. Ei trăiesc, zâmbesc, muncesc și fac orașul mai bun zi de zi.

Pentru început, ai nevoie de o sticlă cu apă, îmbrăcăminte confortabilă și mult entuziasm. Antrenamentele se practică în picioarele goale. În doar o oră și jumătate de antrenament, am înțeles principiile de bază, mi-a fost arătat cum să folosesc eficient pumnul, cum să strâng pe cineva de gât cu ușurință și mai ales cum să duc la pământ pe cineva când nu este atent, doar mutându-i privirea spre tavan, în timp ce corpul se lăsa moale din reflex.

Antrenamentele nu seamănă niciodată între ele și nu știi la ce să te aștepți

Niciodată două antrenamente de Taekwondo nu vor fi la fel, iar activităţile depind de obiectivele lecţiei şi de cei cu care te antrenezi în acel moment. Din ce mi-au spus restul participanților, eu am prins o zi mai dură. A doua zi  m-am ales cu puțină febră musculară, însă în doar o oră jumătate am învățat cum să duc pe cineva la pământ într-un mod extrem de simplu, fără să folosesc forță și chiar să strangulez pe cineva cu ușurință.

Gareth mi-a explicat că sunt sesiuni în care se dezvoltă viteza şi forţa lovind paletele de antrenament, însă alteori se recapitulează şi rafinează înţelegerea tehnicilor fundamentale.

În cadrul antrenamentelor cu copii, se folosesc jocuri pentru dezvoltarea inteligenţa corpului iar elevii îşi vor îmbunătăţi condiţia fizică şi coordonarea, fără să-şi dea seama, totul într-un mod distractiv. În cadrul antrenamentelor cu adulţi, se dezvoltă capacitatea de concentrare mentală aplicând tehnica spargerii unei plăci de lemn sau a unei cărămizi, sau se învață tehnici de autoapărare care nu sunt predate copiilor.

O comunitate incredibilă strânsă în jurul antrenorului englez

Ceea ce m-a suprins însă cel mai mult au fost participanții la cursuri. O sumedenie de oameni diferiți, români și străini, extrem de interesanți și deschiși la discuție. După antrenamentul de seară toată lumea iese la bere și suc la o terasă de lângă sala de antrenament și toți discută despre ceea ce s-a întâmplat în ziua respectivă la cursuri. În rândul lor există o vorbă despre Gareth, aceea că în cazul în care ar decide să se apuce de antrenamente de cricket, toți s-ar înscrie fără discuții doar să îl urmeze în continuare. M-a mișcat.

Ce este Taekwon-Do

Este cea mai populară formă de artă marțială din toată lumea. Taekwon-do și judo sunt singurele forme de lupte olimpice. Cuvântul Taekwondo este format din trei părți, tae este piciorul, practic să lovești sau să distrugi cu piciorul, won însemnă să distrugi cu mâna, iar do înseamnă arta sau metoda prin care faci asta. Fiind foarte modernă, este bazată pe știință. Vorbim despre fizică newtoniană, despre forța care este egală cu masa ori viteză, cum putem să creștem masa prin diferite tehnici, cum să găsim punctele slabe ale corpului uman. Este ușor de înțeles și foarte logică. Dacă ceva funcționează o folosim, dacă nu merge, nu. Filozofia Taekwondo este să ne protejăm pe noi și alți oameni care au nevoie de asta. În majoritatea situațiilor înseamnă că nu vrem să atacăm primii. Totuși poate să cere să terminăm totul înainte să escaladeze, este și asta o metodă, dar nu este ceva ce încurajăm, mai ales la începători„, mi-a povestit Gareth când l-am întrebat ce este taekwon-do.

Artele marțiale sunt practicate la nivel mondial și sunt recunoscute pentru efectul benefic pe care îl au asupra practicanților, atât asupra corpului, cât și asupra minții. Prin Taekwondoo se ajunge la un echilbru interior, oamenii sunt calmi, autodidacți și devin pe zi ce trece tot mai buni.

Taekwon-Do este o formă de arte marțiele coreene, dezvoltată în jurul anilor 1940 de un general coreean pe nume Choi Hong Hi. Este cea mai recentă artă marțială, având o vechime de mai puțin de 70 de ani. Data oficială de lansare a fost 11 aprilie 1955. În acest stil se pune mai mult accent pe autoapărare și pe dezvoltarea personală necesară autocontrolului. Concomitent cu dezvoltarea abilităților fizice (coordonare, forță, reflex, rezistență, viteză etc.), se lucrează și la o dezvoltarea psihologică, care duce la o încredere mai mare în sine, asistată de memorarea și practicarea celor șase principii din Taekwondo. Interpretarea exactă a acestora în viața de zi cu zi este ceea ce face din cineva un adevărat practicant al acestei arte.

Ca instructor ai o obligație față de societate să protejezi pe toată lumea. Trebuie să ai grijă că ceea ce înveți pe alții se adresează persoanelor potrivite. Asta înseamnă câteva luni de antrenament în care înțelegi mentalitatea și modul în care funcționează anumiți oameni. Cine este o persoană bună și cui trebuie să îi spui la revedere. În general, noi nu începem direct cu luptele. Cine vine doar cu mentalitatea că vrea să se bată, după ce trece prin antrenamente, realizează că nu este vorba doar despre lupte ci despre dezvoltarea întregului corp, și renunță„, a mai spus antrenorul englez.

Am avut situații în care am fost conștient că o încleștare ar putea să se termine prost sau cineva era violent, și o parte din antrenament te învață să nu fii acolo unde situația o să escaladeze spre rău. Când vezi că ceva nu este în regulă, poți să pleci de acolo. Antrenamentul de Taekwondo are efectul că nu mai trebuie să demonstrezi altor oameni prin luptă pentru că în sala de antrenamente dezvolți încrederea în sine și știi deja care sunt puterile tale. Știi pe cine poți să bați, știi pe cine nu. Nu ai nimic de demonstrat în afara sălii. Nu există aroganță și ego, odată ce oamenii au fost antrenați„, a mai povestit Gareth.

Taekwon-Do este o versiune modernizată și dezvoltată științific a unei arte marțiale coreene vechi de secole.  Generalul Choi Hong Hi a fost instruit în Coreea în arta marțială locală numită Taek Kyon. Cu toate acestea, în timpul ocupației japoneze a Coreei, el și-a însușit și centura neagră în Karate. Abia în anii 1940 când generalul a decis că Coreea are nevoie de propria sa artă marțială pentru propria armată, au fost puse bazele Taekwondo.

În data de 11 aprilie 1955, un consiliu, format din miniștri și ofițeri de armată, a fost convocat de către generalul Choi pentru a numi oficial această artă pe care o cercetase și o inventase. Principiile de bază ale Taekwon-Do sunt total diferite de cele ale oricărei alte arte marțiale din lume. În domeniul tehnic, generalul Choi Hong Hi a creat o mare varietate de tehnici care pot fi utilizate în aproape orice situație.

Cât costă și cum se efectuează antrenamentele

Prețul pentru antrenamente nu este unul foarte mare. În primul rând, primul cursul este gratuit, britanicul spunând cu o siguranță în glas că este foarte încrezător în ceea ce oferă. Apoi, pentru un antrenament pe săptămână, de o oră și jumătate este 180 de lei pe lună, pentru două sesiuni pe săptămână costă 250 de lei pe lună. Apoi există abonamente de șase luni, unde plătești doar cinci. De asemenea, există reduceri dacă aduci prieteni sau membrii ai familiei cu tine.

Cursurile au loc lunea și miercurea, după 8 seara, într-o sală de dans de pe Bulevardul Carol I, nr 61. O să vedeți un Mega Image, și în stânga un lift care vă duce la ultimul etaj.

Vrem să încurajăm antrenamentul regulat, este bun pentru dezvoltarea lor și este bine pentru noi că ne dezvoltăm o comunitate a clubului. Este un aspect important al nostru. Nu este doar o afacere, vorbim de o comunitate, și asta este o parte importantă a Taekwondo-ului. Este un punct unic pentru noi. Oamenii vin la noi pentru oamenii pe care îi cunosc aici. Ne leagă asta„, a mai spus antrenorul.

Acesta recunoaște că nu poți faci lucruri mari de unul singur, iar pentru deschiderea micii afaceri a avut oameni minunați, majoritatea români, unii chiar foști studenți din Anglia, care l-au ajutat. Acesta spune că va rămâne stabilit în România și nu se va întoarce în Anglia, pe care oricum nu a mai văzut-o de doi ani, din cauza pandemiei.

Viața de profesor de științe la o școală primară cu predare în limba engleză

După ce a obţinut la Canterbury diploma de licenţă cu onoare în domeniile bioştiinţei şi al ştiinţei sportului, şi-a continuat studiile postuniversitare de fiziologie umană aplicată la Londra. Momentul culminant a fost prezentarea lucrării sale de cercetare despre impactul neuromuscular al deshidratării la Societatea Regală de Medicină în cadrul primei conferinţe a Institutului European de Hidratare. Ulterior, s-a format ca profesor și a ajuns să predea în România, la International School of Bucharest, acesta fiind al doilea job al său ca profesor în țara noastră.

Acum sunt profesor de științe la International School of Bucharest, asta mă ajută să aduc în taekwon-do fizica newtoniană într-un mod care este ușor de înțeles pentru oameni. Formarea mea este în principal în bio-chimie și fiziologie umană . Aici predau mai mult chimie, dar pot preda și fizică. Era greu în Anglia să trăiesc doar din Taekwondo, aveam o iubită, voiam să îmi intemeiez o familie și aveam nevoie și de un job mai stabil. M-am gândit că predatul este lucrul perfect pentru mine, deoarece aveam o istorie în bio-chimie și predam deja copiilor un sport. Mi-am făcut practica de profesor în Marea Britanie. Am studiat dor 10 zile la universitate și restul pregătirii s-a întâmplat în timpul unui program de practică de un an direct în școală. Multe, multe zile de practică„, mi-a spus antrenorul care este și profesor.

Ce planuri de viitor are după mutarea în România

Gareth spune că, după aproape șase ani de locuit în România, aici își dorește să își continue viața.

Aici este casa mea acum, după aproape șase ani de locuit aici. Nu aveam inițial în plan să deschid aici o sală de taekwon-do. După ce am predat în Anglia și m-am mutat în România, practicând acest sport la nivel competitiv de când aveam 16 ani, am vrut să iau o pauză mică și să am timp pentru mine. Am avut o perioadă de patru ani în care nu m-am antrenat regulat. Mai mergeam și loveam sacul în sala de forță, dar nu mă antrenam regulat. Uneori încercam să mă antrenez cu alt instructor din România. Dar în lockdown am început să reiau această activitate„, a mai spus Gareth, care spune că recent a început să ia legătura cu Federația Română de Taekwondo pentru o serie de colaborări.

Mai mult, puțini știu, dar această formă de arte marțiale a ajuns în țara nostră prin Transilvania, fiind foarte dezvoltată în special în această parte a țării, mai ales în Cluj, Oradea, Arad și Sibiu. Chiar și Vasluiul are o serie de sportivi importanți în acest domeniu.

Mai jos aveți câteva imagini reprezentative din viața de antrenor de Taekwondo a lui Gareth Avenell.

antrenamente în China
antrenamente în Polonia

Cookies