Sute de tipuri de măști de pe piața din România, declarate neconforme. Cele mai multe – peste 60% – sunt măști FPP2, obligatorii de poimâine

06 ian. 2022
329 Afișari
Sute de tipuri de măști de pe piața din România, declarate neconforme. Cele mai multe - peste 60% - sunt măști FPP2, obligatorii de poimâine
Sute de tipuri de măști de pe piața din România, declarate neconforme. Cele mai multe - peste 60% - sunt măști FPP2, obligatorii de poimâine

InfoCons a declarat astăzi, 6 ianuarie o nouă alertă în ceea ce privește măștile neconforme. După investigațiile făcute 284 de tipuri de măști au fost declarate neconforme. Din acestea 61,26% adică 174 sunt măști de tip FFP2.

InfoCons a emis un comunicat prin care a arătat toate datele obținute din studiile efectuate. S-a constatat că sute de tipuri de măști de pe piața din România sunt neconforme. Oameni sunt sfătuiți să fie foarte atenți atunci când cumpără măști de protecție.

Sute de tipuri de măști de pe piața din România, declarate neconforme

Cei de la InfoCons au făcut un studiu referitor la măștile aflate pe piață. Cu această ocazie s-a constata că în perioada ianuarie 2020 decembrie 2021 au fost raportate pe piața 284 de tipuri de măști ce nu corespund normelor. Dintre acestea 61,26 sunt măști de tip FFP2.

Alertele au fost emise în mai multe țări în procentele următoare:

  •  25% au fost emise de Belgia.
  • 18,66% au fost emise în Germania.
  •  9,85% au fost emise în România.

Țările de proveniență ale măștilor neconforme sunt:

  • 84,50% din ele vin din Republica Populară Chineză.
  • 6,33% din ele vin din surse necunoscute.
  • 4,22% din ele vin din Turcia.

Cât la sută dintre măștile neconforme sunt contrafăcute:

  • Pentru 59,50% din măștile neconforme nu s-a putut stabili exact dacă sunt sau nu contrafăcute.
  • Pentru 39,08% din măștile neconforme s-a stabilit faptul că erau contrafăcute.
  • Pentru 1,40% din măștile neconforme s-a stabilit faptul nu erau contrafăcute.

 

La ce trebuie să fim atenți când ne cumpărăm măști

După cum explică InfoCons, pe măștile pe care le cumpărăm trebuie să regăsim următoarele informații: numele ori marca comercială sau un alt mijloc de identificare a producătorului, marcarea de identificare a tipului măștii (FFP1, FFP2 sau FFP3), urmată de un „NR”, atunci când semi-masca filtrantă împotriva particulelor este limitată la utilizare într-un singur schimb sau „R” în cazul în care semi-masca filtranta impotriva particulelor este reutilizabila.

Președintele InfoCons, Sorin Mierlea, îi îndrumă pe consumatori să fie atenți de unde cumpără măștile de protecție. Este indicat să citim cu atenție informațiile de pe etichetă, modul de utilizare și de depozitare și grupele de vârstă pentru care se poate utiliza produsul. De asemenea Sorin Mierlea îi sfătuiește pe cetățeni să păstreze bonul fiscal și la nevoie să depună reclamație.

Cookies