Sute de service-uri auto, sursă de poluare. Nereguli mari în gestionarea deșeurilor, găsite de Garda de Mediu care a dat amenzi de peste un milion de lei

14 feb. 2022
160 Afișari
Sute de service-uri auto, sursă de poluare. Nereguli mari în gestionarea deșeurilor, găsite de Garda de Mediu care a dat amenzi de peste un milion de lei
Sursa FOTO: Facebook Garda de mediu

Mai multe service-uri auto din ţară au fost amendate cu peste un milion de lei pentru nereguli în ceea ce priveşte gestionarea deşeurilor, a anunţat luni Garda Naţională de Mediu.

Garda Națională de Mediu a verificat timp de cinci zile peste 400 de service-uri auto din toată țara și a găsit nereguli grave care afectează mediul și sporesc poluarea orașelor.

Cele mai grave situații descoperite au fost lipsa evidenței gestiunii deșeurilor, colectarea deșeurilor în amestec, lipsa contractelor cu operatorii economici, pentru valorificarea deșeurilor generate din activitate, neîntocmirea formularelor de încărcare/ descărcare a deșeurilor nepericuloase sau a formularelor de expediție și transport pentru deșeurile periculoase.

În plus, au fost sancționate abandonarea de anvelope uzate direct pe sol, păstrarea uleiurilor uzate în spații neadecvate și degradarea mediului natural sau amenajat, prin depozitări necontrolate de deșeuri de orice fel, afectand solul, se arată în declarația Marioarei Artemis Gătej, comisar general al Gărzii Naționale de Mediu.

Sursa FOTO: Facebook Garda Națională de Mediu

Județele cu cele mai multe service-uri auto neconforme

Timp de cinci zile, comisariatele judeţene ale Gărzii Naţionale de Mediu (GNM) au verificat 437 de service-uri auto.

Au fost date 103 avertismente şi 138 de amenzi în valoare totală de 1.103.965 de lei, pentru nerespectarea legislaţiei în domeniul gestiunii deşeurilor, evacuării apelor uzate şi pentru lipsa unor autorizaţii sau acte de reglementare.

Ca valoare a amenzilor, judeţul Călăraşi este pe primul loc, cu 150.000 de lei, urmat de Sibiu, cu 115.000 de lei, şi Dolj, cu 70.500 de lei.

Potrivit raportului comisariatelor judeţene, au existat şi service-uri care funcţionau fără actele de reglementare legale, cu autorizaţia de mediu expirată sau care au înscris date eronate în fişele de evidenţă a gestiunii deşeurilor.

Măsurile impuse de comisarii GNM au variat, în funcţie de fiecare situaţie din teren, de la ţinerea evidenţei deşeurilor, sortarea acestora, inscripţionarea spaţiului de depozitare cu codurile deşeurilor, până la tratarea deşeurilor, încheierea de contracte cu operatori autorizaţi în vederea valorificării deşeurilor generate din activitate sau amenajarea unui spaţiu corespunzător, împrejmuit şi securizat pentru depozitarea uleiului uzat şi prevenirea scurgerilor necontrolate.

Cookies