ȘTIRI

Sute de patroni din Capitală, buni de băgat la zdup

Numărul bucureştenilor prinşi că muncesc fără contracte de muncă a crescut de 11 ori în primele patru luni ale acestui an comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Cei mai mulţi „angajaţi” la negru sunt în comunicaţii, potrivit ITM Bucureşti.

Comunicaţiile, sondarea pieţei şi difuzarea – domeniile problemă ale muncii la negru

Conform datelor furnizate de Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Bucureşti la solicitarea B365.ro, de la începutul anului şi până în prezent, inspectorii au găsit la lucru 1.862 de persoane care nu aveau forme legale de angajare, spre desosebire de acelaşi interval al anului trecut când au fost găsiţi numai 166 de bucureşteni care nu aveau contracte.

„Primele trei domenii de activitate în care au fost identificate cele mai multe persoane fără forme legale de angajare sunt: comunicaţii – 962 persoane, sondaje de opinie – 322 persoane şi difuzare presă – 33 persoane”, au exemplificat reprezentanţii ITM Bucureşti care au adăugat că, în primele patru aluni ale anului, au fost prinşi pe picior greşit peste 310 agenţi economici.

Amenda maximă pentru muncă la negru – 100.000 de lei

Cea mai mare amendă, în cuantum de 100.000 de lei, a fost aplicată în luna aprilie unei firme de transmisie prin cablu din Bucureşti unde, inspectorii ITM au descoperit că 965 din cei 1.200 de angajaţi nu aveau contracte individuale de muncă încheiate în formă scrisă. Şeful instituţiei, Constantin Bujor, a precizat că acţiunea de verificare a societăţii de cablu nu a avut loc ca urmare a înregistrării unei reclamaţii, instituţia autosesizându-se din cauza documentaţiei pe care firma respectivă o depunea la ITM.

Noul Cod am Muncii, care a intrat în vigoare la începutul acestei luni, prevede însă sancţiuni mai dure pentru angajatorii care nu fac acte de muncă salariaţilor. Astfel, patronii riscă să ajungă la închisoare între unul şi doi ani dacă folosesc mai mult de cinci persoane fără forme legale de angajare, pe lângă sancţiunea pecuniară aplicată de ITM. Nu vor scăpa de amenzi nici salariaţii care acceptă să muncească la negru, în acest caz sancţiunea fiind cuprinsă între 500 şi 1.000 de lei.

Lege mai permisivă pe durata de probă a angajării

Potrivit prevederilor legale în vigoare, durata maximă legală a timpului de muncă nu va putea depăşi 48 de ore pe săptămână, inclusiv orele suplimentare, iar munca suplimentară va trebui compensată prin ore libere plătite în următoarele 60 de zile calendaristice după efectuarea acesteia. Conform documentului, perioada de probă a fost prelungită la 45 de zile pentru funcţiile de execuţie (faţă de 30 de zile anterior), respectiv la 120 de zile (de la 90 de zile înainte) pentru funcţiile de conducere. Totodată, contractele pe perioadă determinată pot fi prelungite până la cel mult trei3 ani, faţă de numai doi ani cât era anterior adoptării noului Cod al Muncii. În plus, contractele temporare de muncă pot dura trei ani, în loc de doi ani până acum, iar noua lege interzice angajarea succesivă pentru perioadele de probă a mai mult de trei persoane pentru acelaşi post.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button