Sute de oameni aşteaptă în zadar despăgubirile după cutremurul de 5,7 grade pe Richter din Vrancea

de:
12 dec. 2014
1 Afișari
Sute de oameni aşteaptă în zadar despăgubirile după cutremurul de 5,7 grade pe Richter din Vrancea

Seismul de 5,7 pe Richter a fost resimţit în aproape jumătate de ţară. Una dintre cele mai afectate zone a fost Vrancea, unde s-a şi produs cutremurul. După ce panica a trecut, oamenii au evaluat pagubele.

Cele mai multe dintre casele afectate de sesism au pereţii crăpaţi. Oamenii sunt asiguraţi şi au cerut despăgubiri. Până acum, societatea care gestionează şi face plăţile în sistemul asigurărilor obligatorii, P.A.I.D., nu le-a dat niciun răspuns, potrivit Româniatv.net.

Peste 200 de dosare de despăgubiri au fost înregistrate până acum.

Oamenii sperau să îşi repare casele înainte de sărbători. Totuşi, societatea de asigurări a anunţat că nu face nicio plată până când Institutul pentru Fizica pământului nu dă un raport care să ateste data la care a avut loc seismul şi intensitatea sa, în funcţie de regiune.

În replică, Gheorghe Mărmureanu, directorul onorific al Institutului Naţional de Fizică a Pământului (INFP), a declarat la România TV că INFP nu poate să elaboreze un raport în baza căruia cei care au avut de suferit de pe urma cutremurului să fie despăgubiţi.

„Noi le-am răspuns astăzi şi le-am spus că INFP nu poate, în cazul unui cutremur, să spună că în satul cutare sau altundeva, cade o casă sau mai ştiu eu ce… Cum se simte cutremurul la Slobozia sau în altă parte, asta-i altă poveste, nu ţine de noi”, a spus Mărmureanu, la România TV.

În acelaşi sens a fost emisă şi o adresă oficială a INFP, în care se subliniază: „Vă informăm că nu constituie obiectul de activitate al institutului evaluarea daunelor la locuinţele asigurate sau la alte structuri afectate la cutremur, situate în alte localităţi. Penstru estimarea nivelului pagubelor materiale în cazul concret al unei construcţii este necesară expertiza la faţa locului, de către persoane tehnice autorizate”.

Un cutremur cu magnitudinea de 5,7 grade pe scara Richter s-a produs, pe 22 noiembrie, la ora 21.14, în zona Vrancea, la adâncimea de 39 de kilometri, seismul fiind resimţit şi la Bucureşti. Seismul a fost urmat de cinci replici. 

Cookies