Sute de milioane de euro, din fraude fiscale cu firme „fantomă”

de:
12 iul. 2015
1 Afișari
Sute de milioane de euro, din fraude fiscale cu firme

Aceste fabrici de firme „fantomă” au stârnit rapid interesul administratorilor de societăţi comerciale, unele dintre ele importante în mediul de afaceri, care voiau un câştig în plus prin neplata taxelor legale. Astfel, în lumea interlopă a apărut un nou tip de infractor: patronul fabricii de firme, cu produse căutate, dar uneori acceptate numai de nevoie. Ultimele calcule ale Consiliului Fiscal arată o evaziune de 16% din PIB. Dublu faţă de cât încasează statul din TVA, scrie tvr.ro.

Pentru 300 de lei, există români care îşi vând datele personale. Ştiu sau bănuiesc că sub identitatea lor se vor face afaceri nu tocmai curate. Dar sunt şi români care nu au habar că au ajuns într-o astfel de situaţie. Afla când e prea tarziu. Asta i s-a întâmplat şi unui tânăr muncitor, chemat la audieri, la poliţie.

Perchezitiile făcute la adresele acestor oameni, unde apar înregistrate societăţile, sunt de prisos. Poliţiştii găsesc acolo bătrâni, ruine ori teren viran, plin de gunoaie.

În acest moment, nimeni nu pare să ştie câte firme cu activitate fictivă există în România. Apar şi dispar ca ciupercile. Iar în ultima vreme au ajuns să fie controlate de un număr restrâns de persoane.

O grupare de cetăţeni sirieni care controla un complex comercial de la periferia Capitalei a fost descoperită de ofiţerii specializaţi în combaterea fraudei economice.

La aceste reţele ajung şi 3% din valoarea fiecărei facturi fictive. Iar câştigurile sunt de ordinul milioanelor de euro.

Se ajunge aici si din cauza birurilor mari şi de la colectarea lor proastă. Cifrele arată că o companie din România ajunge să plătească într-un an taxe şi impozite mai mari decât media din Europa. Şi asta pentru că avem al treilea cel mai mare TVA din Uniune, iar contribuţiile sociale, chiar micşorate cu 5%, rămân o povară grea pentru mediul de afaceri.

Datele economiştilor arată că în România sunt 200.000 de mari companii care nu au declarat niciodată statului că au avut profit, din 2005 şi până azi.

Cookies