Sute de mii de oameni sunt căutați să se uite la Morse din Spațiu. Nu fugiți după bocanci, numărătoarea se face de acasă, de la căldurică. Tot ce trebuie să știți despre proiect

14 oct. 2021
246 Afișari
Sute de mii de oameni sunt căutați să se uite la Morse din Spațiu. Nu fugiți după bocanci, numărătoarea se face de acasă, de la căldurică. Tot ce trebuie să știți despre proiect
Sute de mii de oameni sunt căutați să se uite la Morse din Spațiu. Nu fugiți după bocanci, numărătoarea se face de acasă, de la căldurică. Tot ce trebuie să știți despre proiect. Sursa foto: Unsplash

Atenție, se caută cetățeni-oameni de știință! Activiștii de mediu au lansat acest apel pentru a depista morsele de la Cercul Polar Arctic. Doritorii vor contribui astfel la misiunea de a urmări modul în care evoluează populația de morse, dar și de a depista numărul total de astfel de animale ce se află în acest moment în sălbăticie.

Și pentru morse are loc un recensământ. Însă în cazul lor nu pornește nimeni din poartă în poartă, din diverse motive, cel mai important fiind distanța – acestea locuiesc la Cercul Polar Arctic. Prin urmare, cercetătorii și activiștii de mediu caută persoane agere care să fie dornice să contribuie la acest proiect. Nu este nevoie ca acestea să iasă nici măcar un pas din casă în timpul acestui proiect, ci doar să verifice cu foarte mare atenție o serie de imagini surprinse din spațiu, în cadrul cărora vor trebui să găsească toate morsele și să le raporteze mai departe către WWF și către serviciul britanic de sondare a Antarcticii. Acest efort face parte dintr-un recensământ al morselor ce trăiesc în Oceanul Atlantic și Marea Laptev, conform The Guardian, citat de Digi24.

Cercetătorii speră să convingă jumătate de milion de oameni să caute morse

Cercetătorii din domeniu au precizat că se așteaptă să primească ajutor de la circa jumătate de milion de oameni de pe Glob în cadrul proiectului denumit „Morse din Spațiu”. Doritorii vor avea misiunea de a se uita pe mii de imagini satelitare surprinse la rezoluție extrem de înaltă. Volumul mare de imagini este ceea ce i-a făcut pe cercetători să recurgă la ajutorul populației globale.

Deși sunt extrem de cunoscute aceste animale esențiale din ecosistemul arctic, din păcate oamenii de știință nu știu îndeajuns de multe informații despre populația de morse, deși aceasta ocupă o parte importantă din Țărmul Arctic – peste 25.000 de km pătrați de teren inaccesibil și izolat – o suprafață mai mare decât Țara Galilor.

Criza climatică este o problemă gravă, ce trece dincolo de Arctica

Rod Downie, consilier-șef pe probleme polare de la WWF, a atras atenția asupra pericolului pe care încălzirea globală îl reprezintă pentru casa morselor, deoarece Arctica se încălzește de până la trei ori mai rapid decât în restul lumii. Mai mult, aproximativ 13% din gheața marină din timpul verii se topește la fiecare 10 ani, ceea ce face această problemă una contratimp.

„Ce se întâmplă în Arctica nu rămâne acolo; criza climatică este o problemă globală, mai mare decât orice persoană, specie sau regiune. Înainte de a găzdui summitul global din acest an privind clima, Marea Britanie trebuie să-și mărească ambiția și să-și mențină toate promisiunile sale pe climă – de dragul morsei, și a lumii”, a declarat Rod Downie.

Mai mult, Hannah Cubaynes, cercetător asociat al institutului britanic de sondare a Antarcticii, a explicat de ce acest recensământ este unul extrem de anevoios și de ce s-a recurs la cererea de ajutor din partea populației planetei.

„Evaluarea populațiilor de morse prin metodele tradiționale este foarte dificilă, deoarece trăiesc în zone extrem de izolate, își petrec mare parte din timp pe gheața mării și se mișcă mult. Imagini satelitare pot rezolva această problemă, deoarece pot sonda suprafețe uriașe din țărmul mării pentru a vedea unde sunt morsele și să ne ajute la numărarea celor pe care le găsim.

Însă, a face acest lucru pentru toate acele morse din Atlantic și Laptev va necesita un număr uriaș de imagini, prea mult pentru un singur om de știință sau o echipă mică, așa că avem nevoie de ajutor de la mii de cetățeni – oameni de știință pentru a ne ajuta să înțelegem mai multe despre acest animal simbolic”, a precizat Hannah Cubaynes.

Cookies