Stai la bloc sau la casă? Vezi cum poţi scăpa de plata impozitului pe locuinţă

de:
26 dec. 2011
1 Afișari
Stai la bloc sau la casă? Vezi cum poţi scăpa de plata impozitului pe locuinţă

Potrivit Legii 153/2011, privind măsuri de creştere a calităţii arhitectural ambientale a clădirilor, proprietarii care refac pe cheltuiala personală faţadele degradate ale clădirilor în care locuiesc vor fi scutiţi timp de cinci ani, consecutiv, de plata impozitului pe casă.

Decizia a fost adoptată şi de Consiliul Local Sector 6 la ultima şedinţă ordinară şi are drept scop diminuarea numărului imobilelor care ar putea pune în pericol siguranţa şi viaţa cetăţenilor din cauza structurilor afectate.

„În decursul timpului, s-au stricat mult imobilele. Această hotărâre se referă la refacerea tencuielilor şi zugrăvelilor, adică numai partea exterioară a clădirii, respectându-se structura arhitecturală în sensul că nu poate fi modificată nici culoarea originală, nici design-ul”, a explicat pentru B365.ro Cornelia Daniela Rus, directorul general al Serviciului de Finanţe Publice Locale Sector 6.

Tot la ultima şedinţă de Consiliu Local Sector 6, aleşii au decis să acorde scutiri de impozit, pe o perioadă de şapte ani, în acest caz, pentru bucureştenii care îşi reabilitează termic apartamentele din bugetul personal.

„Această prevedere se aplică în cazul persoanelor fizice care efectuează lucrări de reabilitare termică de-acum încolo, nu şi pentru cei care au făcut acest lucru până acum doi ani, de exemplu. Conform prevederilor legale, scutirea se acordă începând cu anul următor celui în acre s-a făcut recepţia lucrării”, a detaliat Rus.

Poteraş: Nu se vor ma da amenzi pentru lucrări fără autorizaţie

Grupul PSD din Consiliul Local Sector 6 a solicitat reprezentanţilor administraţiei să îi păsuiască pe locatarii care şi-au făcut, în trecut, lucrări de anvelopare a apartamentelor, fără autorizaţie de la primărie.

„Vreau să dispuneţi să se oprească acţiunea de amendare a cetăţenilor şi administraţiilor de proprietari care şi-au făcut reabilitare pe cont propriu. Este nedrept şi antisocial ca cetăţenii care şi-au făcut singuri reabilitare să fie sancţionaţi. După ce că şi-au cheltuit fondurile pentru această lucrare, să mai fie şi amendaţi, mi se pare nedrept. Prin proiect să se stabilească clar culoarea pentru a nu disona cu restul imobilelor şi structura tehnică a acestei lucrări”, a punctat consilierul local Constantin Moisă de la PSD.

La rândul său, primarul PDL – Cristian Poteraş a menţionat că niciun locatar care şi-a izolat termic locuinţa, fără autorizaţie, nu va fi amendat de inspectorii Primăriei Sectorului 6.

„Prin adoptarea acestui proiect, de la sine se înţelege că această măsură se autosuspendă. Este o problemă destul de sensibilă, dar să ştiţi că până acum serviciul de specialitate doar a atenţionat, nu a dat amenzi. De mulţumit pe toată lumea nu prea se poate”, a remarcat primarul Poteraş care a adăugat că anveloparea blocurilor va începe în forţă în primăvara anului viitor, în Programul Multianual fiind incluse aproximativ 300 de imobile.

Conform prevederilor legale în vigoare, amenzile în cazul lucrărilor de reabilitare termică fără autorizaţie pot ajunge până la 100.000 de lei. În plus, proprietarii sunt somaţi să dea jos polistirenul de pe pereţi şi să aducă blocul la forma iniţială.

Ce acte trebuie să cuprindă dosarul pentru primărie

Pentru a putea beneficia de scutire de la plata impozitului pe casă, bucureştenii trebuie să prezinte la primărie un dosar care să cuprindă următoarele documente:

– actul de proprietate al locuinţei

– procesul verbal de recepţie la terminarea lucrărilor de anvelopare/refacere a faţadelor

– dovada efectuării lucrărilor pe cheltuiala proprie (chitanţă/factură)

Până acum, consiliile locale ale sectoarele 1,3 şi 4 din Capitală au aprobat de asemenea scutirea de la plata impozitului pe casă pentru persoanele care îşi reabilitează termic apartamentele sau refac faţadele degradate ale locuinţelor personale. Astfel, primarul PDL Liviu Negoiţă a decis să acorde scutire de 100% din valoarea impozitului pe locuinţă, în timp ce edilul Cristian Popescu Piedone de la Sectorul 4 a aprobat o scutire în procent de 65%.

Consiliul Local al Sectorului 1 a aprobat, de asemenea, în preajma Ajunului Crăciunului un proiect de hotărâre care prevede scutirea de impozit pe o perioadă de şapte ani a proprietarilor care îşi izolează termic locuinţele. „Decizia se va aplica de la începutul anului viitor pentru proprietarii de imobile compuse din cel mult două unităţi locative proiectate în perioada 1950-1990. Pentru a putea beneficia de scutirea de la plata impozitului, proprietarii nu trebuie să aibă datorii la plata taxelor şi impozitelor datorate bugetului local”, informează administraţia locală printr-un comunicat remis B365.ro.

Citeşte şi GRATUIT Reabilitare termică pentru bucureştenii din sectoarele 1,2, 4 şi 6, având în vedere că aceste primării au preluat cota parte de 20% din costuri ce revenea asociaţiilor de proprietari.

Cookies