Sute de euro falși au fost introduși în bancomatele unei bănci din București, să umfle niște conturi. Trișorii aveau meșteșug cu scotch ca să nu lase amprente

03 mai 2023
420 afișări
Sute de euro falși au fost introduși în bancomatele unei bănci din București, să umfle niște conturi. Trișorii aveau meșteșug cu scotch ca să nu lase amprente
Sute de euro falși au fost introduși în bancomatele unei bănci din București, să umfle niște conturi. Trișorii aveau meșteșug cu scotch ca să nu lase amprente. Sursa foto: DIICOT/captură Observator

Bancomatele unei bănci din București au fost alimentate cu sute de euro falși în noiembrie anul trecut. În dimineața zilei de 3 mai, DIICOT a efectuat mai multe percheziții în acest caz, iar două persoane au fost duse la audieri.

Bancnote de 500 de euro false au fost introduse în bancomatele unei bănci din București

Suma de 240.000 de euro a fost încărcată într-un bancomat din Capitală și doar 6 bancnote au fost respinse. Agenții de poliție au deja un cerc de suspecți, conform ObservatorNews.ro.

Potrivit anchetatorilor, un număr de 486 de bancnote de 500 de euro au fost introduse în aparatele băncii, dintre care șase au fost recunoscute ca fiind falsificate. Anchetatorii au explicat faptul că aceste bancnote puse în circulație fac parte dintr-un tip de fals foarte periculos pentru că acestea nu pot fi detectate cu ochiul liber.

Conform unor surse din poliție, banii falși ar fi fost achiziționați din Turcia sau Bulgaria la 10-20 la sută din valoarea lor. Camerele de supraveghere i-au surprins pe suspecți, aceștia fiind acoperiți din cap până în picioare. Ba mai mult, și-au înfășurat degetele în scotch pentru a nu lăsa amprente sau ADN pe bancomate.

Suspecții s-au deplasat până la bancomate cu Uber sau au închiriat trotinete din zone slab acoperite de camerele de supraveghere.

Bancnota de cinci sute de euro are cea mai mare valoare. De pe data de 27 aprilie 2019, emiterea bancnotei de către băncile centrale din zona euro a fost încetată. Acest lucru s-a întâmplat din cauza temerilor în legătură cu utilizarea ei la scară largă în scopuri ilicite. Bancnota de 500 de euro poate fi în continuare folosită ca modalitate de plată.

Există, totuși, câteva excepții. Aceasta nu mai este acceptată în magazine. De exemplu, în Germania, dacă dorești să achiziționezi un produs scump folosind bancnote de 500 de euro, vânzătorul cheamă poliția pentru a le verifica. Dacă vrei să cumperi un produs mai ieftin, magazinele nu vor accepta plata cu bancnota de 500 de euro, iar cumpărătorul va fi nevoit s-o schimbe la bancă.

Patru percheziții domiciliare au fost efectuate de DIICOT

DIICOT a efectuat 4 percheziții domiciliare în București, pe data de 3 mai, într-un dosar privind săvârșirea de punere în circulație de bani falși:

La data de 3 mai a.c., polițiștii Direcției de Combatere a Criminalității Organizate – Oficiul Național Central pentru Combaterea Falsului de Monedă, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală, au efectuat 4 percheziții domiciliare, în municipiul București, într-un dosar privind săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, punere în circulație de valori falsificate şi înşelăciune.

Suspecții au prejudiciat o bancă cu aproximativ 240.000 de euro în luna noiembrie a anului trecut:

Din cercetări a reieșit că, în cursul lunii noiembrie, o unitate bancară ar fi fost prejudiciată cu aproximativ 240.000 de euro, prin încărcarea în bancomate, pe parcursul a 3 zile, a 486 de bancnote, în valoare de 500 de euro, falsificate. Dintre acestea, doar șase bancnote ar fi fost reținute de aparatele multifuncționale, restul fiind acceptate. Bancnotele fac parte dintr-un tip de fals foarte periculos, cunoscute la nivel european atât pentru calitatea superioară a contrafacerii, cât și pentru faptul că sunt imposibil de detectat cu ochiul liber.

Două persoane vor fi conduse la sediul DIICOT – Structura Centrală, pentru audieri. Activitatea judiciară este realizată cu sprijinul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate – Serviciul Antidrog, suportul tennico-criminalistic fiind asigurat de Institutul Național de Criminalistică din Poliția Română. La acțiune participă Brigada Specială de Intervenție a Jandarmeriei și Unitatea Tehnico-Canină a Jandarmeriei, a transmis DIICOT într-un comunicat de presă.

Te-ar mai putea interesa și:

Cookies