ESENTIAL

Sute de cabine telefonice, lăsate de Romtelecom să ruginească pe străzi

În Bucureşti, sute de cabine telefonice au devenit adevărate focare de infecţie. Deşi cabinele sunt dezafectate și ruginesc de ani de zile, acestea fiind folosite doar pentru depozitarea gunoaielor şi pentru lipirea afişelor publicitare, iar telefoanele nu mai pot fi folosite nici măcar pentru apeluri la numărul de urgenţă 112, acestea zac în continuare pe străzi, inclusiv în centrul Capitalei.

În zona Piaţa Romană sunt cel puţin cinci cabine telefonice (pe Str. Mihai Eminescu, în faţa ASE-ului – în rondul de la Piaţa Romană şi pe Calea Dorobanţilor- , în rondul de la Piaţa Romană – aproape de intersecţia cu Str. Mendeleev – şi pe Bd. Magheru, în faţa unui magazin Cosmote) şi două telefoane publice (pe Bd. Magheru şi pe Bd. Dacia), toate nefuncţionale. Dacă cele mai multe unităţi sunt complet deconectate de la reţeaua de telefonie, altele, cum este şi cazul celei situate în faţa magazinului Cosmote de pe Bd. Magheru, au în continuare afişat pe ecranul aparatului mesajul „telefon disponibil”. Însă, telefonul situat în cabina din faţa magazinului Cosmote (n.r. – operator care face parte din grupul grec OTE, acţionarul majoritar al Romtelecom) îi poate induce pe mulţi în eroare pentru că, deşi are afişat pe ecran mesajul „telefon disponibil”, acesta este nefuncţional – nu are ton şi nu poate fi folosit nici măcar pentru apeluri la numărul unic de urgenţă 112.

În ciuda faptului că numeroase cabine telefonice zac într-o stare avansată de degradare de ani buni, reprezentanţii Romtelecom spun că angajaţii companiei reabilitează constant cabinele telefonice, însă gradul de vandalizare depăşeşte cu mult ritmul de reparaţii. „Compania optimizează în permanenţă reţeaua de telefonie publică, în funcţie de veniturile generate de fiecare telefon public, ceea ce se poate traduce şi în desfiinţarea celor cu o rată mică de folosire, dar evident şi în menţinerea celor care aduc venituri. Romtelecom asigură întreţinerea cabinelor telefonice, dar, din păcate, ritmul în care se produc vandalizări, distrugeri, deteriorări de către persoane neidentificate depăşeşte ritmul în care oricine poate executa reparaţiile necesare. Principalele forme de vandalism asupra cabinelor telefonice şi telefoanelor publice sunt: distrugerea geamurilor cabinelor, blocarea cititoarelor de cartele cu diverse obiecte, display spart, furturi de părţi componente din cabine, inclusiv telefoane publice, graffiti, precum şi lipirea de diverse afişe„, au declarat reprezentanţii companiei de telefonie, pentru B365.ro.

Potrivit Primăriei Capitalei, din cele aproximativ 1.200 de cabine telefonice existente în Bucureşti, 800 sunt funcţionale, iar restul sunt vadalizate sistematic. „Cabinele telefonice aflate pe raza municipiului Bucureşti se află în proprietatea şi administrarea societăţii Romtelecom SA. Amplasarea acestora s-a efectuat în scopul asigurării accesului cetăţenilor la serviciile publice de telefonie. Întreţinerea acestor cabine, atât din punct de vedere funcţional, cât şi estetic, cade în sarcina proprietarului, respectiv Romtelecom SA. Municipalitatea a solicitat Romtelecom SA, atât cu prilejul acţiunilor de control desfăşurate în cadrul campaniei „Capitala creşte verde”, cât şi cu prilejul acţiunilor de control curente, asigurarea stării de curăţenie a cabinelor telefonice, sesizând 245 de cabine telefonice deteriorate/distruse. Conform datelor furnizate de către Romtelecom S.A. pe raza municipiului Bucureşti sunt amplasate aproximativ 1.200 de cabine telefonice, dintre care în jur de 800 sunt funcţionale, cu trafic, restul de 400 sunt vandalizate sistematic, ceea ce a determinat pe operatorul de telefonie să ia hotărârea de a le desfiinţa până la sfârşitul anului 2013. Direcţia Generală de Poliţie Locală şi Control va monitoriza în continuare atât cabinele telefonice aflate în funcţiune cât şi dezafectarea celor deteriorate/distruse, conform termenului agreat cu Romtelecom S.A„, au declarat reprezentanţii Primăriei Capitalei, într-un răspuns oficial furnizat, la cererea B365.ro.

În timp ce reprezentanţii Municipalităţii anunţă că o treime din cabinele telefonice dezafectate vor fi demolate până la finele acestui an, primarul Sectorului 4, Cristian Popescu – Piedone, sătul de mizerie şi de aspectul dezolant al cabinelor telefonice, a demolat, încă de la începutul anului trecut, 20 de cabine telefonice dezafectate.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button