Sute de bucureșteni și-au băut cafeaua de dimineață la coadă la benzinărie, după ce alte multe mii și-au petrecut seara trecută la peco. Totuși, cât costă benzina azi și ce face Guvernul cu acest atac de panică

10 mart. 2022
477 Afișari
Sute de bucureșteni și-au băut cafeaua de dimineață la coadă la benzinărie, după ce alte multe mii și-au petrecut seara trecută la peco. Totuși, cât costă benzina azi și ce face Guvernul cu acest atac de panică
Sute de bucureșteni și-au băut cafeaua de dimineață la coadă la benzinărie, după  ce alte multe mii și-au petrecut seara trecută la peco. Totuși, cât costă benzina azi și ce face Guvernul cu acest atac de panică

Mai țineți minte când aproape că am fi dat inelul și cerceii de aur moștenire de la mătușa pentru un cub de drojdie și tabloul de la unchiu’ pentru un bax de hârtie igienică? Era pe vremea când fugeam de bezmetici cu cărucioarele ticsite printre rafturi de supermarket, mai ceva decât puștii cu karturile pe pista din parcare de la mall. Tot de la panică pățeam, panică de-aia care se naște, în momente de criză, de la orice vorbă-n vânt. Iar dacă vorba-n vânt vine de la cineva care are pe cineva care „știe sigur, că-i din interior”, atunci sigur, sigur orice nenorocire nu este doar posibilă, ci și iminentă.

Un zvon care dă din coada la benzină

Universul, în marea și splendida lui ironie, a lăsat să prindă rod sămânță de isterie fix în ziua în care am putea zice că apocalipsa anterioară – numita pandemie – era declarată oficial depășită, căci 9 martie e ziua în care, dacă nu venea psihoza în masă cu „11 lei litrul de benzină”, am fi putut sta la restaurant până ne-ar fi gonit paznicul cu măturoiul.

Dar, cum ziceam, Universul e ironic și a transformat ziua de 9 martie în ziua aia în care am stat ca nebunii la cozi la benzinării prin București și prin toată țara.

Sute de bucureșteni și-au băut cafeaua de dimineață la coadă la benzinărie, după  ce alte multe mii și-au petrecut seara trecută la peco. Totuși, cât costă benzina azi și ce face Guvernul cu acest atac de panică
Coadă la benzinărie în București | Credit: AGERPRES/FOTO

Când panica este așa de mare, e puțin probabil să treacă la toată lumea până dimineață, așa că unii dintre cei pe care azi-noapte i-au lăsat nervii (sau au rămas fără benzină stând 5 ore la coadă la benzină) s-au dus dis de dimineață să-și bea cafeaua la o coadă la te miri ce benzinărie din București.

Acestea fiind zise, să vedem mai întâi cât costă, totuși, benzina și motorina în București, în dimineața de după statul cu orele la cozi kilometrice.

Azi, într-o însorită zi de joi de la „Apocalipsa 2”, benzinăriile din București vând carburanți cu prețuri între 7,5 și 8,5 lei litrul de benzină. La câteva benzinării, motorina a depășit 9 lei litrul, dar (cel puțin în prima parte a zilei) nu existau benzinării la care carburanții să fi trecut de 10 lei pe litrul.

Zvonul „11 lei litrul” și orele de panică transformate-n cozi la peco

Dacă ați plecat aseară mai pe-nserat de la serviciu, precis ați trecut pe lângă o benzinărie cu cozi care blocau câte o bandă, dacă nu chiar două. Ce pățise lumea? Păi, lumea a stat ieri ceva mai mult pe Facebook, unde s-a viralizat un zvon născut în dubioase colțuri ale internetului (sau nu) și care spunea că, de azi, o să bubuie prețul benzinei. Că litrul o să coste 11 doamne ferește lei.

Peste asta, au apărut și câteva benzinării independente de prin vreo două locuri din țară care au dat cu 11 lei litrul la pompă încă de ieri. Apoi, a apărut și un verișor al acestui zvon, unul care spune că vor fi și probleme cu aprovizionarea.

Asemenea zvonuri peste (sau tocmai din) temerile uriașe și diverse pe care le provoacă în, practic, orice om războiul din Ucraina, cu tot ce-nseamnă el, s-au materializat în numitele cozi de panică. Degeaba a intrat pe la toate televizoarele ministrul Energiei, să spună că nu e cazul de panică, panica ERA DEJA. Și nu avea cum să dispară ca prin magie în condițiile în care au existat benzinari și benzinării – inclusiv unele mai mari – care s-au jucat cu prețurile aseară, când a venit așa o pleașcă de cerere disperată.

Acum, e ședință la Palatul Victoria pentru momentul „criza de la pompe”

Astăzi, într-o ședință de urgență convocată la Palatul Victoria, premierul Nicolae Ciucă discută, despre prețurile carburanților cu miniştrul Energiei, cu ministrul Economiei și cu șefii de la ANPC, Consiliului Concurentei și ANAF

Potrivit Palatului Victoria, întâlnirea a început la ora 09.30.

Guvernul a anunțat deja de aseară că premierul controale ample la staţiile de alimentare cu carburant,  a anunțat purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru:

Guvernul României nu va permite niciun derapaj, nicio tentativă de speculă.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu  a declarat toată seara trecută că România nu are nicio problemă cu aprovizionarea cu carburanţi în benzinării.

 

Cookies