FIT CITY

Streinu Cercel: Bărbatul suspectat de EBOLA este infectat, de fapt, cu malarie

Citește și Mituri despre VIRUSUL EBOLA. Cum se transmite, de fapt, EBOLA 

Autorităţile au declanşat o anchetă epidemiologică în cazul bărbatului suspectat de infectare cu virusul Ebola, urmând să fie verificate, din punct de vedere medical, toate persoanele cu care acesta a intrat în contact după revenirea în ţară.

Conform procedurilor în astfel de cazuri, pacientul a fost izolat şi transferat în condiţii speciale de siguranţă de la Spitalul Judeţean Ploieşti la Institutul „Matei Balş” din Capitală.

Potrivit surselor medicale citate de Mediafax.ro, bărbatul a venit din Nigeria la 25 iulie şi a fost internat la Ploieşti cu diaree şi scaune hemoragice.

„Nu are febră. I se vor face investigaţii complete la ‘Matei Balş’ „, au mai spus sursele citate.

Medicii iau în calcul şi ca bărbatul să fie suspect de malarie, în condiţiile în care, până în prezent, nu a făcut febră.

Probele pentru analizele de laborator vor fi recoltate imediat după ce bărbatul va fi adus la Institutul „Matei Balş” din Bucureşti. De la „Matei Balş”, probele vor fi duse la Laboratorul de referinţă din Germania, singurul care se ocupă de astfel de cazuri.

„Din acest motiv rezultatul va fi aflat după minimum 72 de ore. Laboratorul din Germania este acreditat pentru Ebola, la fel cum cel din Marea Britanie a făcut analizele la epidemia de gripă”, au mai spus sursele citate.

Reprezentantul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) în România, dr.Victor Olsavszky, a declarat vineri că Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş” a fost desemnat ca unitatea ce ar putea trata orice posibil caz de Ebola care ar ajunge în România.

Ministerul Sănătăţii a făcut un anunţ oficial duminică, după ce un pacient suspect de Ebola a fost transferat de la Ploieşti la Bucureşti pentru investigaţii amănunţite.

„Avand in vedere informatiile mass-media privind cazul pacientului de la Spitalul Judetean de Urgenta Ploiesti, Ministerul Sanatatii face urmatoarele precizari:

In aceasta dimineata, la Unitatea de Primiri Urgente a Spitalului Judetean Ploiesti s-a prezentat o persoana adulta in varsta de 51 de ani cu simptome de febra, greata, varsaturi si diaree hemoragica. Avand in vedere ca, in urma efectuarii anamnezei s-a constatat ca persoana s-a intors recent din Nigeria, s-a declansat procedura de izolare si transfer in conditii speciale de siguranta la Institutul de Boli Infectioase „Prof. Dr. Matei Bals”. In acest moment, pacientul este suspect de infectie virala fara a putea specifica diagnosticul etiologic”, se arată în comunicatul Ministerului Sănătăţii.

Virusul Ebola care provoacă febra hemoragică se referă la un grup de virusuri ce afectează organele interne ale unei persoane contaminate, provocând sângerări şi hemoragii puternice, ceea ce anunţă faza cea mai gravă, care duce la deces.

Specialiştii atrag atenţia că simptomele de contaminare cu virusul Ebola pot fi confundate cu cele ale altor boli, cum este malaria, febra tifoidă, meningita sau chiar ciuma

____

Epidemia de Ebola trebuie considerată o „urgenţă de sănătate publică la nivel mondial”, a afirmat vineri Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS). 

Epidemia de Ebola, care a provocat moartea a aproximativ 1.000 de persoane de la începutul anului, este „cea mai importantă şi cea mai gravă” din ultimele patru decenii, a subliniat într-o conferinţă de presă directoarea generală a OMS, doctorul Maragaret Chang.

 Călătorii care se întorc dintr-o zonă afectată de infecţia cu virusul Ebola şi care dezvoltă simptome cum ar fi febră, cefalee, diaree sau stare generală alterată după trei săptămâni de la călătorie trebuie să se adreseze medicului şi să precizeze că au fost în zona respectivă. Virusul Ebola se transmite prin contact direct cu sângele, lichidele biologice sau ţesuturile persoanei infectate. Febra hemoragică pe care o provoacă se manifestă prin hemoragie, vomă şi diaree. Rata mortalităţii bolii este cuprinsă între 25 şi 90% în cazul oamenilor şi nu există un vaccin omologat împotriva ei.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button