UPDATE DNA: S-a extins urmărirea penală pentru Cristian Popescu Piedone, în dosarul Colectiv

de:
16 dec. 2015
0 Afișari
UPDATE DNA: S-a extins urmărirea penală pentru Cristian Popescu Piedone, în dosarul Colectiv

UPDATE În ordonanţele procurorilor se arată că, în cauză, există date şi indicii din care rezultă suspiciunea rezonabilă care conturează următoarea stare de fapt:
În perioada 12 noiembrie 2014 – 30 ianuarie 2015, în calitate de funcționar public – primar al sectorului 4 București, inculpatul Popescu Cristian Victor Piedone și-a îndeplinit în mod defectuos atribuțiile de serviciu, cu încălcarea dispozițiilor legale privind apărarea împotriva incendiilor, prevăzute în Legea nr. 307/12.07.2006, H.G.R. 1739/06.12.2006 și Ordinul M.A.I. nr. 3/2011, prin aceea că a emis un acord și o autorizație de funcționare necesare desfășurării activității de către o societate comercială (alta decât S.C. COLECTIV CLUB S.R.L).
De asemenea, pentru a autoriza funcționarea acestei societăţi comerciale, inculpatul Popescu Cristian Victor Piedone a emis documentele administrative (acordul și autorizația de funcționare), prin atestarea unor împrejurări necorespunzătoare adevărului, în sensul că firma respectivă îndeplinea cerințelor legale necesare avizării.

Inculpatele Iofciu Aurelia, în calitate de șefă Serviciului autorizări comerciale din Primăria Sectorului 4 și Moţoc Sandra-Ramona, angajată a aceluiași serviciu, l-au sprijinit pe primarul sectorului 4 în emiterea celor două acte administrative, cu încălcarea dispozițiilor legale și prin atestarea unor împrejurări necorespunzătoare adevărului, în sensul că cea din urmă le-a întocmit, iar prima menționată le-a avizat.

Inculpaţilor Popescu Cristian Victor Piedone, Iofciu Aurelia și Moţoc Sandra-Ramona li s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

Cristian Popescu Piedone a fost plasat sub control judiciar pe cauţiune de 1 milion de lei, stabilită de procurorii DNA, anunta Agerpres, citand surse judiciare. Piedone s-a prezentat miercuri dimineata la sediul DNA, in dosarul privind tragedia din clubul Colectiv, scrie HotNews.ro.

Cristian Popescu Piedone a fost arestat preventiv, pe 7 noiembrie, de Tribunalul Bucuresti in dosarul privind incendiul din clubul Colectiv, fiind eliberat pe 11 noiembrie, printr-o decizie a Curtii de Apel.

Procurorii DNA l-au acuzat pe Piedone ca, in calitate primar, si-a indeplinit in mod defectuos atributiile de serviciu, constand in incalcarea dispozitiilor legale privind apararea impotriva incendiilor, prin aceea ca a emis acordul de functionare 3909/14.01.2015 si autorizatia de functionare 369/14.01.2015 necesare desfasurarii activitatii de catre SC Colectiv Club SRL, la punctul de lucru din strada Tabacarilor nr. 7, sector 4, Bucuresti.

Prin aceasta, Piedone a cauzat vatamarea drepturilor si intereselor legitime ale unor persoane fizice si ale Primariei, in urma carora reprezentantii SC Colectiv Club, care au putut desfasura activitati de alimentatie publica, au obtinut un folos necuvenit in cuantum de 62.298 lei.

Procurorii sustin ca, pentru a autoriza functionarea, Cristian Popescu-Piedone a emis cele doua acte administrative prin atestarea unor imprejurari necorespunzatoare adevarului, in sensul ca SC Colectiv Club SRL ar fi indeplinit cerintele legale necesare avizarii.

Avocatii au sustinut ca fostul primar este nevinovat, deoarece el a semnat doar formal autorizatia de functionare in cazul clubului Colectiv, iar responsabilitatea verificarii documentatiei ar apartine subordonatilor sai.

Surse judiciare citate de romanialibera.ro au anunţat anterior că va fi extinsă umărirea penală a fostului primar al sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, în dosarul Colectiv. Fostul primar al sectorului 4 Cristian Popescu Piedone este urmărit penal de procurorii DNA pentru abuz în serviciu şi fals intelectual.

Potrivit procurorilor, în calitate de funcţionar public – primar al sectorului 4 Bucureşti, suspectul Popescu Cristian Victor Piedone şi-a îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu, constând în încălcarea dispoziţiilor legale privind apărarea împotriva incendiilor, prevăzute în Legea nr. 307/12.07.2006, H.G.R. 1739/06.12.2006 şi Ordinul M.A.I. nr. 3/2011, prin aceea că a emis acordul de funcţionare nr. 3909/14.01.2015 şi autorizaţia de funcţionare cu nr. 369/14.01.2015 necesare desfăşurării activităţii de către S.C. Colectiv Club S.R.L., la punctul de lucru din strada Tăbăcarilor nr. 7, sector 4 Bucureşti.

Astfel, fostul edil a cauzat vătămarea drepturilor şi intereselor legitime ale unor persoane fizice şi ale Primăriei Sectorului 4 Bucureşti, în urma cărora reprezentanţii S.C. Colectiv Club S.R.L., care au putut desfăşura activităţi de alimentaţie publică, au obţinut un folos necuvenit în cuantum de 62.298 lei, mai spun procurorii.

Cristian Popescu Piedone: Aici se încheie cariera mea politică. Mă retrag!

De asemenea, pentru a autoriza funcţionarea clubului Colectiv, Piedone a emis cele două acte administrative (acordul de funcţionare şi autorizaţia de funcţionare), prin atestarea unor împrejurări necorespunzătoare adevărului, în sensul că S.C. Colectiv Club S.R.L îndeplinea cerinţele legale necesare avizării.

Inspecţia Judiciară: Nu s-a stabilit nicio abatere când s-a decis eliberarea lui Piedone

În același timp, cele două funcționare din Primărie, Aurelia Iofciu și Luminița Ganea, cercetate în același dosar, l-au sprijinit pe primar în emiterea celor două acte administrative, cu încălcarea dispozițiilor legale și prin atestarea unor împrejurări necorespunzătoare adevărului, în sensul că cea din urmă le-a întocmit, iar prima le-a avizat.

Cristian Popescu Piedone a fost arestat, luna trecută. Vezi aici: De ce a fost arestat Piedone. MOTIVAREA INSTANŢEI.

Cristian Popescu Piedone a fost eliberat din arest câteva zile mai târziu. Vezi: Cum motivează Curtea de Apel eliberarea lui Cristian Popescu-Piedone în dosarul #Colectiv.

Vezi şi: Curtea Supremă critică Inspecţia Judiciară, după sentinţa dată de CAB privind eliberarea lui Piedone

După ce a stat în arest preventiv, fostul edil a fost eliberat, instanța motivând că Piedone nu avea, ca primar, atributia de a emite autorizatia de prevenire si stingere a incendiilor, astfel incat nu intra in atributiile sale sa veridice daca clubul Colectiv indeplinea normele PSI, conform motivării deciziei de eliberare din arest preventiv a fostului edil.

Cookies