UPDATE: Raluca Prună, AVIZ POZITIV ca ministru al Justiţiei, după Comisiile juridice din Parlament

de:
17 nov. 2015
0 Afișari
UPDATE: Raluca Prună, AVIZ POZITIV ca ministru al Justiţiei, după Comisiile juridice din Parlament

UPDATE: „Am răspuns afirmativ într-o perioadă foarte scurtă, dar nu pot spune că n-am cântărit totul foarte bine înainte de a lua o decizie. Propunerea am primit-o ieri. Am răspuns repede. E un moment grav, serios, România trebuia să aibă un ministru al Justiţiei. Este o responsabilitate foarte mare. Am lucrat în ţara asta pentru reformarea justiţiei în perioada 2000 – 2004 şi ştiu că sunt aşteptări extrem de mari. Lupta împotriva corupţiei rămâne prioritară, dar şi reformarea sistemului judiciar. Cred că sistemul judiciar a avut o evoluţie foarte bună, dar trebuie să mai ajustăm anumite note şi să dăm încrederea că sistemul e unul independent şi complet predictibil. Justiţia e un serviciu public în slujba cetăţeanului, eu cred în acest lucru. Cu Monica Macovei am lucrat formal trei luni, din peste 20 de ani. Îmi asum asta”, a declarat Raluca Prună după ieşirea de la audieri.

Raluca Prună a fost votată ca ministru al Justiţiei de 48 de parlamentari, unul a votat împotrivă, iar alţi doi s-au abţinut în cadrul comisiilor de specialitate.

Raluca Prună este noua propunere pentru Ministerul Justiţiei. Audierea ei în comisiile de specialitate din Parlament a început marţi, în jurul orei 11.20. În timpul audierii, Raluca Prună a trecut în revistă experienţa sa anterioară, precizând, printre altele, că a tradus tratatul de aderare a României la Uniunea Europeană.

Marţi dimineaţă, surse politice susţineau că Mihai Selegean va fi propus ministru al Justiţiei, însă numirea lui nu a fost confirmată de Parlament. Dacian Cioloş ar fi renunţat la această propunere, pentru că numele lui Mihai Selegean apare în dosarul creditelor de la BRD.

Raluca Prună este fostul președinte al Asociației Române pentru Transparență. Aceasta este consilier și manager de programe în cadrul Direcției Generale Justiție, Libertate și Securitate a Comisiei Europene, potrivit Realitatea Tv.

Raluca Alexandra Prună, este licenţiată în drept şi filosofie, master în ştiinţe politice, burse la universitatile „Paris VII” şi „Central European University”, Budapesta. Membru fondator şi fost preşedinte în exerciţiu al „Transparency International” Romania, membru fondator al Asociaţiei „Societatea pentru Justiţie”. Avocat înscris în Baroul Bucureşti, coordonator de programe pentru sectorul Justiţie şi Afaceri Interne la Delegaţia Comisiei Europene la Bucureşti, actualmente jurist lingvist în cadrul serviciului juridic al Consiliului Uniunii Europene, potrivit evz.ro.

După retragerea Cristinei Guseth, Mihai Selegean ar fi fost noua propunere a premierului desemnat, Dacian Cioloș, la Justiție, potrivit unor surse. Dovada o constituie figurarea numelui său pe ordinea de zi a parlamentarilor din comisiile juridice reunite, care ar fi trebuit să îl audieze în ședință. Ulterior, Parlamentul nu a confirmat numirea lui Mihai Selegean la Ministerul Justiţiei.

Cookies