ARHIVA B365

SURSE. Negocieri pentru candidaturile la primăriile sectoarelor între PNL, USR, PLUS și PMP

Negocierile au început cu o propunere a liberalilor respinsă de USR: patru sectoare pentru PNL / PMP, două sectoare pentru USR – PLUS. Cei din USR – PLUS au respins varianta, arătând că sondajele îi plasează pe primul loc în București, și acum discuția se îndreaptă spre paritate (trei candidați pentru USR PLUS, trei pentru PNL), potrivit surselor citate.

Un alt punct de divergență este cooptarea PMP în această posibilă alianță pentru București. În timp ce liberalii vor să includă și partidul condus de Eugen Tomac în discuții, pentru a evita pierderea unor voturi de dreapta, USR PLUS susțin că PMP a pactizat cu administrația Firea și nu ar trebui luată în calcul.

Pe de altă parte, ignorarea PMP-ului, care ar putea defila cu un candidat propriu la București în cazul în care va fi exclus din viitoarea alianță, ar reprezenta un risc prea mare pentru candidatul susținut de PNL, USR și PLUS, în condițiile în care alegerile se vor desfășura într-un singur tur.

În cazul parității la candidaturile pentru sectoare există mai multe variante de lucru, cu câteva puncte fixe însă. Astfel, una dintre variante e cea în care USR PLUS vor desemna candidații pentru sectoarele 1, 2 și 3, în timp ce liberalii au desemna candidații pentru sectoarele 4,5 și 6, urmând să cedeze către PMP una dintre primării.

Dacă se păstrează această variantă, candidații comuni ar putea fi Clotilde Armand (USR, Sector 1), un candidat ales între Radu Mihaiu (USR) și un membru PLUS pentru Sectorul 2, Ana Maria Ciceală (Sectorul 3), Ștefănel Marin (PMP – Sectorul 4), Dan Croitoru (PNL – Sectorul 5) și Ciprian Ciucu (PNL – Sectorul 6), au declarat pentru G4Media.ro surse politice.

E posibil însă ca, pe parcursul discuțiilor, să apară permutări între candidații la sectoare, dat fiind că PLUS și-ar dori să desemneze candidatul comun la Sectorul 5.

„Negocierile sunt încă la început. Dacă va exista o înțelegere privind paritatea între cele două mari blocuri ar putea fi folosit sistemul de tip fermoar la candidaturile pentru Consiliul general – adică un candidat de la blocul PNL/PMP urmat de un candidat de la blocul USR PLUS”, a declarat pentru G4Media.ro un lider liberal.

Negocierile au loc pe fondul desemnării lui Nicușor Dan drept candidat al USR, susținut de PNL, pentru Primăria Generală.

Context. Camera Deputaților a adoptat luni proiectul de lege care prelungește mandatele primarilor, preşedinţilor de consilii judeţene, consiliilor locale şi judeţene până la 1 noiembrie. Același proiect reglementează că Parlamentul va stabili data scrutinului electoral pentru locale. Data posibilă a alegerilor este 27 septembrie, potrivit informațiilor G4Media.ro.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button