Surse judiciare: Vicepremierul Liviu Dragnea va fi trimis în judecată pentru fraude electorale

de:
18 iul. 2013
0 Afișari
Surse judiciare: Vicepremierul Liviu Dragnea va fi trimis în judecată pentru fraude electorale

Vicepremierul Liviu Dragnea va fi citat în perioada următoare la DNA pentru a i se prezenta materialul de urmărire penală în dosarul „Referendumului”. Senatorul Valer Marian, fost membru PSD, a făcut această dezvăluire pentru „Evenimentul zilei„. Potrivit aceleiaşi publicaţii, surse judiciare au confirmat această infomaţie, dar nu au precizat o dată fixă când va fi chemat Dragnea la DNA.

Pe de altă parte, Valer Marian a fost audiat miercuri de procurorii DNA, în calitate de martor denunţător. „Am adus noi indicii şi probe. Ancheta se află într-un stadiu avansat,” a dezvăluit Valer Marian.

În acest dosar, Dragnea este acuzat că, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman şi secretar general al PSD, şi-ar fi folosit autoritatea şi influenţa în scopul obţinerii unei prezenţe de minimum 60% la votul de la referendumul pentru demiterea lui Traian Băsescu. Interesul său era să garanteze validarea acestuia. „Liviu Dragnea a constituit un sistem naţional de influenţă pentru fraudarea referendumului”, explicau procurorii DNA.

Aceştia îl mai acuză pe Dragnea şi de instigare la promisiunea, oferirea sau darea de bani ori alte foloase în scopul de a determina alegătorul să voteze în cadrul referendumului. Ancheta a început în octombrie 2012, faţă de 67 de persoane acuzate de fraude la referendum, printre care 49 de preşedinţi şi membri ai unor secţii de votare din Teleorman, Vrancea şi Gorj şi 18 observatori din partea unor ONG-uri, de fapt membri de partid, care l-au ajutat pe Liviu Dragnea.

În urmă cu două sptămâni, procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a explicat că în acest dosar a început prezentarea materialului de urmărire penală. „Aştept ca procurorul să finalizeze această activitate şi să-mi propună un proiect de soluţie, cu privire la care mă voi pronunţa la momentul în care îl voi avea. Nu aş putea să vă spun ce soluţie este, procurorul este independent în administrarea probatoriului şi în soluţia pe care o va da”, a declarat Kovesi.

Pe 12 iulie, ministrul Relu Fenechiu a fost condamnat 5 la ani de închisoare în dosarul Transformatorul. Totodată, ministrul a fost obligat de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie să plătească suma de 6 milioane de lei. Premierul Victor Ponta a trimis la Cotroceni cererea pentru revocarea lui Fenechiu din funcţie, iar preşedintele Traian Băsescu a semnat imediat decretul.

Cookies