LA MINE-N CARTIER

Surse: Gerea a pus presiuni pe Romgaz să nu oprească furnizarea de gaze către ELCEN cât e ministru

Începand de luni, furnizarea energiei termice in Bucuresti ar putea fi sistata, in conditiile in care Consiliul de Administratie al Romgaz a decis joi sa opreasca livrarea de gaze catre producatorul de energie termica ELCEN din cauza unor datorii de peste 300 de milioane de lei, au declarat pentru HotNews.ro surse din domeniu. Fara gaze naturale, ELCEN nu va mai avea cu ce sa produca apa calda si caldura.

Conform sursei citate, ministrul interimar al Energiei, Andrei Gerea, ar fi facut presiuni asupra Romgaz sa mai furnizeze gaze in Bucuresti pana cand pleaca el din Guvern. Practic, sa lase problema pe seama viitorului ministru. Romgaz a pus anumite conditii pentru a avea asigurarea ca va recupera creantele, precum gajarea unor active, insa ELCEN si Ministerul Energiei au refuzat. Un comunicat al Romgaz confirma aceste lucruri.

Între timp, Regia Autonomă de Distribuţie a Energiei Termice (RADET) ameninţă că s-ar putea opri apa caldă şi căldura într-o săptămână, dacă nu se aprobă bugetul pe anul în curs. Chiar dacă şeful ELCEN, Marcel Nicolaescu, spune că bucureştenii vor avea apă caldă şi căldură toată iarna, preşedintele CA al RADET spune că degeaba va furniza ELCEN căldură, atâta timp cât RADET nu are buget aprobat şi practic nu are bani să repare avariile.

ELCEN nu a mai platit gazele naturale de foarte multe luni, bazandu-se pe bunavointa Romgaz de a prelungi furnizarea pe datorie. Si aceasta in conditiile in care si ELCEN si Romgaz au acelasi actionar majoritar: Ministerul Energiei. Insa, la Romgaz, mai exista si alti actionari minoritari, unul dintre ei fiind Fondul Proprietatea, care nu agreeaza ideea ca producatrul de gaze sa acumuleze creante. La alti furnizori de gaze nu poate apela tot din cauza datoriilor.

Contactat de HotNews.ro, Marcel Nicolaescu, director ELCEN, a spus ca a convenit cu Romgaz sa continue livrarea de gaze, esalonand datoria pe o perioada de 3-5 ani. Nicolaescu sustine ca a trimis propunerea joi seara, dupa ora 22.00, dupa ce s-a incheiat sedinta Consiliului de Administratie. Este convins ca Romgaz va accepta propunerea, ca „Si Romgaz este companie de stat, la fel ca Elcen si la fel ca Radet”. Insa, nu este pentru prima oara cand Nicolaescu declara ca Elcen a convenit cu Romgaz esalonarea datoriilor. Si la sfarsitul lui septembrie a declarat pentru Agerpres ca a convenit ca esalonarea sa fie facuta de la 16 octombrie „sa avem gaze pentru toata perioada iernii 2015- 2016”. Acest lucru nu a fost realizat.

Romgaz a transmis BVB un comunicat prin care se arata ca joi Consiliul de Administratie a luat act de faptul ca ELCEN nu a indeplinit conditiile necesare si obligatorii pentru continuarea relatiilor contractuale dupa data de 15 noiembrie 2015.

Iată comunicatul Romgaz:

„In data de 12 noiembrie 2015 Consiliul de Administratie al Societatii Nationale de Gaze Naturale ROMGAZ S.A., in urma reanalizarii situatiei contractuale cu clientul sau S.C. Electrocentrale Bucuresti S.A., a luat act de faptul ca, in ciuda eforturilor depuse de ROMGAZ pe tot parcursul anului 2015, eforturi intensificate din luna septembrie 2015, nu a fost indeplinita conditia stabilita de Consiliul de Administratie, necesara si obligatorie pentru „continuarea relatiilor contractuale dupa data de 15 noiembrie 2015 si anume „Prezentarea pana la data de 15 noiembrie 2015 a unui program ferm de stingere a datoriilor restante inregistrate fata de Romgaz”.

Pana la data prezentei Electrocentrale Bucuresti S.A., care inregistreaza o datorie restanta de peste 300 milioane RON catre ROMGAZ, nu a solicitat prelungirea relatiilor contractuale, cu respectarea conditiilor solicitate de ROMGAZ, respectiv prezentarea unui program asumat de stingere a datoriilor restante,
insotit de instrumente de garantare.

ROMGAZ isi exprima disponibilitatea de continuare a relatiilor contractuale cu Electrocentrale Bucuresti S.A., numai in conditiile respectarii prevederilor legale si a intereselor companie si si ale actionarilor acesteia”.

In ultimele doua luni, Romgaz a prelungit in doua randuri contractul cu ELCEN cerand garantii pentru continuarea furnizarii de gaze.

Mai mult pe HotNews.ro.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button