SURSE | A fost decis premierul de către liderii PNL, PSD și UDMR. Care este propunerea lui Florin Cîțu

15 nov. 2021
692 Afișari
SURSE | A fost decis premierul de către liderii PNL, PSD și UDMR. Care este propunerea lui Florin Cîțu
SURSE | A fost decis premierul de către liderii PNL, PSD și UDMR. Care este propunerea lui Florin Cîțu. Sursa foto: Realitatea

S-a luat o decizie privind cine va fi premierul țării. Liderii PNL, PSD și UDMR, care negociază în acest moment pentru formarea noului Guvern au ajuns la o decizie în urma discuțiilor de luni seară de la Palatul Victoria - PNL și PSD vor da, pe rând, premierul.

Cele trei partide care negociază pentru formarea Guvernului au ajuns la un consens privind premierul țării, potrivit Digi24. Astfel, liderii liberali, sociali-democrați și ai UDMR au decis după o rundă intensă de discuții de luni seară ce au avut loc la Palatul Victoria că vor opta pentru un sistem rotativ, astfel că PSD și PNL vor da pe rând premierul țării.

De la această „rotativă” au fost excluși cei de la UDMR, astfel că șeful formațiunii, Kelemen Hunor, nu va putea conduce Guvernul României.

Cine va fi premierul României post-Cîțu

În acest moment, dilema celor trei partide este formatul în care se va desfășura această rotație, deoarece liderii PSD, PNL și UDMR nu se pot decide dacă mandatul fiecărui premier să dureze un an și jumătate sau doi.

Potrivit surselor, există o informație care dă peste cap calculele experților în politică: Florin Cîțu, președintele PNL, dorește ca următorul premier, și cel care începe această „rotativă” să fie Marcel Ciolacu, liderul PSD și propunerea social-democraților pentru poziția de prim-ministru.

Decizia finală în tabăra liberalilor va fi luată marți seară, când va avea loc votul final pentru propunerea de prim-ministru în cadrul Biroului Executiv al PNL, moment în care Florin Cîțu va aduce în fața membrilor partidului pe care îl conduce această propunere.

Când au loc consultările cu președintele Klaus Iohannis pe tema premierului

Această tactică a lui Florin Cîțu ar avea în spate un scop ascuns, și anume îndepărtarea lui Nicolae Ciucă de pe lista posibililor premieri. Mai mult, Cîțu nu ar dori ca Nicolae Ciucă să fie nominalizat drept viitorul premier, deoarece acest lucru i-ar putea submina autoritatea în partid și implicit în ochii celorlalți liberali.

După ce partidele ce negociază în aceste zile vor ajunge la un consens, vor avea loc consultările de la Palatul Cotroceni cu președintele României, Klaus Iohannis. Se estimează că acestea vor fi organizate undeva la finalul acestei săptămâni.

Cookies