Surpriză în cazul Halei Matache: Monumentul va fi mutat pentru a face loc Bd. Uranus, spun ONG-urile

de:
30 iul. 2012
0 Afișari
Surpriză în cazul Halei Matache: Monumentul va fi mutat pentru a face loc Bd. Uranus, spun ONG-urile

Preşedintele Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul, Nicuşor Dan, spune că are informaţii potrivit cărora Primăria Capitalei vrea să mute Hala Matache de pe amplasamentul actual pentru a face loc Diametralei Buzeşti-Berzei-Uranus. Asta deşi, una din condiţiile puse de Ministerul Dezvoltării la acordarea avizului pentru Planul Urbanistic Zonal al Diametralei a fost păstrarea Halei pe locul actual. Chiar Primăria Capitalei anunţa că în urma negocierilor purtate cu Ministerul Dezvoltării, condus la acea vreme de Elena Udrea, s-a stabilit ca Hala Matache să fie păstrată pe amplasamentul actual, iar PMB să ia masuri de conservare si punere in siguranta pana la demararea unui proces de restaurare a monumentului istoric.

Nicuşor Dan susţine chiar că ar exista deja un aviz pentru translatarea monumentului. 

„Din informaţiile noastre neoficiale ştim că în Ministerul Culturii s-a scris deja un aviz pentru translatarea Halei Matache. În şedinţa de consiliu de marţi vom vedea dacă se propune exproprierea acelor case care sunt în spatele Halei Matache. Dacă este vorba despre aceste imobile, e clar că se plănuieşte translatarea Halei Matache. Dacă se aprobă mutarea halei, vom depune plângere penală pentru semnatarii avizului şi ai autorizaţiei, aşa cum vom face şi pentru Berzei 81, 89, deja consumate. Vom încerca să oprim în instanţă, numai că în instanţă lucrurile durează, iar o operaţiune de demolare poate fi foarte rapidă”, a declarat Nicuşor Dan, pentru B365.ro.

Reprezentanţii Primăriei Capitalei susţin însă că nu există un asemenea aviz. „Pentru zona Halei Matache s-a dat doar un aviz pentru redarea temporară a circulaţiei rutiere în zonă”, au precizat pentru B365.ro, surse din cadrul Primăriei Capitalei. 

Primăria Capitalei: În acest moment se face o analiză costuri-beneficii

Cât priveşte situaţia Halei Matache, reprezentanţii municipalităţii spun că în acest moment se lucrează la o analiză costuri-beneficii atât pentru cazul păstrării Halei pe amplasamentul actual, cât şi în cazul mutării acesteia cu câţiva metri mai în spate. 

„Nu a fost luată nicio decizie. Deocamdată doar se analizează costurile şi beneficiile”, au precizat sursele citate. 

Costurile Diametralei Buzeşti-Berzei-Uranus au crescut şi din cauza lucrărilor de canalizare ample ce sunt necesare în zonă, lucrări ce nu au fost prinse în proiectul iniţial.

“Sub Hala Matache este un canal colector de 100 de ani. Dacă acest canal colector cade, cade și hala. Acest canal colectează apa pluvială și menajeră din zona Piața Presei Libere, și toate cartierele de acolo. Se va pune un canal nou, lângă cel vechi, până în zona Grivița. Canalul vechi va fi umplut cu balast, îl compactăm astfel încât să nu apară probleme dacă se prăbușește. Deci lucrările din zona Halei Matache vor fi clar întârziate de soluția de a menține hala”, declara în toamna anului trecut, Ion Dedu, director executiv în cadrul Direcției pentru Transporturi și Sistematizarea Circulației din cadrul Primăriei Capitalei.

„Probabil că e mai ieftin să translatăm Hala Matache decât să mutăm reţeaua de canalizare, numai că există unele lucruri inestimabile. E vorba aici de un cartier care are un potenţial turistic uriaş, fiind piaţa centrală a oraşului, situată lângă gara centrală a oraşului. Hala Matache nu poate fi translatată pentru că, potrivit legii 422/2001, nu poţi strămuta un monument istoric decât în situaţii extreme, iar în acest caz nu este o calamitate”, a declarat Nicuşor Dan, preşedintele Asociaţiei „Salvaţi Bucureştiul”.

Lucrările la Bulevardul Uranus sunt blocate de aproximativ un an din cauza Halei Matache. Astfel, în acest moment, Primăria Capitalei nu deţine un aviz pentru continuarea lucrărilor în zonă. Prima etapă a Diametralei, cuprinsă între Piaţa Victoriei şi Vasile Pârvan trebuia finalizată încă din vara lui 2011. 

După prima etapă, urmează cea cuprinsă între Vasile Pârvan şi Piaţa George Coşbuc, care include şi un tunel pe sub Dealul Parlamentului, între Catedrala Neamului şi Casa Poporului. În fine, ultima etapă a lucrării cuprinde segmentul cuprins între Piaţa George Coşbuc şi Gara Progresul.

Cookies