Suporter pe Naţional Arena: îndură de sete şi roagă-te să nu ai nevoie la baie FOTOREPORTAJ

de:
07 sept. 2011
3 Afișari
Suporter pe Naţional Arena: îndură de sete şi roagă-te să nu ai nevoie la baie FOTOREPORTAJ

Cea mai mare aglomeraţie a fost la intersecţia dintre Mihai Bravu şi Maior Coravu, poliţiştii rutieri fiind mai tot timpul cu mîinile în aer pentru fluidizarea circulaţiei. Din această confruntare rutieră, cei mai „ciufuliţi” au ieşit taximetriştii. „Nu ne mai lasă, domnule, să parcăm nicăieri. Dau ăştia din mâini încontinuu. E nebunie curată până la Dristor. Eu vin de acolo şi nu m-au lăsat să parchez nicăieri”, a declarat pentru B365.ro un taximetrist ajuns în zona Iancului. Printre primii spectatori sosiţi pe stadion s-a aflat şi primarul Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, însoţit de fiul său şi prietena acestuia. Edilul a făcut şi un prognostic: „1-0, zic eu. Doamne ajută”, a declarat Piedone pentru B365.ro.

Odată ajunşi în faţa arenei, vigilenţa spectatorilor abia acum a fost pusă de fapt la încercare. Semnalistica i-a dat peste cap pe unii suporteri care susţin că au fost nevoiţi „să bată” de două ori la poarta stadionului înainte de a putea intra pe arenă. „La mine pe bilet scrie poarta J. Am fost acolo şi de acolo m-au trimis aici (n.r. – intrarea Maior Coravu). Până la urmă, pe unde să intru? Hotărâţi-vă!”, a spus revoltat un bucureştean care se afla pentru a doua oară la intrarea dinspre Maior Coravu. Dezorientarea unora ar putea fi explicată şi prin faptul că nu s-au uitat, cu atenţie, pe versoul biletului pentru a-şi face o idee despre locul unde ar trebui să ajungă.

Pentru că primarul Oprescu a anunţat că fumatul va fi interzis pe stadion, mulţi suporteri şi-au făcut stocul de nicotină cu câte două-trei ţigări o dată, în afara arenei. Măsura luată de autorităţi, de a permite fumatul doar la 20-30 de metri în afara arenei, a fost salutată de unii, criticată însă de alţii. „Mă bucur că nu le dă voie. Aşa nu se mai dă foc pe stadion”, şi-a argumentat punctul de vedere Ştefan, un bucureştean nefumător. În replică, prietenul său pe care reporterii B365.ro l-au găsit trăgând cu nesaţ dintr-o ţigară, a spus că va îndura greu emoţiile meciului fără să pufăiască. „Ar fi trebuit să ne lase măcar într-un loc amenajat în interior, nu să ne scoată afară. La câţi fumători sunt, mi-e greu să cred că nu va fi îmbulzeală la pauză”, a explicat tânărul. Pe teren însă, situaţia a fost alta: la pauză, fumătorii au ieşit pe culoarele laterale ale arenei şi au tras din ţigarete „în locurile special amenajate”, adică lângă stâlpii de susţinere unde nici măcar nu erau montate scrumiere. Astfel, mucurile zburau direct pe jos, iar în alte cazuri în scrumiere improvizate din găletuşe umplute cu nisip. .

Dacă municipalitatea a anunţat un timp de maxim 20 de minute pentru accesul pe stadion, suporterii spun că la acest capitol a fost mai bine – 10 minute, în medie. Dezorientarea unora dintre suporteri a fost suplinită, în cea mai mare măsură, de desfăşurătorul impresionant de de forţe de ordine, la fiecare câţiva paşi fiind câte un jandarm sau un reprezentant din partea organizatorilor care ar fi putut direcţiona orice „pierdut”.

Treptele despre care autorităţile spuneau că ar putea crea probleme nu au ridicat obstacole spectatorilor la momentul accesului, afluirea şi defluirea suporterilor desfăşurându-se organizat pe două benzi. Barele de protecţie, montate suplimentar pe ultima sută de metri, şi-au dovedit utilitatea, mai ales în partea superioară a stadionului înclinat destul de mult, la circa 35 de grade.

Cu locurile astfel identificate, sute de suporteri au luat cu asalt cafenelele şi fast-food-urile din incinta arenei, pentru a-şi cumpăra un suc, o apă, o bere fără alcool ori un hotdog. „Nu-mi place că trebuie să aştept, dar nu am ce să fac. Vin direct de la serviciu şi trebuie să-mi iau ceva de mâncare”, a declarat pentru B365.ro, Marius, un tânăr de aproximativ 30 de ani.

Reveniţi în tribune, suporterii mai masivi s-au declarat dezamăgiţi când s-au aşezat şi au constat că scaunele sunt „prea mici”. „Sunt prea mici scaunele pentru un om normal. Şi foarte apropiate între ele. Probabil s-au gândit că o să stăm mai mult timp în picioare şi că nu suntem interesaţi de cum arată. Dar e bine şi aşa decât deloc”, a spus râzând un bărbat de circa 50 de ani.

Nu la fel de amuzate au fost însă persoanele care au avut nevoie la toaletă. Grupurile sanitare aproape că nu puteau fi identificate vizual, ci doar întrebând din om în om. Mai mult decât atât, acestea s-au dovedit a fi insufuciente, cozile întinzându-se pe câţiva metri buni în afară, cel puţin în cazul doamnelor.

La fel de nepregătiţi s-au dovedit şi vânzătorii de la magazinele din incinta arenei. Cu sute de oameni aşteptând la rând, unii abia făceau aprovizionarea. Şi mai deranjant a fost faptul că, nefiind permis accesul cu băuturi din afara arenei, nu exista timp fizic pentru a-ţi putea cumpăra în pauză, ceva de băut, au remarcat spectatorii. „Am plecat la magazin cu 5 minute înainte de sfârşitul primei reprize, am stat toată pauza acolo şi am întârziat un sfert de oră din a doua repriză şi suc tot nu am mai prins să iau că s-a terminat”, a comentat pentru B365.ro, Ionuţ, un tânăr suporter. Situaţia a fost îngreunată şi de faptul că numărul vânzătorilor era mult subdimensionat în comparaţie cu clienţii, dar şi pentru că băuturile erau desfăcute din doze sau sticle şi turnate mai apoi în pahare de plastic. Despre bonuri fiscale pentru cumpărăturile făcute nici nu s-a mai pus problema în haosul creat în jurul magazinelor.

Dacă la intrare nu au fost semnalate incidente deosebite, la finalul partidei de fotbal, evacuarea de pe stadion s-a făcut destul de anevoios şi a durat aproximativ jumătate de oră. Cel puţin în cazul ieşirii dinspre Maior Coravu unde spectatorii au fost ţinuţi pe loc de bodyguarzi, preţ de zece minute, pe motiv că „la etajele inferioare ies oficialităţile”. Deoarece îşi pierduseră răbdarea, unii suporteri au început să strige lozinci împotriva autorităţilor, îmbrâncindu-se puţin cu BGS-ii. La alte porţi însă, cum ar fi cea dinspre Pierre Coubertin, spectatorii au părăsit arena în numai 10-15 minute. Disconfortul s-a prelungit în faţa stadionului unde începuseră deja să iasă maşinile din parcarea subterană, pietonii fiind nevoiţi să facă slalom printre autoturisme.

Atmosferă incendiară pe stadion

Nebunia s-a declanşat pe stadion cu aproape o jumătate de oră înainte de începerea partidei oficiale România-Franţa. Atmosfera incendiară a fost întreţinută pe ritmurile muzicale ale Shakirei şi, mai târziu, live, de Inna. Întreg stadionul a fost ridicat în picioare în mai multe rânduri de „valuri mexicane”, numele echipei naţionale fiind scandat de aproximativ 55.000 de suporteri în acelaşi timp într-un ecou deosebit de puternic.

Meciul a debutat la ora stabilită, 21.30, iar după mai puţin de un sfert de oră de joc, gazonul şi-a arătat limitele: întâi au sărit 3-4 bucăţi pentru ca, până la sfârşitul primei reprize, jumătatea de teren a tricolorilor să fie cu adevărat ciuruită, îndeosebi pe margine. Rulourile de gazon au fost deteriorate însă chiar de la primele pase şi alunecări ale jucătorilor francezi. Chiar dacă echipa României a menajat terenul la ultimele antrenamente, refuzând să se pregătească pe Naţional Arena, faptul că acesta a fost pus în funcţiune mai repede a împiedicat iarba să prindă rădăcini de susţinere cum trebuie, au explicat oficialii Primăriei Bucureşti.

Pe scaunul fiecărui spectator, organizatorii au pus câte un steag, o folie în culorile roşu, galben şi albastru, în funcţie de gradenă , alături de un mesaj al edilului şef al Capitalei: „Pentru că ştim cât de importantă este această zi pentru tine, îţi mulţumim că eşti aici şi îţi certificăm prezenţa în tribune. Eşti parte din istorie! Hai România!”, se menţionează în mesajul transmis de Oprescu.

Nebunia de pe stadion s-a mutat, la miezul nopţii, pe străzile din Sectorul 2 al Capitalei, unde curgeau valuri-valuri de oameni. Circulaţia s-a desfăşurat bară la bară şi, cu tot efortul poliţiştilor, s-a dovedit încă o dată că infrastructura rutieră este mult depăşită.

Un şofer s-atrezit cu maşina blocată pe trotuar, între Maior Coravu şi Iancului, de la momentul parcării sale până după meci fiind înconjurat de mai multe maşini. Ca să iasă a fost nevoit să îndepărteze şi un suport de ghivece din faţa unei florării.

Cookies