Nu cumpăraţi mâncare gătită din supermarket! În 68% din cazuri nu este conformă cu normele legale

de:
08 mai 2012
2 Afișari
Nu cumpăraţi mâncare gătită din supermarket! În 68% din cazuri nu este conformă cu normele legale

Inspectorii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) au efectuat mai multe controale la aproape 300 de operatori economici de la nivel naţional, care comercializează şi mâncăruri preparate în unităţile proprii. 68% dintre operatorii verificaţi nu respectau normele în vigoare. 158 de kilograme de alimente au fost oprite de la comercializare, fiind improprii consumului uman.

Printre produsele care au încălcat normele legislative din domeniul protecţiei consumatorilor, la Bucureşti, s-au numărat atât sosurile cât şi peştele prăjit. Inspectorii bucureşteni au descoperit, în urma verificărilor făcute, produsul ”sos 8 ierburi”, preparat propriu al unui retailer din domeniul bunurilor de larg consum, prezentat în caserole individuale cu data durabilităţii minimale 24.04.2012, deşi aceasta era depăşită din 3 aprilie, după cum indica ambalajul en-gros păstrat în dulapul frigorific. Când inspectorii au luat la puricat unitatea comercială şi i-au întrebat pe angajaţii magazinului de ce ambalajul en-gros indică o dată a durabilităţii minimale expirată, iar produsele de la raft, care au aceleaşi ingrediente au o altă dată a expirării, aceştia au ridicat din umeri.

În ţară au fost găsite aripi de pui prăjite stricate, cârnăciori rotisaţi expiraţi, pulpe de pui expirate şi pui grill expiraţi, carne şi lactate expirate.

Constantin Cerbulescu, preşedintele ANPC, a declarat, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, că mulţi comercianţi, inclusiv marile lanţuri de supermarketuri şi hipermarketuri prezente la nivel naţional obişnuiesc să încalce legislaţia în domeniul protecţiei consumatorilor, prelungind, fără drept, data durabilităţii minimale a produselor vândute la bucată.

În cadrul unui alt control, inspectorii ANPC au găsit macrou prăjit cu aspect deshidratat, specific unui produs vechi.

Controalele au mai scos la iveală faptul că unii agenţi economici vând ciorbă de burtă cu burtă fiartă anterior şi congelată şi nu prin preparare, în ziua servirii, punând astfel în pericol sănătatea consumatorilor. De asemenea, unele firme obişnuiesc să congeleze mâncarea nevândută şi să o amestece o zi sau două mai târziu cu preparatele proaspete. Unităţile care comercializează mâncare gătită au fost găsite şi cu ouă depozitate la temperatura mediului ambiant din blocul alimentar, produse din carne tratată termic şi carne fiartă alături de carne de pasăre şi carne de porc, în acelaşi frigider, contrar normelor privind protecţia consumatorilor.

Comercianţii nu obişnuiesc nici să îşi verifice metrologic cântarele, aşa cum prevede legea. Astfel, în unele cazuri, consumatorii pot plăti preţul unui kilogram pentru doar 800 g din produsul respectiv.

Cookies