Superlativele Capitalei: de la cel mai scump apartament la cea mai scumpă maşină

de:
19 nov. 2010
1 Afișari
Superlativele Capitalei: de la cel mai scump apartament la cea mai scumpă maşină

Deşi în multe cazuri superlativele Capitalei pălesc atunci când sunt aşezate în context global, capitala României se întrece totuşi cot la cot cu alte mari oraşe ale lumii în unele privinţe.

Cel mai cunoscut exemplu este Palatul Parlamentului, a doua clădire din lume ca suprafaţă, după Pentagon şi a treia din lume ca volum, după clădirea de asamblare a rachetelor de la Cape Canaveral din Florida şi după piramida lui Quetzalquatl din Mexic. Cifrele sunt cu adevărat impresionante: 330.000 de metri pătraţi şi un volum de 2.550.000 de metri cubi.

Dacă Nicolae Ceauşescu a aşezat Bucureştiul pe harta mondială, la capitolul clădiri administrative, fraţii Robert şi Ionuţ Negoiţă l-au aşezat pe harta Europei, în domeniul industriei de ospitalitate. Hotelul de patru stele pe care l-au construit în anul 2007, Rin Grand Hotel, este cel mai mare de pe Bătrânul Continent şi găzduieşte 1.410 camere.

Suprafaţa şi volumul clădirilor nu sunt însă compensate şi de o creştere similară pe plan vertical, astfel că cea mai înaltă clădire din Bucureşti, Bucharest Tower Center (120 de metri), situată în zona 1 Mai, nu se poate lua la întrecere cu suratele sale din marile oraşe de pe mapamond.

Un fost institut de cercetare din perioada comunistă şi un apartament nou-nouţ cu opt camere din zona Herăstrău sunt alte două superlative ale Bucureştiului. Fostul sediu al Institutului de cercetare-dezvoltare în ştiinţe fizice şi naturale IMOD Bucureşti, situat în apropiere de Piaţa Victoriei, este cea mai scumpă casă scoasă la vânzare în Capitală. Proprietarul cere pentru imobilul cu 25 de camere suma de 8,5 milioane de euro.

Apartamentul de opt camere din nordul Capitalei poate fi cumpărat pentru jumătate din această sumă, mai exact 3.990.000 de euro, negociabil. El dispune de opt băi, saună, jacuzzi, sală de fitness, 8 aparate de aer condiţionat Dakin, încălzire prin pardoseală Rehau, bucătării Boffi, electrocasnice Miele şi Gaggenau şi electronice Bang & Olufsen. Apartamentul vine la pachet cu patru locuri de parcare în subteran şi are o suprafaţă totală de 568 de metri pătraţi.

Piaţa imobiliară din Bucureşti cuprinde cele mai ridicate preţuri, iar asta nu e de mirare din vreme ce Capitala deţine supremaţia în ţară în ceea ce priveşte numărul de milionari în euro: în total 120, cu o avere cumulată de 16 miliarde de euro, după cum s-a estimat în ediţia din 2010 a Topului 300 Capital. Potrivit acestui top, Ion Țiriac este cel mai bogat bucureştean, cu o avere estimată la aproximativ 1,6 miliarde de euro, urmat de Dinu Patriciu, a cărui agoniseli totalizează 1,45 miliarde de euro, şi de familia Adamescu, cu posesiuni estimate la 1,3 miliarde de euro. Ediţia pe 2010 a Forbes 500 miliardari, publicaţie aflată în proprietatea lui Dinu Patriciu, prezintă însă o altă ierarhie a celor mai avuţi bucureşteni. Astfel, Patriciu ocupă locul fruntaş, cu 2,3 miliarde de euro, fiind urmat de Ion Țiriac, cu 800 de milioane de euro şi de Radu Dimofte şi Gabriel Popoviciu, fiecare cu câte 420 de milioane de euro.

În ceea ce priveşte imobilele istorice, superlativele se măsoară nu în metri pătraţi şi sume de bani, ci în veacuri. Cea mai veche clădire din Bucureşti este Biserica Sfântul Anton, zidită în secolul XVI de către voievodul Mircea Ciobanu şi care a suferit o serie de modificări de atunci. Casa Melik, ridicată în jurul anului 1760 este în schimb cea mai veche clădire laică din Bucureşti. Casa Melik adăposteşte în prezent muzeul Theodor Pallady.

La capitolul autoturisme, cea mai scumpă maşină scoasă la vânzare în Bucureşti, potrivit catalogului Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Automobile, este un Mercedes SL 65 AMG, cu preţul de 237.000 de euro.

Cookies