Super Harta Reciclării. Aici găsești centrele de reparații, de donații sau magazine SH din București și restul țării

22 nov. 2024
2432 afișări
Super Harta Reciclării. Aici găsești centrele de reparații, de donații sau magazine SH din București și restul țării
Super Harta Reciclării. Aici găsești centrele de reparații, de donații sau magazine SH din București și restul țării | Foto simbol: Pexels

Harta Reciclării are scopul de a veni în ajutorul celor care vor să se implice activ în protejarea mediului înconjurător. Cu ajutorul acesteia, bucureștenii, și nu numai, pot găsi locurile unde să doneze haine, să repare obiecte vechi, sau de unde să închirieze diverse lucruri de care au nevoie.

Harta Reciclării – locul unde găsești centre de donații, SH-uri sau magazine zero waste

La fiecare curățenie generală se întâmplă să găsim prin casă obiecte pe care nu le mai folosim sau haine pe care nu le mai purtăm, însă parcă nu le-am arunca pentru că sunt încă bune. Pentru a veni în ajutorul bucureștenilor, și nu numai, care nu știu ce să facă cu aceste lucruri sau nu au cui să le ofere a fost creată o hartă dedicată reciclării.

Harta reciclării îți arată unde găsești:

  • Ateliere de reparații,
  • Centrele de donații,
  • Centre de închirieri,
  • Magazine pentru cumpărături second-hand,
  • Magazine zero waste,
  • Punctele de colectare a ambalajelor cu garanție sau a deșeurilor periculoase,
  • Etc.

Asociația Viitor Plus, al cărui proiect aparține Harta Reciclării, consideră că afacerile de tipul magazinelor SH, al atelierelor de reparații și al centrelor de închirieri pot prospera într-un oraș precum Bucureștiul. Câteva afaceri de acest gen sunt:

  • Kiddos Toys Club România – un centru de închiriere de jucării, oferă părinților o alternativă sustenabilă și economică,
  • Bine Boutique – magazinul caritabil al Crucii Roșii,
  • Italian Vintage Shop – un magazin de antichități unde pot să și bei o cafea sau un cocktail.

Prin intermediul site-ului hartareciclarii.ro, fiecare poate găsi sau adăuga centrele în care pot dona, închiria, repara sau cumpăra second hand. Harta este disponibilă atât pentru cei care locuiesc în București, cât și în celelalte orașe ale României. Scopul acesteia este de a promova economia circulară și sustenabilitatea urbană.

În data de 21 noiembrie 2024 a avut loc evenimentul–dezbatere „Pentru un București circular”. La acesta au fost participat experți în sustenabilitate, precum și 4 inițiative antreprenoriale de economie circulară din oraș.

Transformarea Bucureștiului dintr-o aglomerare urbană într-o rețea de comunități sustenabile poate începe cu implementarea economiei circulare. Într-un oraș dinamic, dar fragmentat, precum capitala României, este nevoie de activarea unui spirit comunitar care să pună în centru responsabilitatea colectivă și participarea activă a cetățenilor. Donația, închirierea, repararea sau achiziția de produse second-hand nu doar că reduc deșeurile, dar stimulează interacțiunea între oameni și întăresc legăturile comunitare, transmis reprezentanții asociației Viitor Plus.

Orașele mari, precum Capitala sunt consumatoare de resurse, iar reducerea deșeurilor și reutilizarea materialelor sunt practici esențiale pentru protejarea mediului înconjurător. Prin trecerea la modele circulare de economie, Bucureștiul poate contribui la reducerea emisiilor de carbon, la protecția ecosistemelor și la dezvoltarea durabilă a orașului.

Radu Hădăreanu, managerul programului Harta Reciclării al asociației Viitor Plus, a declarat:

Economia circulară reprezintă cheia pentru transformarea Bucureștiului într-un oraș mai sănătos, mai conectat și mai prosper. Prin reducerea deșeurilor, reutilizarea resurselor și dezvoltarea comunităților locale, putem construi un viitor durabil pentru capitală și locuitorii săi. Fiecare donație, reparație sau alegere sustenabilă contribuie la un București Circular – o viziune unde mediul, economia și comunitatea merg mână în mână.

Un exemplu de produs ce ajunge de cele mai multe ori să fie înlocuit în câțiva ani este telefonul mobil – una dintre cele mai mari surse de poluare electronică. Pentru fabricarea unu telefon de tip smartphone este nevoie de 44 kg de materii prime, printre care se găsesc și materiale rare.

La nivel global, doar în 2022 au devenit deșeuri un total de 5 miliarde de telefoane.

Te-ar mai putea interesa și:

Cookies