ESENTIAL

Super-casa făcută de studenţii bucureşteni va fi scoasă la licitaţie VEZI CUM ARATĂ

Cei care vor să asigure un viitor mai „verde” pentru copiii lor şi, totodată, să susţină România la competiţia internaţională Solar Decathlon Europe, ce se va desfăşura la Madrid, pot participa la licitaţia care are loc, joi, în Capitală. Preţul de pornire al casei este de 50.000 de euro, în contextul în care costul construirii şi utilării acesteia este de două ori şi jumătate mai mare.

Echipa PRISPA scoate la licitație prototipul casei solare pe care o va prezenta în septembrie la Solar Decathlon Europe. Evenimentul va avea loc joi, la ora 20:00, în parcarea magazinului Leroy Merlin, din Șoseaua Chitilei nr. 284. Prețul de intrare în licitație este de 50.000 de euro, deși valoarea estimată a casei este de 125.000 de euro.

PRISPA este proiectul casei solare, 100% independentă energetic, realizat de prima echipă românească calificată la concursul Solar Decathlon Europe 2012, cea mai importantă competiție de arhitectură sustenabilă și tehnologii integrate. Cu o arhitectură inspirată din tradițional, dar cu o tehnologie actuală, PRISPA este gândită pentru a răspunde cerințelor de confort ale omului contemporan.

Cei 40 de studenți ai echipei PRISPA au construit casa solară în București, ca un exercițiu înaintea asamblării construcției la Madrid. Prototipul se află în parcarea magazinului Leroy Merlin și este vizitabil până pe 7 august.

Casa și echipa sunt pregătite pentru competiție, însă fondurile necesare deplasării nu sunt încă acoperite. Din acest motiv, prototipul casei PRISPA va fi scos la licitație cu un preț de intrare de 50.000 de euro, în contextul în care numai instalațiile sunt evaluate la 41.000 de euro. Mobilierul, electrocasnicele și transportul până la terenul viitorului beneficiar sunt incluse în prețul locuinţei.

Pentru a reprezenta România la Madrid, la prima participare la Solar Decathlon, PRISPA are nevoie de ajutorul tuturor românilor. Echipa PRISPA poate fi susţinută și donând kilometrii necesari pentru a ajunge la Madrid prin sistemul de donații online – http://prispa.org/donatii/

PRISPA este proiectul de casa independentă energetic realizat de prima echipă de studenţi români calificată la concursul Solar Decathlon Europe 2012, cea mai cunoscută competiţie care promovează cercetarea în domeniul arhitecturii sustenabile.

Design-ul PRISPA răspunde contextului românesc, cu toate implicaiile sale socio-politice, economice şi culturale. Deşi este un experiment, răspunsul este unul realizabil şi sustenabil, mizând pe reutilizarea elementelor care se regăsesc în arhitectura tradiţională.

Printre tehnologiile ecologice folosite pentru această casă se numără panourile solare, amplasate pe mai bine de jumătate din suprafaţa acoperişului, celulele fotovoltaice, parcarea pentru biciclete, reciclarea apei gri, folosirea unor materiale de construcţii tradiţionale, integrate în acest concept nou.

De asemenea, proiectul încearcă să ofere o soluţie la problema degradării zonelor rurale, care a suferit o accelerare considerabilă în ultimii ani. „Credem că regenerarea satului românesc este nu numai o metodă de a readuce atenţia asupra unor surse ale culturii naţionale, dar şi o problemă pentru care este trebuie să găsim rapid soluţii sustenabile”, susţin reprezentanţii proiectului.

Suprafaţa totală a casei PRISPA este de 88,35 mp, din care prispa ocupă 12,15mp, vestibulul are 3,65mp, livingul ocupă 15,20mp, zona de dining are 10,80mp, suprafaţa bucătăriei este de 6,15mp, baia are 5,10mp, dormitorul are 9,45mp, biroul ocupă 9,25mp, mansarda are 16,60mp – din care camera tehnică ocupă 10,50mp.

Construcţia modulară a casei face posibilă extinderea suprafeţei acesteia după necesităţile fiecărei familii.

20 de case ecologice din întreaga lume, înscrise în concurs

La expoziţia-concurs Solar Decathlon Europe 2012 vor participa alte 19 echipe din ţări precum Germania, Danemarca, Spania, Franţa, Olanda, Ungaria, Italia, Norvegia, Portugalia, Regatul Unit, China, Japonia, Brazilia şi Egipt.

Solar Decathlon Europe este un concurs internaţional dedicat universităţilor din întreaga lume pentru a concepe şi construi o casă care să utilizeze exclusiv energia solară şi care va fi echipată cu tehnologii de maximă eficienţă energetică. Competiţia a fost iniţiată de către Departamentul de Energie al Statelor Unite ale Americii, în anul 2002. În Europa, acest concurs este organizat de către Guvernul Spaniei şi Universitatea Tehnică din Madrid, cu sprijinul Departamentului de Energie al SUA. Participanţii sunt exclusiv universităţi, colegii şi alte instituţii de învăţământ postliceal acreditate. Echipele de studenţi se vor întrece în a proiecta, construi şi exploata în mod eficient o casă alimentată exclusiv cu energie solară.

Citeşte şi: O super-casă făcută de studenţii bucureşteni ajunge la Madrid VEZI CUM VA ARĂTA

                 Super-casa ecologică făcută de studenţii bucureşteni prinde contur VIDEO


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button