Super-casa făcută de studenţii bucureşteni pleacă la Madrid

de:
24 aug. 2012
5 Afișari
Super-casa făcută de studenţii bucureşteni pleacă la Madrid

După o licitaţie eşuată, în cadrul căreia nimeni nu a cumpărat casa PRISPA, prototipul solar 100% românesc şi-a găsit un proprietar, care a achiziţionat imobilul cu 50.000 euro. După întoarcerea de la Madrid, casa PRISPA va fi asamblată în comuna Moinești, din judeţul Bacău.

Casa PRISPA a fost încărcată în cele şase camioane care o vor transporta spre Madrid, urmând ca pe 27 septembrie să plece și echipa. Pe 31 septembrie va începe asamblarea prototipului independent energetic pe situl din Villa Solar din Madrid.

Înainte de plecare, studenţii vor să îşi ia rămas bun şi să le mulţumească tuturor susţinătorilor, invitându-i pe toţi la premiera scurtmetrajului BASM, realizat de regizorul Tudor Botezatu în casa PRISPA. Evenimentul va avea loc sâmbătă, la Noul Cinematograf al Regizorului Român, la ora 18:00. După vizionare, la Clubul Țăranului, bucureştenii sunt invitaţi la o ultimă poveste înainte de drum.

„Privim cu emoții viitorul foarte apropiat. Din 13 până în 30 septembrie, casa PRISPA va fi expusă în Villa Solar și va concura, alături de alte 19 case realizate de echipe de universități din întreaga lume, la Solar Decathlon Europe 2012, cel mai important concurs de arhitectură și tehnologii aplicate din lume. Sperăm să ne întoarcem acasă victorioși. Să ne țineți pumnii!”, au precizat studenţii care au realizat casa PRISPA.

Ordinul Arhitecților din România, susținător al proiectului PRISPA încă din primele lui etape, a pus bazele Asociației PRISPA pentru a se asigura că pionieratul iniţiat de prima echipă românească participantă la Solar Decathlon Europe va avea continuitate.

După concurs, tinerii români vor vinde drepturile de proprietate intelectuală asupra planurilor şi conceptului casei PRISPA unei companii care vrea să facă o variantă industrializată a acestui imobil.

Prima casă solară 100% românească, favorită la podium

Chiar dacă nu vor câştiga bani la competiţia internaţională, studenţii bucureşteni vor să ajungă cu prototipul la Madrid pentru a obţine recunoaşterea proiectului la nivel internaţional. „Concursul validează ceea ce poate casa, este certificatul nostru pentru eficienţă energetică. Dacă ajungem la Madrid, atunci clar casa asta are acel certificat, este testată şi validată la nivel internaţional şi astfel poate fi mai uşor acceptată şi la noi”, a declarat, anterior, pentru B365.ro, Alexandra Petraru, coordonatorul de comunicare al proiectului PRISPA.

Până în prezent, juriul de la Madrid a privit cu ochi buni casa PRISPA, prototip care se numără printre favoritele la podium. Prima casă solară 100% românească a obţinut, la testele efectuate, rezultate foarte bune la secţiunile industrializare şi eficienţă energetică. ”Am aflat că am fi printre favoriţi, dar acum ar trebui să şi ajungem la Madrid. Suntem printre favoriţi şi la proba de comunicare pentru că noi am depus mult mai mult efort şi am găsit strategii neconvenţionale tocmai pentru că nu am avut fonduri. Noi, din start, faţă de unii dintre ei am pornit cu un buget 0. Unele echipe au avut bugete asigurate de universităţi, iar altele au avut sponsori care le-au dat bani sau au fost mai uşor convinşi să le dea materiale. Alte ehipe, cum este cazul celor din Norvegia şi Olanda, au renunţat pentru că nu au mai avut fonduri, dar acestea au pornit din start cu proiecte foarte scumpe, de câteva sute de mii de euro”, a punctat Alexandra Petraru.

Concurenţii vor fi punctaţi de juriu pentru arhitectură, inginerie şi construcţii, eficienţă energetică, comunicare şi responsabilizare socială, industrializare şi viabilitate pe piaţă, inovaţie şi sustenabilitate. De asemenea, se vor da puncte în funcţie de măsurătorile obţinute în urma bilanţului energetic, dar şi după contorizarea condiţiilor de confort şi a gradului de funcţionare al casei.

De la arhitectura tradiţională, la tehnologia „verde” a viitorului

Cu o arhitectură inspirată din tradițional, dar cu o tehnologie actuală, PRISPA este gândită pentru a răspunde cerințelor de confort ale omului contemporan. Proiectul încearcă să ofere şi o soluţie la problema degradării zonei rurale, care s-a accentuat în ultimii ani. „Credem că regenerarea satului românesc este nu numai o metodă de a readuce atenţia asupra unor surse ale culturii naţionale, dar şi o problemă pentru care este trebuie să găsim rapid soluţii sustenabile”, susţin reprezentanţii proiectului.

Casa a fost inspirată uşor din tradiţional, păstrând câteva elemente ale arhitecturii rurale şi modul de conformare a spaţiilor. Aidoma locuinţelor tradiţionale, prima casă solară 100% românească are prispa şi spaţiile de depozitare în zona de nord. Însă, la Madrid, spaţiul de depozitare din zona de nord va avea toate rezervoarele de apă pentru că participanţii la concurs nu au voie să sape fundaţie, să se racordeze la pânza freatică sau la canalizare.

PRISPA are şi staţie de reciclare a apei gri, care colectează apa de uz menajer, de la duş sau de la maşina de spălat vase, pentru a o folosi la toaletă.

Casa construită de studenţii bucureşteni îşi produce singură energia electrică necesară, prin intermediul panourilor fotovoltaice. Vara, energia electrică produsă ajunge la circa 8 kWh, cu 1 kWh mai mult faţă de cât are nevoie imobilul pentru a funcţiona în parametri normali. Chiar dacă energia electrică folosită este dublă faţă de cea a unui consumator casnic, curentul electric consumat asigură iluminatul locuinţei, energia necesară pentru gătit, funcţionarea aparaturii electronice şi electrocasnice, a instalaţiei de climatizare, încălzirea apei sau a locuinţei, pe perioada iernii, dar şi purificarea aerului din interior.

În timpul iernii, casa produce aproximativ 6 kWh de curent electric şi, pentru a evita folosirea bateriilor, care ar fi crescut substanţial preţul casei, studenţii au hotărât că cea mai bună metodă de implementare ar fi prin racordarea la reţeaua de distribuţie a energiei electrice. Prin intermediul legii promovării surselor de energie regenerabilă, 220/2008, proprietarul casei PRISPA poate ceda surplusul de energie produsă vara, iar în timpul iernii poate primi de la compania de distribuţie energia electrică necesară pentru a-şi asigura tot confortul fără să resimtă faptul că această casă nu produce suficient curent electric în timpul sezonului rece.

Vezi aici: Cum arată casa PRISPA

PRISPA concurează cu alte 19 de case din întreaga lume

Solar Decathlon Europe este un concurs internaţional dedicat universităţilor din întreaga lume pentru a concepe şi construi o casă care să utilizeze exclusiv energia solară şi care va fi echipată cu tehnologii de maximă eficienţă energetică. Competiţia a fost iniţiată de către Departamentul de Energie al Statelor Unite ale Americii, în anul 2002. În Europa, acest concurs este organizat de către Guvernul Spaniei şi Universitatea Tehnică din Madrid, cu sprijinul Departamentului de Energie al SUA. Participanţii sunt exclusiv universităţi, colegii şi alte instituţii de învăţământ postliceal acreditate. Echipele de studenţi se vor întrece în a proiecta, construi şi exploata în mod eficient o casă alimentată exclusiv cu energie solară.

Principalul susţinător al competiţiei Solar Decathlon este Ministerul Spaniol al Lucrărilor Publice, prin intermediul Secretarului de Stat pentru Locuinţe şi Dezvoltare Urbană, cu asistenţa Universităţii Politehnice din Madrid, a Uniunii Europene şi a Departamentului pentru Energie din cadrul guvernului american. Competiţia Solar Decathlon Europe este, de asemenea, sprijinită de Consiliul Local al oraşului Madrid şi de IDAE.

La expoziţia-concurs Solar Decathlon Europe 2012 vor participa alte 19 echipe din ţări precum Germania, Danemarca, Spania, Franţa, Olanda, Ungaria, Italia, Norvegia, Portugalia, Regatul Unit, China, Japonia, Brazilia şi Egipt.

Concurenţii vor fi punctaţi de juriu pentru arhitectură, inginerie şi construcţii, eficienţă energetică, comunicare şi responsabilizare socială, industrializare şi viabilitate pe piaţă, inovaţie şi sustenabilitate. De asemenea, se vor da puncte în funcţie de măsurătorile obţinute în urma bilanţului energetic, dar şi după contorizarea condiţiilor de confort şi a gradului de funcţionare al casei.

Cookies