Supă la plic: un produs cu până la 10 E-uri și extrem de multă sare. Un nou avertisment InfoCons

26 ian. 2022
435 Afișari
Supă la plic: un produs cu până la 10 E-uri și extrem de multă sare. Un nou avertisment InfoCons
Supa la plic: un produs cu până la 10 E-uri și extrem de multă sare. Un nou avertisment InfoCons

Cu toții am mâncat supă la plic cel puțin odată. Este ușor de preparat, ne potolește foame și poate fi preparată chiar și la birou. Fiind un preparat atât de convenabil este des întâlnit în dieta oamenilor. Știam că supa la plic nu este sănătoasă, iar acum InfoCons ne arată cât de nesănătoase este de fapt aceasta.

Supă la plic cu 156% mai multă sare decât doza zilnică recomandată

InfoCons a realizat un studiu asupra produselor de tip supă la pilc. Pentru realizarea acestuia au fost analizate etichetele produselor ce se regăsesc pe piața din România. Au fost în total analizate 29 de produse ale următorilor producători/distribuitori: Unilever South Central Europe, SC Lucsor Impex SRL, SC Marathon Distribution Group SRL, Nestle Romania SRL, Kaufland Romania SCS, SC Lidl Discount SRL, SC Atlas Concept SRL, Auchan Romania SA, Tan-Viet International S.A, Nissin Foods Kft, Nestle Adriatic S.d.o.o. și Tehnocom SRL.

Informațiile ce au fost colectate cu ocazia realizării studiului, au fost mai apoi centralizate si analizate. În ceea ce privește ingredientele regăsite în compoziția acestora:

 • 89,66% din ele au în compoziție tăiței sau paste. Procentul acestora din compoziția produsului este cuprins între 44,9% și 93%.
 • 44,83% din ele au în compoziție legume deshidratate. Procentul acestora din compoziția produsului este cuprins între 2,2% și 28,5%.

Alte ingrediente ce se află în compoziția supelor la plic sunt aromele, artificiale sau naturale, și condimentele.

Produsele de acest tip conțin până la 10 E-uri

Produsele de tip supă la plic sunt pline de E-uri. Conform celor descoperite de InfoCons cu ocazia acestui studiu efectuat 93,10% din produsele examinate au în compoziția lor E-uri. Numărul de aditivi alimentari din acestea este cuprins între 0 și 10. Astfel că:

 • 3,45% din produsele examinate au în compoziție 10 E-uri.
 • 6,90% din produsele examinate au în compoziție 9 E-uri.
 • 10,34% din produsele examinate au în compoziție 8 E-uri.
 • 3,45% din produsele examinate au în compoziție 7 E-uri.
 • 10,34% din produsele examinate au în compoziție 6 E-uri.
 • 37,93% din produsele examinate au în compoziție 5 E-uri.
 • 6,90% din produsele examinate au în compoziție 4 E-uri.
 • 10,34% din produsele examinate au în compoziție 2 E-uri.
 • 3,45% din produsele examinate au în compoziție 1 aditiv alimentar.
 • 6,90% din produsele examinate NU au în compoziție E-uri.

Aditivii alimentari regăsiți cel mai des în aceste produse sunt: monoglutamat de sodiu (E621), carbonați de potasiu (E501 și E500), guanilat disodic (E627) și inozinat disodic (E631)

Valoarea energetică a acestor tip de produse variază între 19 kcal și 459 kcal. În ceea ce privește cantitatea de sare raportată la 100 de grame de produs aceasta variază între 7g și 15,2g. Cantitatea de sare ce este recomandat de Organizația Mondială de Sănătate este de 5 grame de zi.

 

 

Cookies