Suntem la coada listei. București este capitala din Europa cu cea mai mică suprafață de spațiu verde pe cap de locuitor

10 iul. 2021
387 afișări
Suntem la coada listei. București este capitala din Europa cu cea mai mică suprafață de spațiu verde pe cap de locuitor

Din păcate suntem din nou la coada listei atunci când vine vorba de un top european cu privire la suprafața de spațiu verde pe cap de locuitor. Cu toate că simțeam acest lucru, acum este și oficial. Nu bifăm limita minimă impusă de OMS la nivel mondial. Unde mai pui că nici măcar pe cea națională, stabilită în Constituție.

București este oficial capitala din Europa care deține cea mai mică suprafață de spații verzi pe cap de locuitor. Avertismentul este unul serios, mai ales că parcurile și zonele verzi aduc atât oxigenul mult necesar vieții, cât și o stare de bine mai bună.

București, sub limita propusă de OMS privin spațiul verde

Astfel capitala României, București, are doar 7,1 metri pătrați de spații verzi pe cap de locuitor. Acesta este cu mult sub limita de 9 metri pătrați strabilită de Organizația Mondială a Sănătății ca fiind un minim necesar pentru o bună dezvoltare a unui oraș. Mai mult, în Constituție, există și o prevedere națională cu privire la acest aspect, 26 de metri pătrați. Totuși, valoarea stabilită de România din proprie inițiativă este chiar mai mare decât media europeană care se situează undeva pe la 18 metri pătrați pentru fiecare locuitor, potrivit smartradio.ro.

Ce orașe iau fața Bucureștiului în statistici

Printre capitalele care bat la capitolul spații verzi și ne fac pur și simplu să simțim că trăim între betoane se numără vecinele noastreSofia, Budapesta și chiar Roma, capitala Italiei. Aceste orașe au spațiu dublu față de noi.  Totuși, campioanele Europei privind zonele verzi sunt Praga, Stockholm sau Dublin, care au de cinci-șase ori mai multe zone verzi decât Bucureștiul.

Pe penultimul loc se află însă Lisabona, capitala Portugaliei, însă chiar și ea se află totuși peste limita indicată de OMS, chiar dacă la mustață.

Problemă mare în București cu spațiul verde

Alberto Groşescu, drectorul ARCEN, spune că avem o problemă cu spațiul public în general, atât când vine vorba de parcuri și gradini, cât și de piețe unde oamenii ar putea să se plimbe.

„Bucureştiul în momentul de faţă are o problemă destul de mare în ceea ce priveşte spaţiul public, atât ca suprafaţă pe cap de locuitor (suntem capitala cu cel mai scăzut număr de metri pătraţi de parcuri şi grădini publice), cât şi ca lipsă de pieţe publice în care oamenii să se întâlnească, să privească, să vorbească“, spune Alberto Groşescu, director executiv al ARCEN – Asociaţia Română pentru Cultură, Educaţie şi Normalitate.

După Revoluție, spațiu verde s-a redus cu 7% în Capitală

Suprafața spațiilor verzi din Capitală s-a redus cu aproximativ 7% în ultimii 25 de ani, arată INS într-o statistică. Șocant este în schimb faptul că media europeană a crescut 38% fix în aceeași perioadă.

Trebuie să nu uităm că PMB a primit anul trecut o amendă de 100.000 de lei de la Garda de Mediu după ce s-a descoperit că Registrul Spațiilor Verzi nu există, el fiind un instrument obligatoriu de indexare a spațiilor verzi dintr-un oraș.

Cookies