“Suntem foarte îngrijorați!”, spun americanii despre chinezi. Joe Biden vorbește azi la telefon cu Xi Jinping, pentru prima dată de când a început războiul

18 mart. 2022
413 Afișari
“Suntem foarte îngrijorați!”, spun americanii despre chinezi. Joe Biden vorbește azi la telefon cu Xi Jinping, pentru prima dată de când a început războiul
“Suntem foarte îngrijorați!”, spun americanii despre chinezi. Joe Biden vorbește azi la telefon cu Xi Jinping, pentru prima dată de când a început războiul | Foto simbol. Sursa: Pixabay

Președintele Statelor Unite, Joe Biden, și  cel al Chinei, Xi Jinping, vor vorbi astăzi la telefon  despre invazia Rusiei în Ucraina. Aceasta va fi prima discuție, la acest nivel, dintre SUA și China , de când Vladimir Putin a pornit războiul din Ucraina.

Biden și Xi Jinping stau de vorbă într-un context în care americanii se declară explicit îngrijorați de posibilitatea ca statul chinez să îl ajute militar pe Putin.

Războiul din Ucraina – Cine cine ține, totuși, China?

Îngrijorarea a fost exprimată explicit inclusiv de secretarul de presă al Casei Albe, Jen Psaki și a avertizat că, într-un asemenea scenariu, decizia Chinei „ar avea consecințe”:

Este o îngrijorare crescută și semnificativă. Secretarul de stat tocmai a transmis asta și, cu siguranță îngrijorările noastre legate de faptul că China ar sprijini Rusia în orice fel – la invazia unei alte ţări – sunt semnificative și răspunsul nostru va consta în consecințe. Nu voi rezuma cum vor arăta aceste consecințe. Președintele Biden va discuta cu președintele Xi și va vorbi direct despre asta.

În ultima săptămână, au existat informații potrivit cărora Rusia ar fi solicitat deja Chinei sprijin economic și militar, dar aceste informații au fost dezmințite și de la Moscova, și de la Beijing.

Chestiunea a fost subiect și la recenta  întâlnire de la Roma dintre  consilierul pe probleme de securitate națională al lui Biden, Jake Sullivan, și diplomatul chinez Yang Jiechi. La întâlnire, care ar fi fost destul de intensă și ar fi durat 7 ore,  Sullivan ar fi avertizat partea chineză de „potențiale urmări și consecinţe” pentru Beijing în cazul în care China decide să sprijine Moscova.

Un eventual ajutor militar din partea Chinei ar putea avea un impact semnificativ în evoluția războiului din Ucraina, care a ajunsa astăzi în cea de-a 23-a zi, cu mult mai mult decât ar fi estimat Vladimir Putin atunci când a pornit invazia.

Cookies