Asociația Pro Infrastructură solicită Primăriei Capitalei ca lățimea minimă a pistei velo unidirecționale să fie de 1,8 metri, ci nu cum prevede proiectul propus de administrație, ce vizează realizarea unor piste de 1, respectiv 1,5 metri.
Masterplanul Velo a fost pus în dezbatere publică de două ori – în august 2024 și în februarie 2025 (azi, 18 februarie, fiind ultima zi în care proiectul se mai află în dezbatere publică).
Asociația Pro Infrastructură salută și susține demersul realizării Masterplanului Velo, fiind inspirat în mare parte din ghidurile țărilor de vest europene, ce conțin numeroase concepte, prevederi și acțiuni sănătoase, însă versiunea actualizată substituie unele puncte cheie ale strategiei.
Primăria Generală își propune finalizarea documentului de masterplan velo cu o ultimă dezbatere publică. Așa cum am anunțat încă din august 2024, Asociația Pro Infrastructură salută și susține demersul. Bicicleta este a doua cea mai bună soluție de a descongestiona traficul auto, după transportul public, fiindcă oferă o alternativă la condus unora dintre actualii șoferi, cel puțin pentru anumite deplasări în oraș, scoțând o parte din mașinile de pe străzile super-aglomerate.
Așa cum vă spuneam și în vară, Masterplanul Velo al Municipiului București (MPVB) e inspirat în mare parte din ghidurile țărilor vest europene și conține numeroase concepte, prevederi și acțiuni sănătoase. De exemplu, recomandă separarea fizică a pistelor velo de traficul auto.
Din păcate, în versiunea actualizată încă supusă dezbaterii publice până mâine, 18 februarie, remarcăm nefericita alegere de a substitui unele puncte cheie ale strategiei cu prevederi ale unui ghid românesc dezvoltat de OPTAR, Organizația pentru Promovarea Transportului Alternativ în România.
Asociația spune că, deși masterplanul recunoaște că lățimea minimă necesară unei piste trebuie să țină cont de abaterea cauzată de echilibrul pe două roți, Primăria Capitalei insistă cu lățimile minime pe pistele secundare de 1 metru, respectiv 1,5 metri pe cele principale.
Recomandăm tuturor responsabililor implicați să încerce mersul pe bicicletă, pe o bandă de 1 metru cu mașinile vâjâind pe lângă cap, ca exercițiu obligatoriu înaintea definitivării masterplanului.
Cu siguranță sunt categorii de utilizatori, ca de pildă livratorii și amatorii de senzații tari pe două roți, care vor folosi orice brumă de infrastructură velo. Însă cei mai mulți oameni vor evita în continuare pistele nesigure și inconfortabile!
Astfel că, Asociația Pro Infrastructură solicită PMB să ia în calcul ca lățimea minimă a pistei velo unidirecționale să fie de 1,8 metri, rezultată din lățimea în mișcare (1m) și abaterea maximă (0,8m), pentru ca locuitorii Capitalei să înlocuiască mașina personală sau mijloacele de transport public cu bicicleta.
Te-ar mai putea interesa și: