“Sunt multe piese de teatru în București care merită văzute!” Lista lui Andi Vasluianu. Confesiunile unui actor care-și iubește meseria și orașul | INTERVIU

09 ian. 2023
447 afișări
“Sunt multe piese de teatru în București care merită văzute!” Lista lui Andi Vasluianu. Confesiunile unui actor care-și iubește meseria și orașul | INTERVIU
“Am intrat fericit în noul an, iubesc Bucureștiul, aici joc. Actoria este despre a fi cinstit cu tine însuți". Interviu cu Andi Vasluianu. Foto credit: Ovidiu Moisin.

Andi Vasluianu, născut în anul 1974 în București, este unul dintre cei mai talentați actori români, având peste 100 de roluri în film și teatru, o carieră impresionantă. Deși cei mai mulți îl știu pe Andi Vasluianu din filmele Noului Val românesc de cinema, actorul a rămas profund legat de scena de teatru. Cum a fost 2022, anul care a trecut, pentru Andi Vasluianu? Cum a intrat în noul an? Mai jos, interviu cu Andi Vasluianu, o mărturisire despre roluri și îndoială, despre perfecționism și viața ca o scenă. O frumoasă invitație la teatru.

andi, vasluianu
Andi Vasluianu. Foto credit: Teatrul Bulandra, Mircea Dumitrescu.

Andi Vasluianu este absolvent al Universității de Artă Teatrală și Cinematografică I. L. Caragiale, promoția anului 1999, clasa profesor Sanda Manu. Despre rolul pe care Andi Vasluianu îl face în filmul “Taximetriști”, citește aici:“Noaptea ies la suprafață toate umbrele orașului”. Avem film despre viața de noapte colorată și imprevizibilă a Bucureștiului: “Taximetriști”. Interviu cu Andi Vasluianu

S-a făcut un film despre viața de noapte colorată și imprevizibilă a Bucureștiului, “Taximetriști”. “Noaptea ies la suprafață umbrele orașului”. Interviu cu Andi Vasluianu
Andi Vasluianu in filmul „Taximetristi”. Foto credit: Adi Bulboacă.

În România există extrem de mulți actori foarte buni. Și din generația mea, și din generația celor mai tineri ca mine”

B365.ro: Aud tot timpul că nu mai avem mari actori. În ultimii ani au plecat Ion Caramitru, Olga Tudorache și, de curând, Mitică Popescu. Vedeți în jurul dumneavoastră actori foarte talentați care să înlocuiască garnitura aceasta de monștri sacri?

Andi Vasluianu: “Cred că în teatru nu este ca la fotbal. Nu trebuie ca noi să fim o garnitură de actori, care să înlocuiască ceva, și să joace perfect totul. Noi suntem diferiți, trăim în lumi diferite. Lumea acelor actori extraordinari, cu care și eu am copilărit, era alta. Cea de astăzi este alta, iar noi ne exprimăm și încercăm să oglindim lumea de azi, nu lumea de atunci. Cei care spun că nu mai avem actori sunt doar nostalgici. Dacă stai să te gândești bine, este vorba despre tinerețea lor după care plâng. Nostalgicii vorbesc despre trecerea timpului și le pare rău că trece timpul, cum ne pare tuturor, de altfel. Eu cred că în România avem extrem de mulți actori foarte buni, și din generația mea și din generația celor mai tineri ca mine. Tot timpul vor fi actori extraordinari, sunt atât de talentați încât nu pot decât să mă bucur că-i văd”.

Andi Vasluianu. Foto credit: Cristian Crisbăsan.

Actoria este despre cât de cinstit poți să fii tu cu tine însuți. Cel mai greu în această meserie este să fii autentic, să fii tu”

B365.ro: Dintre toți actorii din Noul Val de cinema (Dragoș Bucur, Mimi Brăescu, Bogdan Dumitrache), dumneavoastră ați rămas foarte legat de teatru. Actoria se învață?

Andi Vasluianu: “Cred că se învață și este despre cât de cinstit poți să fii tu cu ține însuți. Cel mai greu în această meserie este să fii autentic, să fii tu. Aceasta este cel mai greu de dobândit și de aceea eu nu cred că mă pot opri din a tot face actorie. Pentru că nu sunt sigur că am fost autentic cu adevărat. Da, de când m-am apucat de meseria asta, când am început să conștientizez și să mă maturizez, mi-am dat seama că este extrem, extrem de greu să fii tu însăți în meseria asta. Și mă lupt să ajung acolo. Este greu în general, dar mai ales când apari în fața oamenilor. Că actor de teatru am înțeles foarte multe lucruri. Teatrul te pune direct în fața publicului. Ești acolo și n-ai cum să fugi, poți să fugi doar renunțând la meserie. La film este mai ușor, dar la teatru trebuie să simți, să fii acolo total, să trăiești cu adevărat momentele acelea și de aceea ador teatrul și n-o să renunț niciodată. Teatrul m-a făcut pe mine actor iar filmul m-a ajutat în teatru, evident. La film este ușor, dar la teatru trebuie să simți, să fii acolo total, să fii autentic, să trăiești cu adevărat momentul și de aceea ador teatrul și n-o să renunț niciodată. Teatrul m-a făcut pe mine actor iar filmul m-a ajutat în teatru, evident”.

Foto credit: Teatrul Nottara, Cipi.
De multe ori am suferit că nu am mai putut să schimb ceva la o scenă de film”

B365.ro: Pe de altă parte, la teatru poți să joci mai bine aceeași scenă seara următoare, pe când la film ce a fost înregistrat așa rămâne. Vi s-a întâmplat să vreți să refaceți o scenă de film?

Andi Vasluianu: “De multe ori, din păcate. Și am suferit că nu am mai putut să schimb ceva la o scenă din film. Așa se întâmplă cu filmul, așa este făcută treaba. Sunt convins însă că filmul este al regizorului, pe când teatrul este numai și numai al actorului”.

andi, vasluianu, foto, oltin dogaru
Foto credit: Oltin Dogaru.
Am intrat foarte bine în noul an, mă simt bine, sunt fericit, am tot ce-mi trebuie”

B365.ro: Cum a fost pentru dumneavoastră anul care a trecut, din punct de vedere profesional, sufletesc? Cum ați intrat în noul an?

Andi Vasluianu: “Am intrat foarte bine în noul an, mă simt bine, sunt fericit, am tot ce-mi trebuie. Anul trecut a fost un an în care mi-am dat seama, am realizat în continuare, că nu știu cum este cu meseria asta. M-am gândit mai profund la aceasta și am avut un fel de revelație a faptului că meseria de actor este superbă, dar încă nu știu ce este”.

Foto credit: Teatrul Nottara.
Încerc și o să încerc până la moarte să înțeleg meseria asta”

B365.ro: Dumneavostră, care ați interpretat 100 de roluri în film și în teatru, spuneți că nu știți cum este meseria de actor?

Andi Vasluianu: “Am jucat mult, dar nu cred că are vreo importanță cantitatea, nu asta contează, nu asta este important. Singura diferența dintre mine și cei care, poate nu au experiența pe care o am eu, este că acum nu-mi mai este frică să greșesc. Acum greșesc și cu asta basta. Dar încerc și o să încerc până la moarte să înțeleg meseria asta. Încer și tot încerc pentru că nu știu, chiar nu știu totul, sincer”.

Foto credit: Teatrul Nottara.
Zilele însorite nu trebuie irosite, pentru că nu sunt multe”

B365.ro: La ce piese de teatru să mergem să vă vedem? Spuneți-mi numele unui spectacol la care țineți mult.

Andi Vasluianu: “Sunt multe. Unul dintre spectacolele mele preferate este “La doi pași de Mullingar”, în regia lui Cristi Juncu. La Bulandra joc în “Azilul de noapte”, în regia lui Vlad Cristache.

Spectacolul “La doi pași de Mullinger” ne așteaptă în acest an la Teatrul Nottara. Povestea se întâmplă în Irlanda zilelor noastre, într-un un loc izolat. Tony, personajul interpretat de Ion Haiduc, este un bătrân care trăiește împreună cu fiul sau, Anthony (Andi Vasluianu).

Cristi Juncu, regizor: “Zilele însorite nu trebuie irosite, pentru că nu sunt multe, crede Rosemary (Cerasela Iosifescu), protagonista spectacolului nostru. Așa că îl invită pe Anthony (Andi Vasluianu), protagonistul spectacolului nostru, la o plimbare. Deși cred, ca Rosemary, că zilele senine nu trebuie irosite, eu, regizorul spectacolului, n-am să vă invit la o plimbare, ci la teatru. Pentru că povești de dragoste precum cea dintre Anthony și Rosemary nu sunt multe”. Pe site-ul nottara.ro aflați detalii despre spectacol/spectacolele acestui an.

Invitație la teatru în anul 2023. Câteva dintre spectacolele în care joacă Andi Vasluianu

Andi Vasluianu: “Mai joc și spectacole independente cum este “Dă-i bătaie” cu Mirela Oprișor, Vlad Zamfirescu, Marius Manole, Diana Roman, Medeea Marinescu și Șerban Plavu. Joc și în “Pe o pânză de păianjen”, spectacol independent găzduit de TNB. Mă puteți vedea și în “Vrăjitoarele din Salem” în regia lui Vlad Cristache, la teatrul “Toma Caragiu” din Ploiești. Sau în “O noapte furtunoasă”, joc în multe și vor mai fi și altele, anul acesta”. Pentru spectacole vezi detalii pe bilete.ro.

M-am născut în București și iubesc orașul acesta, aici joc”

B365.ro: Țineți la București, vă place vibe-ul orașului? Cu viața lui de noapte sau de zi cu zi, cu teatre, cu cinematografe?

Andi Vasluianu: “Aici m-am născut. Îmi place foarte mult orașul acesta și mi-ar plăcea și mai mult dacă le-ar plăcea și celor care se ocupă de administrarea lui. Da, iubesc foarte mult orașul acesta, deși nu mai stau în București, m-am mutat puțin în afara lui, dar îmi place mult, aici vin la teatru. Ca orice capitală, Bucureștiul este plin de lucruri frumoase și de lucruri mai puțin frumoase și toate acestea fac orașul”.

Cookies