Sunt jocurile de noroc dăunătoare? (P)

21 dec. 2023
46 afișări
Sunt jocurile de noroc dăunătoare? (P)
Sursă foto: Sunt jocurile de noroc dăunătoare?

Dacă este sau nu greșit să joci jocuri de noroc este un subiect delicat și destul de controversat. Unele persoane cărora nu le place deloc riscul vor spune că este foarte rău să te distrezi pariind în cazinouri. Cei cărora le place să trăiască puțin mai aventuros îți vor spune că este foarte bine să joci în cazinouri, să te distrezi pariind.

Pentru a afla răspunsul la întrebarea “Sunt sau nu dăunătoare jocurile de noroc?” trebuie să iei în considerare mai mulți factori și să te analizezi foarte bine pe tine însuți. Abia după ce ți-ai făcut temele, poți să știi dacă pentru tine este sau nu periculos să participi la jocuri de cazinou.

De exemplu, pentru unii jocurile de sloturi online gratis sunt o simplă distracție, nu produc nicio daună asupra lor, dar pentru alții niște simple jocuri amuzante se transformă în dependență, ca urmare a unui cumul de factori.

Continuă să citești pentru a examina mai multe puncte de vedere cu privire la posibilul caracter dăunător al jocurilor de noroc. Se pot aduce argumente că jocurile de noroc sunt greșite în unele situații, dar nu și în altele.

Caracterul dăunător al jocurilor depinde de situația ta

Pentru a înțelege acest argument, iată două exemple concrete.

Primul se referă la o persoană care trăiește din salariul minim pe economie, are de plătit o chirie pentru un apartament și facturi, are și datorii și nu are deloc bani puși deoparte, deci se descurcă greu cu banii. Cu toate acestea, pariază săptămânal 50 – 100 lei la jocuri de noroc.

Este dăunător pentru această persoană să parieze? Da, desigur că este. Pentru a-și remedia situația, această persoană ar trebui să își achite o parte din datorii, în loc să îi cheltuiască la jocuri de noroc și să înceapă să economisească.

Al doilea exemplu se referă la o persoană care a fondat o companie mare și a vândut-o. Partea sa din profit a fost de 800 de milioane de dolari. Merge de cel puțin trei ori pe an în Las Vegas și alte metropole renumite, unde joacă în cazinouri și pierde în medie 4.000 de dolari la fiecare călătorie, deci are pierderi anuale de 12.000 de dolari.

Într-o astfel de situație, nu este nimic greșit și nici dăunător să joci în cazinouri. Acea pierdere de 12.000 de dolari este nesemnificativă pentru cineva care are un profit de 800 de milioane de dolari.

Corect versus greșit la jocurile de noroc recreaționale

Unii oameni consideră că industria jocurilor de noroc este un model de afacere greșit, nu tocmai moral, care trăiește de pe spinarea jucătorilor care își cheltuiesc banii pe jocuri care, în multe cazuri, nu le oferă niciun câștig. Cei din această categorie sunt de părere ca banii care trec prin cazinouri ar putea fi folosiți în scopuri nobile, cum ar fi donațiile către organizații de caritate sau educație.

Dar, acest mod de gândire nu ține cont de locurile de muncă create de industria jocurilor de noroc. Este greu de argumentat că aceste locuri de muncă nu contează. Doar în România, de exemplu, în urmă cu 3 ani, erau 45.000 de locuri de muncă în acest sector economic.

Cum diferă jocurile de noroc recreaționale față de cele profesionale

Cei care joacă în mod recreațional văd banii pe care îi pierd ca pe o cheltuială de divertisment. Jucătorii profesioniști au însă o perspectivă diferită. Scopul lor este să obțină un avantaj matematic și un profit pe termen lung.

Și în cazul jucătorilor profesioniști se pune de multe ori întrebarea dacă este greșit să fii parior profesional. Pe de o parte, în mod normal, oamenii pot să facă ce vor atâta timp cât nu lezează pe cineva. Pe de altă parte, se poate crede că este greșit să nu contribui la mersul societății decât cu participarea la jocuri de noroc.

Afacerile cu jocuri de noroc

Matematica din spatele tuturor acestor afaceri este similară. Jocurile de noroc fac bani pentru cazinou pe baza avantajului casei, care este diferența dintre șansele de câștig și șansele de plată pentru fiecare pariu.

De exemplu, camerele de poker își câștigă banii prin perceperea unui procent din fiecare pot pe care îl colectează înainte de a acorda potul jucătorului câștigător dintr-o mână. Dacă câștigi un pariu de 1.000 de dolari, cazinoul ia 50 de dolari din acești bani.

Atâta timp cât jucătorii nu sunt induși în eroare, nu există nicio faptă greșită în modul în care cazinourile își fac profitul.

Ce ar trebui să facă jucătorii cu probleme?

Majoritatea oamenilor sunt de părere că jucătorii cu probleme nu ar trebui să joace deloc. Cei care au trecut printr-o experiență de recuperare din dependență, știu că jocul moderat nu funcționează. Este la fel ca în cazul dependenților de alcool sau alte substanțe.

Pentru unii, abstinența absolută este singura soluție. Și acest lucru este confirmat de literatura de specialitate legată de dependența de jocuri de noroc. Dacă citești doar puțin pe această temă vei afla cât de dramatice sunt poveștile reale ale persoanelor care s-au confruntat cu probleme legate de jocurile de noroc.

Deoarece majoritatea oamenilor au familii și prieteni, cărora le pasă de ei și sunt afectați de comportamentul lor, dezvoltarea sau cultivarea unei dependențe de jocuri de noroc este cu siguranță greșită.

Concluzie

Dacă sunt sau nu dăunătoare jocurile de noroc depinde de jucător și de situația sa. Pentru unii oameni, jocurile de noroc sunt aproape sigur o greșeală. Pentru alții, jocul în cazinou poate fi un hobby grozav, ușor accesibil și care îți permite chiar să faci profit.

Este foarte important să te gândești cu atenție la propriul tău comportament când vine vorba de jocuri de noroc înainte de a te hotărî dacă să mai joci sau nu. Nu uita sa joci responsabil!

Cookies