Sumele uriașe propuse în bugetul ALPAB pentru băncile și tomberoanele din București. Viceprimarul Capitalei: Sunt sume maximale, vom face licitație

16 ian. 2023
193 Afișari
Sumele uriașe propuse în bugetul ALPAB pentru băncile și tomberoanele din București. Viceprimarul Capitalei: Sunt sume maximale, vom face licitație
Sumele uriașe propuse în bugetul ALPAB pentru băncile și tomberoanele din București. Viceprimarul Capitalei: Sunt sume maximale, vom face licitație. Sursa foto: agerpres.ro

ALPAB a solicitat vineri, în proiectul pentru bugetul Capitalei, niște sume fascinante pentru a achiziționa băncile și tomberoanele ce vor fi amplasate în parcurile din oraș. În urma unui calcul rapid, prețul unei bănci este de 700 de euro (3.500 de lei), iar pentru un simplu coș de gunoi prețul este de 600 de euro (3.000 de lei).

Coșul de gunoi și banca din parcul de la colțul blocului – sumele uriașe propuse în bugetul ALPAB pentru cele două obiecte

Viceprimarul Horia Tomescu, declară că:

„Acestea sunt sumele fundamentate maximal de către cei de la ALPAB”.

În programul de investiții de la ALPAB sunt menționate sume foarte mari pentru bănci și tomberoane.

În teorie, pentru 1.500 de bănci se propune suma de 5,3 milioane de lei. Mai pe scurt 3.570 de lei pentru o bancă. În timp ce pentru 1.500 de coșuri de gunoi este prevăzută suma de 4,5 milioane de lei.

Explicația viceprimarului pentru aceste propuneri:

„Le-am cerut celor de la ALPAB să facă demersuri pentru schimbarea mobilierului urban din parcuri. Eu vreau să mergem pe calitate. Am cerut să avem și coșuri de gunoi mai mari, dar să fie mai rare, nu chiar lângă fiecare bancă. Vom face o licitație publică și probabil vom face un acord-cadru, pe doi sau pe trei ani.  Aceasta este suma maximală fundamentată de către cei din ALPAB. Eu sunt convins că nu vom ajunge la prețurile acestea”, a declarat Horia Tomescu, viceprimarul Capitalei pentru Gândul.

O altă propunere venită din partea administrației care se ocupă cu amenajarea parcurilor este aceea de a cumpăra o mașină de ”spălare graffiti” ce ar costa 300.000 de lei.

Bugetul total alocat Capitalei în anul 2023 este de peste 11 miliarde de lei, din care 140 de milioane de lei se duc direct la ALPAB.

3 februarie – ziua când bugetul ar putea fi aprobat

Vineri, proiectul a fost pus în dezbatere publică, iar aparatul executiv al Municipalității a estimat pentru anul 2023 un buget total de 11.393 miliarde de lei, bugetul propriu din această sumă fiind de 8.091 miliarde de lei. La acele 8 miliarde de lei se adaugă fonduri nerambursabile de 1.6 miliarde de lei, plus venituri de la instituțiile subordonate, aproximativ 2,6 miliarde de lei.

Pe subvențiile la termoficare și transportul public ar urma să se cheltuie undeva la peste 2.4 miliarde de lei.

Nicușor Dan a anunțat că bugetul ar urma să fie supus aprobării pe data de 3 februarie în Consiliul General al Municipiului București.

Nicușor Dan declară:

„Acordul pe care îl avem cu colegii din majoritate este să avem o şedinţă de Consiliu General în 3 februarie, în care să votăm bugetul”.

Cheltuielile prevăzute în bugetul pe 2023 pentru principalele instituții sunt:

  • Administrația Cimitirelor: 35 de milioane de lei;
  • ALPAB (parcuri): 139 de milioane de lei;
  • Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale (ASSMB): 607 milioane de lei;
  • Asistență socială: 414 milioane de lei;
  • Direcția Generală de Poliție Locală și Control a Municipiului București: 67,5 milioane de lei;
  • Administrația Străzilor: 220 de milioane de lei;
  • Clădiri cu risc seismic: 77 milioane de lei.

Anul trecut, bugetul Bucureștiului a fost de 9 miliarde de lei, cu tot cu veniturile de la instituțiile subordonate.

Cookies