FIT CITY

Suma alocată pentru pacienţii cu epilepsie va creşte de la 2,66 la 4,65 milioane de lei

Ministrul Sănătăţii a spus, la conferinţa MEDIAFAX cu tema „Bolnavul cu epilepsie, de la integrarea socială la accesul la tehnici terapeutice noi”, că respinge „abordarea medievală” de raportare doar la mortalitate şi supravieţuire, precizând că este interesat şi de confortul pacienţilor, deşi sunt multe probleme care trebuie rezolvate în timp foarte scurt.

„În momentul de faţă, ştiu că pentru tratamentul epilepsiei rezistente s-a alocat o sumă insuficientă. Am primit mai multe sesizări. Costurile sunt ridicate: pentru micro-intervenţii chirurgicale, costul este de 32.500 de lei per pacient, pentru implantul unui stimulator, peste un miliard (de lei vechi, n.r.) Evident că familia nu poate să acopere aceste costuri, iar statul trebuie să ofere soluţii. Voi creşte această sumă de la 2,66 milioane de lei, vom mări la 4,65 milioane, deci o creştere la 60 la sută. Sper să reuşim să acoperim costurile pentru toţi cei care sunt în această situaţie. Sper să fie primul an în care să îi cuprindem pe toţi. Ştiu că sunt multe alte chestiuni, şi cele de medicaţie nouă”, a spus ministrul Sănătăţii. Bănicioiu a precizat că a aflat despre această problemă încă de când a ajuns în minister şi că era o „chestiune acută”.

„Cu o abordare pragmatică, serioasă, putem să mai închidem din aceste multe incendii care sunt în sistemul sanitar”, a mai spus Nicolae Bănicioiu. Vicepreşedintele Societăţii Naţionale de Neurofiziologie Clinică şi coordonatorul Programului Naţional de Epilepsie Farmacorezistentă şi Boli Rare, Ioana Mândruţă, a spus că în România sunt 200.000 de pacienţi care primesc tratament rambursat prin Casa de Asigurări, iar 40.000 continuă să aibă crize, în ciua tratamentului de care beneficiază.

Şase milioane de europeni şi peste 70 de milioane de oameni la nivel mondial suferă de epilepsie, aceasta fiind cea mai frecventă tulburare neurologică gravă. Epilepsia poate să apară la orice vârstă, însă cel mai frecvent este diagnosticată fie la vârste foarte mici, fie după 65 de ani. Există şi un prag intermediar, în care epilepsia apare la oameni tineri, complicându-le astfel nu doar sănătatea, ci şi viaţa socio-profesională.

În România sunt luaţi în evidenţele medicilor aproximativ 200.000 de pacienţi cu epilepsie, conform statisticilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Specialiştii din ţara noastră estimează însă că numărul acestora ar fi mult mai mare, între 300.000 şi 500.000 de români suferind în realitate de epilepsie.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button