Un cartier din Sudul Capitalei are caracteristici pentru un „boom” imobiliar

de:
06 mart. 2013
5 Afișari
Un cartier din Sudul Capitalei are caracteristici pentru un

În Piaţa Sudului a început construcţia unui complex comercial de mari dimensiuni, chiar peste drum de Sun Plaza. Acesta este dezvoltat de Mega Image pe un teren de circa 5.000 de metri pătraţi de la intersecţia Şoseaua Olteniţei – Strada Niţu Vasile. Aici, retailerul va construi până la sfârşitul acestui an un imobil de 3 etaje, cu supermarket la parter, galerie comercială, spaţii de birouri şi parcare subterană.

Proiectul Mega Image va crea o competiţie puternică pe segmentul comercial în zona Sudului, unde se află şi mall-ul Sun Plaza şi în curând va fi construit un magazin Kaufland pe platforma industrială Romprim de pe Şoş. Olteniţei.

Iniţial, pe terenul din Piața Sudului se dorea construcţia unui bloc de birouri de 20 de etaje (foto jos) în regia companiei Primavera Development, care mai dezvoltă şi un turn de 20 de etaje de lângă rondul de la Răzoare şi ansamblul de birouri S-Park de lângă Casa Presei. Proiectul a fost abandonat însă de dezvoltator, iar terenul a fost vândut în 2012 către Mega Image.

Pe acest teren se afla, în trecut, o şcoală specială care a fost ulterior mutată când terenul a fost retrocedat foştilor proprietari, care l-au vândut către Primavera Development. 

Pe Calea Văcăreşti, lângă Piaţa Sudului şi peste drum de Sun Plaza, un dezvoltator imobiliar are în plan construirea  unui ansamblu rezidenţial cu un bloc de 11 etaje (foto jos). Pe lângă rolul funcţional, ansamblul rezidenţial va uniformiza frontul stradal al Căii Văcăreşti, după cum se poate observa şi din ilustraţiile din galeria foto a articolului. Proiectul a primit aprobarea Comisiei de Urbanism şi Amenajarea Teritoriului şi urmează să fie supus aprobării Consiliului General al Municipiului Bucureşti

Proiectele imobiliare deja demarate atrag după ele modernizarea zonei şi alte investiţii, iar un stimulent pentru dezvoltare ar putea fi şi lucrările de modernizare a infrastructurii. Cel mai important, în acest sens, ar fi Pasajul Mihai Bravu-Văcăreşti, care a dat bătăi de cap şi a îngreunat traficul în zonă în ultimii doi ani. Acesta va fi gata în primăvara anului viitor, potrivit primarului general Sorin Oprescu.

După ce un sens al pasajului Văcăreşti va fi finalizat, ar trebui să înceapă lucrările şi la Pasajul Piaţa Sudului, cel mai mare proiect de infrastructură consturit în Capitală din fonduri europene. Pentru acesta contractul de finanţare s-a semnat deja în toamna anului trecut.

De asemenea,  Primăria Capitalei îşi propune în cadrul proiectului „Canal Colector Cheile Turzii” să realizeze şi mai multe lucrări de modernizare şoselelor şi intersecţiilor din zonă. Astfel, la intersecţia Şoselei Olteniţa cu Şoseaua Vitan-Bârzeşti va fi realizat un pasaj rutier şi un pasaj pietonal, pe direcţia Vitan-Bârzeşti – Ion Iriceanu.

De asemenea, municipalitatea va lărgi Bd. Metalurgiei, Şos. Berceni, Şos. Olteniţei, dar şi Calea Vitan Bârzeşti. Pe artera Vitan-Bârzeşti va fi introdusă şi o linie de tramvai, continuată în Sud pe str. Ion Iriceanu.

Dacă măcar o parte dintre aceste proiecte ar fi finalizate, zona aferentă nodului rutier Piaţa Sudului ar avea şi infrastructura rutieră necesară unei dezvoltări substanţiale, cu Niţu Vasile, Calea Văcăreşti şi în continuare Şos. Mihai Bravu la 3 benzi pe sens, Şoseaua Olteniţei cu 3 benzi pe sens.

În plus, astfel de proiecte sunt de natură să îmbunătăţească semnificativ interesul investitorilor pentru o anumită zonă. Spre exemplu, finalizarea Pasajului Basarab a adus după sine creşterea interesului dezvoltatorilor imobiliari pentru zona Grozăveşti-Basarab şi, implicit, aparţia mai multor proiecte imobiliare noi, majoritatea pe fostele platforme industriale existente în zonă precum Fabrica de Ţigarete sau Fabrica de Bere Griviţa.

Cookies