Subvenția la gigacalorie în București, de la anul, din 2022. Ce a obținut Nicușor Dan de la Guvern

03 dec. 2021
540 Afișari
Subvenția la gigacalorie în București, de la anul, din 2022. Ce a obținut Nicușor Dan de la Guvern
Sursa FOTO: Guvernul României

Nicușor Dan s-a declarat optimist că Bucureștiul va primi bani de la Guvern pentru a acoperi facturile la căldură în iarna 2021-2022, după creșterea pretului la gaz pe piata globală și a tarifelor de producție a gigacaloriei din orașe.

Nicușor Dan a anunțat, la finalul întâlnirii de la Guvern, că Bucureștiul nu are nevoie urgentă de bani pentru gigacalorie până la finalul anului 2021, însă va avea „o mare nevoie” la începutul lunii ianuarie. Primarul general spune că creșterile de prețuri au survenit la sfârșit de noiembrie, iar factura pe această lună se plătește în ianuarie. Potrivit acestuia, Guvernul analizează, în acest moment, urgențele pe decembrie, și în paralel elaborează bugetul de stat pe 2022.

În esență, primarul general s-a declarat „optimist că guvernul va ajuta toate primăriile care au sisteme centralizate de încălzire”, dar că cuantumul nu poate să-l estimeze nimeni astăzi, fiind subiect care ține de legea bugetului pe anul 2022.

„Bugetul de stat pe anul 2022 este în lucru. Discuția a fost care sunt urgențele până la finalul lui 2021 și necesarul pe 2022. Guvernul deja a dat un ajutor primăriilor, cele care erau în urgența cea mai mare, din fondul la dispoziția prim-ministrului. Pentru cei care au nevoi pe anul 2022, o să vină din bugetul de stat”, a precizat el.

Prețul gigacaloriei, neschimbat din 2011. Până la noul preț, bucureștenii vor plăti tot 164 de lei

Primarul Capitalei Nicușor Dan a precizat că prețul pe care îl plătesc bucureștenii pe căldură nu s-a schimbat din anul 2011, deși prețul gigacaloriei s-a triplat, de la 320 lei cât era atunci, la 980 lei în prezent.

„Există două tarife. Pentru tariful total de producție mai sunt etape procedurale, o să îl vedeți până la sfârșitul anului. Până la 13 ianuarie, când are loc scăderea de TVA, o să fie aproximativ 980 lei. După scăderea de TVA o să fie aprox 870 lei. Până când Consiliul General nu o modifică o hotărâre din 2011, bucureștenii o să plătească 164 lei. PNL și PMP susțin majorarea la 280 lei, care ține cont de creșterea prețului gazului, de prețurile care sunt în țară pe același serviciu, de faptul că nu s-a mai făcut o creștere din anul 2011. Prețul era atunci 320 lei cu totul și acum e 980 lei. PSD a spus că nu susține creșterea”, a afimat Nicușor Dan.

Nicușor Dan a precizat că principala temă de discuție a fost preluarea activelor de producție a energiei termice care sunt la ELCEN, pentru ca ELCEN să iasă din insolvență, să fie inclus în Termoenergetica și să poată accesa aceste fonduri de modernizare.

Nicușor Dan a avut vineri, 3 decembrie, o primă întâlnire pe tema termoficării cu membrii noului Guvern PNL-PSD-UDMR, după ce săptămâna trecută a avut un tête-à-tête cu noul premier liberal Nicolae Ciucă.

Cookies