EXCLUSIV | Subprefectul Capitalei, după ce rata de incidență a sărit de 2/1.000 în București: Pot fi măsuri suplimentare. Așteptăm propunerile DSP

de:
17 sept. 2021
240 Afișari
EXCLUSIV | Subprefectul Capitalei, după ce rata de incidență a sărit de 2/1.000 în București: Pot fi măsuri suplimentare. Așteptăm propunerile DSP
EXCLUSIV | Subprefectul Capitalei, după ce rata de incidență a sărit de 2/1.000 în București: Pot fi măsuri suplimentare. Așteptăm propunerile DSP

Prefectura Capitalei urmează să adopte, în cel mai scurt timp, restricțiile care se impun pentru o rată de incidență de 2 la mia de locuitori. Subprefectul Capitalei Antonela Ghiță a declarat pentru B365 că Direcția de Sănătate Publică București are la dispoziție 24 de ore pentru a trimite propuneri suplimentare privind restricțiile.

Suprefectul Capitalei Antonela Ghiță, care conduce Prefectura București după schimbarea prefectului Alin Stoica, a precizat că restricțiile din hotărârea Guvernului 932/2021 pot fi suplimentate în București.

”DSP București are în desfășurare ancheta epidemiologică și poate transmite în 24 de ore propunerile, termenul legal, însă ele pot fi emise mai devreme. Suplimentar față de restricțiile generale, în trecut, noi am mai dispus obligativitatea purtării măștii la 50 m în preajma școlilor”, a afirmat Antonela Ghiță.

„Vom organiza o ședință on-line la Prefectura Capitalei, imediat ce vom primi de la DSP București măsurile suplimentare care se impun după ce rata de incidență a crescut la 2 la mia de locuitori”, a mai spus subprefectul Capitalei.

Rata de infectare COVID în Capitală a ajuns vineri la 2,05 la mia de locuitori, față de 1,93 cu o zi în urmă. Conform ultimei Hotărâri de Guvern (932/2021 privind prelungirea stării de alertă), de la pragul de 2 incidență a cazurilor sunt impuse restricții. Comitetul Municipal pentru Situații de Urgență București se va întruni pentru a stabili ce măsuri vor fi impuse.

București. Ce restricții presupune scenariul galben

Când incidența depășește 2 la mia de locuitori sunt câteva restricții mari care se aplică:

  • Este permisă organizarea de evenimente private, cum ar fi  nunțile, botezurile, mesele festive, dar cu număr limitat de participanți – maximum 150 de persoane în exterior, ori cel mult 100 de persoane în interior. Desigur, astfel de evenimente pot fi organizate cu respectarea normelor de protecție sanitară.
  • În cazul școlilor, orele de educație fizică se mută din sala de sport afară
  • Competițiile sportive se pot desfășura cu participarea spectatorilor până la 50% din capacitatea maximă a spațiului, cu asigurarea unei distanțe de minimum 1 metru între persoane. Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.
  • organizarea și desfășurarea activității în cadrul cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau concerte sunt permise cu participarea publicului până la 70% din capacitatea maximă a spațiului și cu purtarea măștii de protecție.
  • organizarea și desfășurarea în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice și private sau a altor evenimente culturale sunt permise numai cu participarea a cel mult 2.500 de spectatori și cu purtarea măștii de protecție. Pot participa doar cei vaccinați, cei testați sau cei trecuți prin boală, conform descrierii de mai sus.
  • se interzic activitățile recreative și sportive desfășurate în aer liber cu participarea a cel mult 30 de persoane care nu locuiesc împreună.
  • se permite organizarea de conferințe cu un număr de participanți de maximum 150 de persoane în interior, cu asigurarea unei suprafețe de minimum 2 mp pentru fiecare persoană, cu purtarea măștii de protecție și cu respectarea normelor de sănătate publică stabilite în ordinul ministrului sănătății.
  • se permite organizarea de mitinguri și demonstrații cu un număr de participanți de maximum 100 de persoane, cu respectarea următoarelor măsuri:

a) purtarea măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura, de către toți participanții;
b) dezinfectarea obligatorie a mâinilor, pentru toate persoanele care sosesc în spațiul în care se desfășoară mitingul sau demonstrația;
c) menținerea distanței fizice de minimum 1 metru între participanți și asigurarea unei suprafețe de minimum 4 mp/ persoană, acolo unde este posibil;
d) dezinfectarea mâinilor persoanelor care distribuie eventuale materiale pe perioada desfășurării mitingului sau a demonstrației;
e) aplicarea regulilor de igienă colectivă și individuală pentru prevenirea contaminării și limitarea răspândirii virusului SARSCoV-2;

  • activitatea în baruri, cluburi și discoteci este permisă fără a depăși 70% din capacitatea maximă a spațiului în intervalul orar 5,00-2,00.
  • activitatea operatorilor economici care administrează săli de jocuri este permisă fără a depăși 70% din capacitatea maximă a spațiului în intervalul orar 5,00-2,00.
Tags:
Cookies