SUBIECTE LA REAL și UMAN, BACALAUREAT 2013: Română scris – proba de BAC 2013 – SUBIECTELE

de:
01 iul. 2013
174 Afișari
SUBIECTE LA REAL și UMAN, BACALAUREAT 2013: Română scris - proba de BAC 2013 - SUBIECTELE

BACALAUREAT 2013:

Update: Baremele de corectare le găsiți aici. 

VEzi aici subiectele la profilul Real. 

VEZI aici subiectele la profilul uman.


Update – La profilul UMAN. Subiectul 1 – „Accidentul”, de Mihail Sebastian – pe baza acestui text, printre alte cerinţe, elevii au avut de găsit sinonime şi de identificat două cuvinte care să dovedească genul căruia îi aparţine textul. Subiectul 2 – un text argumentativ despre importanţa jurnalului în viaţa unui adolescent. Subiectul 3 – Pentru subiectul al treilea au trebuit să scrie despre tema şi viziunea într-o poezie aparţinând simbolismului

 

SUBIECTE BAC 2013 ROMÂNĂ. Elevii au primit la subiectul 1 un text la prima vedere din „Scrinul negru” de George Călinescu. Subiectul a verificat cunoştinţele de vocabular, elevilor cerându-li-se să găsească sinonimele la „mormane” şi „uzate”. De asemenea, li s-a cerut să facă o expresie cu cuvântul „umăr”.

La subiectul 2, elevii au avut un text în care să argumenteze, în 300 de cuvinte, despre „alegerea unui model în viaţă”.

La subiectul 3, elevii de la profilul real au primit la română o poezie, la alegere, din lirica lui Tudor Arghezi, Lucian Blaga sau Ion Barbu (un eseu până la 3000 de cuvinte).

Varianta 7
Toate subiectele sunt obligatorii. Se acorda 10 puncte din oficiu.
Timpul de lucru efectiv este de 3 ore.
SUBIECTUL I (30 de puncte)
Citeste urmatorul text:

Strada Rahmaninov era la capatul ei dinspre lacuri un simplu drum de tara mergand intre un mal de lut si un sir de castani inalti, pe langa care se intindeau gardurile unor case de pe strazile perpendiculare – raspunzand spre lacul Floreasca – si zidurile cu ferestre mici ale unui fost grajd de cai de curse. Adesea, mormane de fan si de gunoaie umpleau aerul cu un miros hibrid de iarba cosita si de putrefactie acra […]. Deasupra dimbului sedea dezolata ruina rosie a unei case neterminate. […] De acolo, strada era pavata si canalizata, dar aproape fara nicio casa, intocmai ca si celelalte strazi din parcelare, presarate doar cu citeva vile, nu lipsite de gust. […]

Pe drum […] venea intr-o dupa-amiaza de decembrie a anului 1950, dinspre strada Baneasa Ancuta, o ceata de vreo douazeci de persoane, barbati si femei, intr-o coloana de cate doi. […] Cu greu un spectator neinformat si-ar fi putut da seama cine sunt acesti oameni. Unii pareau lucratori sau mici impiegati, altii aproape cersetori, cativa erau imbracati mai bine, dar in vesminte prea uzate […]. Toti se asemanau prin familiaritatea lor discreta, prin respectul pe care si-l acordau unul altuia, indiferent de infatisarea vestimentara, in fine, prin figurile destinse si expresive, in contrast cu tinuta lor. O femeie in varsta, iesita la un gard, atinse de brat pe unul din ei. Acesta era un barbat inalt, voinic, cu parul carunt, tuns marunt si ascuns in parte sub sapca data pe spate. Avea pe el numai un costum de haine gri, cu petice, foarte umflat, semn ca pe dedesubt era prevazut cu un cojocel, in picioare purta bocanci grei, iar pantalonii erau stransi jos, la glezna, cu cate-un gumilastic gros. Omul inalt parea un hamal, iar gumilasticele aveau probabil scopul sa-i degajeze picioarele in mers. Pe umerii sacoului erau cusute doua bucati de sac gros, in vederea, fara indoiala, de a feri haina de eroziune la ridicarea greutatilor si de a sluji totodata ca un soi de perne de amortizare a izbiturilor.
(G. Calinescu – Scrinul negru)

La al doilea subiect de la proba de Limba şi literatura română, cerinţa a fost scrierea unui text de tip argumentativ de 150-300 de cuvinte despre importanţa alegerii unui model în viaţă.

„În elaborarea textului de tip argumentativ trebuie: să respectaţi structura discursului de tip argumentativ: formularea ideilor în scris, utilizarea mijloacelor lingvistice adecvate exprimării unei aprecieri; să ai conţinutul adecvat argumentări pe o temă dată: formularea ipotezei/a propriei opinii faţă de problematica pusă în discuţie, enunţarea şi dezvoltarea corespunzătoare a două argumente adecvate ipotezei, formularea unei concluzii pertinente; să respecţi normele limbii literare (registrul stilistic adecvat, normele de exprimare, de ortografie şi punctuaţie) şi limitele de spaţiu indicate”, potrivit cerinţelor subiectului al doilea.

Subiectul al treilea a vizat redactarea unui eseu de 600-900 de cuvinte (două – trei pagini) în care trebuiau prezentate tema şi viziunea despre lume dintr-un text poetic studiat, aparţinând lui Tudor Arghezi, Ion Barbu sau Lucian Blaga.

„În elaborarea eseului vei avea în vedere următoarele repere: evidenţierea a două trăsături care fac posibilă încadrarea textului poetic studiat într-o orientare literare, într-o perioadă, într-un curent cultural/literar sau într-o orientare tematică; prezentarea a două imagini/idei poetice, relevante pentru tema şi viziunea despre lume din textul poetic studiat; ilustrarea a patru elemente de compoziţie şi de limbaj ale textului poetic studiat, semnificative pentru ilustrarea temei şi a viziunii despre lume; susţinerea unei opinii despre modul în care tema şi viziunea despre lume se reflectă în textul poetic studiat”, potrivit cerinţelor subiectului al treilea.

În cadrul subiectului al treilea s-a precizat că pentru conţinutul eseului vor fi acordate 16 puncte, respectiv câte patru puncte pentru fiecare cerinţă, iar pentru redactarea eseului alte 14 puncte, respectiv câte trei puncte pentru organizarea ideilor în scris şi pentru abilităţi de analiză şi de argumentare, câte două puncte pentru utilizarea limbii literare, ortografie şi punctuaţie, câte un punct pentru lizibilitate şi încadrarea în limitele de spaţii indicate.

Peste 162.000 de elevi participă luni, 1 iulie, la proba scrisă de LIMBA ROMÂNĂ la BACALAUREAT 2013. Anul acesta subiectele vor fi diferite în funcţie de profilul urmat de elevi. Astfel, absolvenţii de clasa a XII-a care au urmat cursurile la uman sau pedagogic vor avea la examenul de BAC 2013 subiecte mai dificile decât cei care au făcut un profil real sau filiera tehnologică sau vocaţională, alta decât pedagogică.

La proba de Limba și literatura română de la BAC 2013 subiectele vor fi diferite în funcție de profilul pe care l-au absolvit elevii. Totuși, la toate profilele vor fi câte trei subiecte, fiecare punctat cu 30 de puncte. 

La BACALAUREAT 2013 vor fi subiecte pentru Filiera teoretică – Profil umanist, Filiera vocaţională – Profil pedagogic Limba şi literatura română şi alte subiecte pentru Filiera teoretică – Profil real; Filiera tehnologică; Filiera vocaţională – Toate profilurile (cu excepţia profilului pedagogic).

BACALAUREAT 2013: Posibile subiecte Bac 2013, la limba și literatura română, proba scrisă, le găsiți aici.

La primul subiect, elevii primesc un text literar la prima vedere pe baza căruia trebuie să răspundă la o serie de nouă întrebări, al doilea presupune redactarea unui text nonficţional, iar la al treilea subiect, elevii trebuie să scrie un eseu despre o operă literară din programa şcolară.

Candidatii nu pot inta la BAC 2013 in salile de examen cu manuale, dictionare, notite, insemnari si alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, precum si cu telefoane mobile sau cu orice mijloc electronic de comunicare, cei prinsi cu astfel de materiale fiind eliminati din examen.

In perioada 10 – 12 iunie s-a desfasurat proba de evaluare a competentelor lingvistice de comunicare orala in limba romana (proba A) din cadrul Bacalaureatului 2013. La acest examen au participat 149.717 elevi. 

Din totalul candidatilor inscrisi, 3.920 (2,62%) au absentat, iar sase elevi au fost eliminati din examen, pentru tentative de frauda, informează Hotnews, citand un comunicat al Ministerului Educatiei,

Pe langa Bucuresti (13.776), un numar semnificativ de participanti la BACALAUREAT 2013 s-a inregistrat in judetele Constanta (6.129), Bihor (5.678) si Suceava (5.672).

Din totalul candidatilor evaluati la BAC 2013 (149.717), 16.675 (11,14%) au primit certificat de utilizator de nivel mediu, 35.010 (23,38%) au obtinut certificatul de utilizator avansat, iar 94.106 (62,86%) cel de utilizator experimentat.

Aici găsiți lista centrelor în care se suțin examenele pentru Bac 2013.

Aici veți găsi astăzi subiectele la LIMBA SI LITERATURA ROMANA si baremul la LIMBA SI LITERATURA ROMANA de la BACALAUREAT 2013, de indata ce vor fi publicate de EDU.RO

Cookies