SMART CITY

Subiecte și barem la română, BAC 2013, scris: profil real, profil umanist

SUBIECTE BAC 2013 ROMÂNĂ.

Update: La profilul UMAN.  Subiectul 1 – „Accidentul“, de Mihail Sebastian – pe baza acestui text, printre alte cerinţe, elevii au avut de găsit sinonime şi de identificat două cuvinte care să dovedească genul căruia îi aparţine textul.   Subiectul 2 – un text argumentativ despre importanţa jurnalului în viaţa unui adolescent.   Subiectul 3 – elevii au avut de argumentat simbolismul.  

Subiecte la romana bac 2013 uman

Bac 2013 subiecte uman romana scris
La profilul REAL elevii au primit la subiectul 1 un text la prima vedere din „Scrinul negru” de George Călinescu. Subiectul a verificat cunoştinţele de vocabular, elevilor cerându-li-se să găsească sinonimele la „mormane” şi ”uzate”. De asemenea, li s-a cerut să facă o expresie cu cuvântul „umăr”.

 La subiectul 2, elevii au avut un text în care să argumenteze, în 300 de cuvinte, despre „alegerea unui model în viaţă”.

La subiectul 3, elevii de la profilul real au primit la română o poezie, la alegere, din lirica lui Tudor Arghezi, Lucian Blaga sau Ion Barbu (un eseu până la 3000 de cuvinte).

Subiecte la real:

Subiete romana bac 2013 scris real

subiecte romana bac 2013 real

 

În 2013, la scris, la proba de limba română, elevii vor avea la BAC subiecte diferite în funcție de profilul absolvit. La profilul real, subiectele vor fi diferite față de cele de la profilul umanist, la BAC 2013. 

Peste 162.000 de elevi participă  luni, 1 iulie,  la proba scrisă de LIMBA ROMÂNĂ laBACALAUREAT 2013.   Anul acesta subiectele vor fi diferite în funcţie de profilul urmat de elevi. Astfel, absolvenţii de clasa a XII-a  care au urmat  cursurile la uman sau pedagogic vor avea la examenul de BAC 2013 subiecte mai dificile decât cei care au făcut un profil real sau filiera tehnologică sau vocaţională, alta decât pedagogică.

O alta modificare o constituie „eliminarea textului aforistic/critic, folosit ca suport in cadrul subiectului al II-lea”.

„Modificarea a fost determinata de constatarea ca, de cele mai multe ori, receptarea textului – suport folosit la acest subiect ii punea in dificultate pe foarte multi dintre candidati. Acestia se concentrau pe ideea formulata in citat (de cele mai multe ori inteleasa gresit) si nu pe formularea propriei opinii despre problematica pusa in discutie”, a explicat Ministerul Educatiei.

Filiera teoretica, profilul uman si filiera vocationala, profilul pedagogic, au aceeasi varianta de subiect la examenul de Limba si literatura romana, deoarece numarul de ore dedicat disciplinei a fost mai mare decat pentru celelalte specializari. O varianta diferita de subiect a fost creata pentru filiera teoretica, profilul real, filiera tehnologica si filiera vocationala, toate celelalte profiluri, in afara celui pedagogic. 

La primul subiect, elevii primesc un text literar la prima vedere pe baza căruia trebuie să răspundă la o serie de nouă întrebări, al doilea presupune redactarea unui text nonficţional, iar la al treilea subiect, elevii trebuie să scrie un eseu despre o operă literară din programa şcolară.

B365.ro va publica, imediat după ce vor fi date publicității de către Ministerul Educației, subiectele la proba scrisă la Limba și literatura română, profil real și umanist, la BAC 2013, aici. 


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button